Kuka kavereita tarvitsee?

Joillakin saattaa olla harhakuva, että pääministeri David Cameron irroitti touvin ja lähti brittien kanssa seilaamaan irti Euroopan mantereesta. Cameronilla on kuitenkin brittien tuki, vaikka hanslankari Nick Clegg onkin eri mieltä. Kuka vielä muistaa, miten tähän pattitilanteeseen päädyttiin? Aivan oikein, Merkozy lähti juonimaan omia kuvioitaan, eikä Cameronin näkemyksiä kuunneltu.

Mielenkiintoista kaikessa onkin se, että markkinat antavat urheilutermeillä sanottuna suihkukomennuksia kriisimaille ja Merkozy kortittaa loput matkoihinsa. Sarkozy sanoi, ettei Suomen kannata haikailla mitään yksimielisyyspäätöksiä. Keltainen kortti on siis tullut.

Merkel puolestaan pitää ruoskan suolattuna. Italian uusi pääministeri, Mario Monti on juonessa mukana. Kovat alijäämärajat varmasti ovat noin yleisesti ottaen enemmän kuin hyviä ideoita, mutta akuuttiin kriisiin tarjolla on vain uhoamista, raippaa, keppiä ja rutkasti kurjuutta. Monikohan italialainen ymmärtää, mitä Maastrichtin sopimuksen rajat oikein tarkoittavat heille? Mistä he kuvittelevat nipistävänsä julkista velkaansa pyöreästi tuhannen miljardia euroa? Mitä se oikein vaatii, ymmärtääkö tätä Montikaan? Näen jo mielessäni uuden reality-sarjan: Monti Python And Burning Circus (Maximus).

Italialla on tietysti vaihtoehtonsa tämän toivottoman urakan edessä: velkasaneeraus ja liira takaisin. Kilpailukyky palautuu. Lyhyen ajan tähtäimessä näitä Välimeren maita ei pelasta mikään, ei edes hienot vakausrahastot. Yhtä mahdoton idea on eurobondit saada myytyä velkaa. Moottori yskii jo, väliaikaisella vakausrahastolla on jo omat ongelmansa.

Monella suunnalla alkaa epäilys euroalueen hulluutta tavoitteleviin ideoihin tulla esille. Cameron piti ajatuksia transaktioverosta typeränä ja euroalue painaa tätä kohti sitten ihan omatoimisesti. Ymmärtäähän tuon, jos pankit olisivat hyvässä kunnossa. Euroalue ajaa tarmokkaasti yhä kiihtyvällä vauhdilla kohti kunnon räjäytystä.

Vielä tarvitaan tämän älyttömyyden lopettamiseen euroalueesta irtiottoa. Siinä on Suomella nyt hyvä mahdollisuus. Unohtaa Kreikkashortit ja pitäytyy erossa EVM:stä. Toki sekin on mahdollista, ettei koko härveli koskaan tule toimimaankaan. Tittelit ovat komeita, mutta aseita näillä virityksillä ei ole.

Hyvää esimerkkiä näyttäen, EVM:n uusista ideoista kieltäytyen, voisi järjen ääni voittaa muuallakin Euroopassa. Jonkun pitää tuoda tuikku europäättäjien sysimustaan yöhön.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu