Eurooppa riitaantuu

Taas uusi henkilö asialistalleni. Christian Noyer on Ranskan keskuspankin johtaja ja EKP:n jäsen. Jälkimmäisestä johtuen on melko mielenkiintoista lukea tämänkaltaisia uutisia: Noyer on sitä mieltä, että Iso-Britannian luottoluokitusta pitäisi laskea, eikä suinkaan Ranskan. Mikäli mies toimeisi vain Ranskan keskuspankissa niin tämän ulostulon ymmärtäisi. Happamia ovat…

Ranskan presidentti Sarkozy, sekä ministeri Juppe ovat jo ruvenneet vähättelemään Ranskan luottoluokituksen laskun vaikutuksia. Ilmeisesti S&P on jo lähettänyt terveiset Ranskalle mitä tuleman pitää.

Noyerin kanssa olen siitä samaa mieltä, ettei briteilläkään nyt kuuluisi olla ”täyden kympin” luottoluokitusta. Toisaalta luottoluokittajat katsovat vain maksuhäiriöiden mahdollisuutta. Se, että nämä Ranskan ja vähän muidenkin euromaiden johtajien ja päättäjien katkerat uikutukset luottoluokittajia kohtaan ovat nousseet esille, johtuu tasan siitä, että poliitikot ovat menneet sekaantumaan soppaan. Sekaantuminen vääristää maksuhäiriöiden mahdollisuuksien matematiikkaan perustuvaa talouden lukuja seuraamaan kaavaan.

Ne euroalueiden valtiolainat ja CDS-sopimukset ovat ihan oikeasti joskus aikanaan tehty sillä olettamuksella, että pelisääntöjen mukaan mennään. Mutta kun poliitikot kiertävät sääntöjä, huijaavat, petkuttavat ja manipuloivat kaikkea mikä liikkuu, niin tässä on tulos. Briteissä ei olla lähdetty ”vapaaehtoisten velkasaneerausten” linjalle tai poliittisesti kyseenalaisten ja ennen kaikkea sääntöjenvastaisten tukipakettien tielle.

Tästä kaikesta johtuen luottoluokittajat ovat joutuneet ottamaan kantaa Noyerinkin harmittelemiin poliittisiin kuvioihin. Syyttelyvimmassa ymmärrän sen, että kiukuttelee luottoluokittajille, mutta tämä lausunto toisen maan luokituksen kritisoimisesta on jotain aivan käsittämätöntä. Näinkö yhteistä ja solidaarista Eurooppaa rakennetaan?

Suomi ei sentään lähde eurooppalaisten trendien matkaan. Eilen päätettiin sen verran, ettei eurooppalainen uusin villitys, hallitusten kaataminen, ole soveliasta Suomelle. Voitaisiin samalla irroittautua kaikesta tästä muustakin hullutuksesta, tukirahastoista, -paketeista ja yhteisveloista.

 

9:31 muokkaus: Tämä uutinen ilmeisesti sopii blogikirjoituksen teemaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu