Virhesuma senkuin jatkuu

”Firmani tarvitsee vähän päälle 900 miljoonaa euroa kolmeksi vuodeksi, sopisiko tuollainen yhden prosentin korko?”

”No problem. Tarvitsemmekin hieman takansytykkeitä vaihdossa.”

Osapuilleen tällä tavoin Euroopan velkajuhlasta johtuvaa krapulaa yritetään ratkoa. EKP:n uusin manööveri, tarjota pitkäaikaista rahoitusta yksityisille yrityksille roskapapereita vastaan, oli jättimenestys. Jopa siinä määrin, että jos kutsut vaikka lähiomaisesi jouluaterialle, niin oven takana onkin koko pitäjä nälkäisiä vieraita. Alkuhuumaan mahtui lähes puolen biljoonan euron tarve. Yli puolet tästä on kuitenkin ns. sterilisoitua likvidiä, mutta näin on alkanut toinen vaihe euroalueen ongelmamaiden bail-out, joihin kuuluvat nyt myös Ranska, Espanja ja Italia.

Ideana on, että nyt kun pankit pääsevät siivoamaan roskat pois ja tuuppaamaan ne kaikkien veronmaksajien kontolle ja saavat vastineeksi ehtaa rahaa niin nämä voisivat ostaa tällä lahjarahalla lisää roskaa holveihinsa. Tuota roskaa on nimittäin uksille ja saranoille asti pitkin EMU-aluetta. Näin ongelmamaiden roskapaperien arvo nousisi ja korkotaso siten laskisi. Siten ylivelkaantuneet maat voisivat ostaa lisää halpaa velkaa korjaamaan ylivelkaisuudesta johtuvan ongelmansa. Edessä on taantuma, esimerkiksi Italian kansantuote oli jo syksyllä kutistumaan päin. Näin lisävelasta ei päästä edes sen alkuvuoden illuusion, talouskasvun, avulla ulos. Köysi kiristyy kaulalla.

Kuitenkin, jopa tämän LTRO:n puolustajat ja tukijat kertovat, ettei tämä(kään) mitään ratkaise, mutta se antaa pankeille aikaa. Todennäköisimmin käy kuitenkin niin, että pankit istuvat rahakasan päällä, koska kesäkuussa uuden Baselin vakavaraisuusvaatimuksen mukaan taseiden pitäisi olla siistimmässä kunnossa. BIS on jo ehättänyt arvioimaan, että siivottavaa savottaa on 2500 miljardin edestä.

Mitä sitten markkinoilla tapahtui? Alkuun kävi niinkuin tässä on aiemminkin nähty: järjenvastainen ralli alkaa ja se kestää tasan siihen asti, kunnes keksitään pohtia toimien tarpeellisuutta. Mitä esimerkiksi tarkoittaa se, että pankit haluaisivat vapaaehtoisesti korkoa vastaan vipata puolen biljoonaa euroa, onko niillä niin paljon ylimääräistä pistää koron vuoksi leviäksi pitkin maita ja mantuja vai ovatko ne kenties sittenkin niin pahoissa ongelmissa kuin mitä ”talousromahdusta toivovat” tahot ovat varoittaneet niiden olevan?

Okei, se Lehman-hetki on onnistuttu välttämään tänään. Se lienee kuitenkin edessä – mutta vain hieman pahempana – tulevaisuudessa, koska taantuma estää poispääsyn veloista ilman selkeää velkajärjestelytoimia. Pankeilla ei ole hinkua tulla kansallistetuiksi, joten ne tuskin pistävät tätä freesiä rahaa kiertoon, kuten toivottu on. Mikäli tätä jemmaamista tapahtuu niin luottolamaa ei olla torjuttu mihinkään.

Miksi sitten kriisi vain pahenee entisestään? Siksi, koska näillä toimilla hämähäkinseittiä vain punotaan lisää kaikkien euromaiden ympärille. Saksan keskuspankki, Bundesbank, on jo korviaan myöden ongelmissa. Siitä aiheesta löytyy aiemmin blogikirjoitus. Nyt EKP:n kautta erilaiset vastuut jakaantuvat entistä enemmän paremmin pärjänneiden maiden harteille, ja näihin maihin kuuluu mm. Suomi.

Näin ollen käy mahdottomaksi eri maiden eroaminen. Jokaiselle siis on jaettu syanidikapseli, jonka jokainen puraisee ja kaatuu yhtä aikaa kaikkien muiden mukana.

Mikään ei sen jalompaa ja solidaarisempaa olekaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu