Paluu normaalitilaan

Myönnän aina europäättäjien kriisikokouksien aikana, ja eritoten niiden jälkeen olevani melko jännityksen vallassa odottamassa markkinoiden reaktioita. Yleensä pari päivää kriisikokouksen jälkeen saan joiltakin palautetta ”kriisin kulminaatiopisteen ohittamisesta” ja sen sellaisesta. Olen silti pitänyt mielikuvani siitä, ettei ratkaisua saavuteta näillä toimenpiteillä. Jännitystilani johtuu siitä, että tosiaankin pari päivää kriisikokouksen molemmin puolin näyttäytyy sellaisia merkkejä, että voisin todellakin olla täysin väärässä. Ja uskokaa pois, olisin ihan mielissäni siitä jos tämä kriisi saataisiin ratkottua. Korjaamiseen menee toki paljon aikaa, mutta sitä enemmän korjattavaa tulee, mitä kauemmin tässä venkuillaan.

Kriisikokoukset näkyvät hyvin 1. kuvassa, jossa on Italian valtion 10-vuotisten velkakirjojen jälkimarkkinakorot. Kaksi syvää pudotusta kuvastaa markkinoiden optimismia kriisikokouksien tienoilla. Vielä heinäkuisen, minun mukaani se kaikkein virhesumallisin, kokouksen jälkeen paluu normaaliin tilaan kesti jonkun aikaa. Joulukuun alkupuolen sössitty kokous taas toi paljon nopeammin epäluottamuksen takaisin. Berlusconi on lähtenyt ja Goldman Sachsin mies on ruorissa. Paluu normaalitilaan tapahtuu siis nykyisin jo paljon nopeammalla tempolla ja usko siihen, että poliittisesti ”lähes mahdottomat” keinot saavuttaa ratkaisu talouden puolella lopahtavat kokonaan. Euron dollarikurssi onkin jo alle 1,27.

Toinen mielenkiintoinen kohde on italialainen Unicredit, joka kuuluu eittämättä tämän viikon yhdestä surkeimmien menestyneiden osakkeiden joukkoon. Huomattavaa kuvassa 2 onkin volyymien rankka nousu samalla kun osake tulee rytinällä alas. Tänään Milanossa laput kokivat yli 11 prosentin pudotuksen.

Unicredit ilmoitti aiemmin tällä viikolla myyvänsä osakkeitaan alta kahden euron. Joko kyseessä on joulunjälkeinen alennusmyynti tai pankin taseet ovat pahasti kuralla.

Uudesta kriisikokouksesta on jo päätetty, en enää pysy laskuissa mukana kuuluuko tämä siihen aiemmassa kriisikokouksessa sovittuihin poikkeustilan luonteisiin tapaamisiin vai miten on. Todennäköisesti kriisi silti jatkuu. Todennäköistä nyt jo on myös se, että kriisin ratkeaminen alkaa joidenkin nykyisten euromaiden yksipuolisella irtaantumisella. Toinen todennäköinen vaihtoehto on edelleen se, että EKP pistää printterit rullaamaan. Näinhän tuo teki joulun alla, ja sekin toimi oli kuulemma ”yksi kulminaatiopiste”. Näin sitä eurolumoissaan voi harhaisia aistituntemuksia tehdä.

Loppiaisena palataan tuomioissakin taas normaalitilaan. Kriisi onkin jo palautunut siihen. Suomi vuotaa parin miljardin euron vuosivauhdilla rahaa ja sähkötkin saadaan palautettua maksaville asiakkaille. Voitakin on pian luvassa takaisin kauppoihin. Toivottavasti eivät nyt sitten tee liikaa ylimääräistä, sillä eiköhän ne kulutuspiikin aiheuttaneet karppaajat ole jo ennättäneet tukkia tuolla tahnalla sepelvaltimoitaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu