Mitä Saksan lainahuutokauppa kertoo?

Saksa myi puolen vuoden papereitaan jo nimellisestikin negatiivisella korolla. Tämä ei ole ihan mikään pikku sekalainen uutinen. Toisinaan reaalinen korko voi painua pakkaselle, vaan ei sekään ole kovin yleinen tilanne. Miksi siis sijoittaa puoli vuotta rahojaan niin, että saa vähemmän rahaa takaisin, ja tehdä niin jopa suosiolla?

Muutama seikka pitää huomioida. Miten esimerkiksi kävisi euron arvon, jos vaikkapa (köh-köh) Kreikka irtaantuisi eurosta? Luc Coene, Belgian ja Euroopan Keskuspankin mies, kävi antamassa mielenkiintoisen lausunnon. Itse tulkitsin tämän ”eurokansalaisten sielunmessuksi”.

Toinen mahdollinen seikka on yksinkertaisesti deflaatiopelko. Jos rahan arvo nousee puolessa vuodessa yli tuon nimellisen negatiivisen (keski)kuponkikoron niin sijoittaja tekee siitä huolimatta voittoa.

Kolmas seikka on hyvin yksinkertainen: pieniä määriä voi kiinnittääkin rahaa näin, koska muualla katsotaan olevan suurempi riski tehdä vielä suurempia tappioita. Moniko esimerkiksi makuuttaisi varojaan Unicreditin tilillä?

Miten kävisi Kreikan erotessa? Ainakin turismi Kreikkaan piristyisi huomattavasti. Samalla vahvistuva euro toki kiristäisi tilannetta Espanjassa ja Italiassa. Epäoptimaalisen valuutta-alueen ongelmat alkavat tulla toden teolla jo jokaisen nähtäville.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu