Lyhyet mietteet Italian lainahuutokaupoista

Italian tämänviikkoinen markkinatestaus on ohitse. Aiemmin tällä viikolla syötettiin reippaanoloisesti viestiä ”onnistuneista” lainahuutokaupoista. Tämänpäiväisen jälkeen hehkutus on ollut varovaisempaa.

Mielenkiintoni on kohdistunut muutamaan asiaan. Ensimmäisenä jälkimarkkinakorot vähän ennen huutokauppoja, lainojen juoksuajat ja kysyntä.

EKP ei voi ostaa itse sääntöjensä mukaan Italian papereita, vaikka jotkut tahot kovasti koittavatkin painostaa hyväksymään tällainen toiminta. Kyse on siis siitä, että erääntyviin velkoihinsa rahaa tarvitseva Italia saa maksettua erät täysimääräisesti pois (edellyttää ”onnistunutta” uutta lainahuutokauppaa*) Uusien paperien riskit eivät välttämättä enää kiinnostakaan. Näin saataisiin revittyä riskit pois itseltä ja jätettyä jatkossa riskit muiden harteille.

EKP voi kylläkin käydä tunkemassa rahaa potentiaalisten huutajien taskuihin ennen huutokauppoja ostamalla vanhat paperit pois. Mikäli näin toimitaan niin oletettavaa on korkojen madaltuminen juuri ennen huutokauppoja. Näin kävi eilen. Se ei silti todista mitään, pistää vain miettimään.

Eilinen huutokauppa koski verrattain lyhytaikaisia lainoja. Mitä pidempiaikaisesta lainasta on kyse, sen heikommin kauppa on käynyt. Vertailun vuoksi voi pohtia, maksaako asuntonsa sarjalla pikavippejä (vaikka niiden korko olisikin alhainen ja siten velat olisi hoidettavissa) vai mielummin pidempiaikaisella luotolla, vaikka yhdellä ainoalla. Lyhyet lainat altistavat myös jatkossa useammalle riskihetkelle, kun velkakirjoja pitää rullata uusiin tiheämmällä frekvenssillä.

Kysyntä jäi Italian kaupoissa todella nihkeäksi. Eilisen ”onnistuneen” huutokaupan jälkeen jäin katsomaan tätä Bid to Cover -kerrointa. Mielestäni se on hämärän alhainen verrattuna rajuun hintamuutokseen. Mieleeni tuli lyhyt visio siitä, että EKP on passittanut ”omat toimijansa” saliin ja pistänyt nämä huutamaan todella kovia lukemia muiden katsellessa vierestä, jotta onpas hulluja ja jättäneet tekemättä omat tarjouksensa. Näyttöä tästä ei ole, kyse on vain mielikuvastani.

*) Toinen vaihtoehto on saada tukipaketti, mutta Italiaa pidetään liian suurena sekä kaatumaan, että saamaan tukipakettia.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu