Presidenttiehdokkaiden mietteet luokitusuutisista

Yleisradion saamat kommentit kolmelta presidenttiehdokkaalta vaikuttavat järkeviltä koskien perjantaina tulleita luokitusuutisia. Mielenkiintoisin ero löytyykin siitä, ettei Sauli Niinistö kertonut mitään Suomen osalta. Toisaalta hänen mietteet luokituslaitosten ”vallasta” ovat harkitumpia kuin vaikkapa Olli Rehnin. Maksimipisteet keräsi tästä kuitenkin Timo Soini.

Soini näkee tulevassa huolet ensisijaisesti vakausrahaston vuoksi. Tiistaina tämä vakausrahasto lähtee velkakauppaan, joten tulemme näkemään minkälaisia efektejä luokitusuutisilla on. Pääosin nuo uudet luokat on ostettu jo sisään markkinoilla, mutta nimenomainen paine kohdistuukin nyt vakausrahastoon ja sen saaman rahan hintaan.

Soini ymmärtää myös eurooppalaispankkien tilan. Se tulee ilmi Ranskan jääräpäisestä transaktioverosta, joka tulisi siirtämään toimintaa sinne missä veroa ei oteta käyttöön. Ja vielä kaiken kruunuksi Soini näkee, mistä rahoja ollaan ottamassa ja minne niitä ollaan kuskaamassa. Keinottelijoille ja pelureille.

Paavo Väyrynen on kanssa tilanteen tasalla kriisin laajentumisesta. Yhdessä Soinin kanssa peräänkuulutetaan toimia Suomen luottoluokituksen säilyttämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa ensisijaisesti tukipakettirahojen katkaisua. Nimenomaan niiden vuoksi tässä luokitukset ovat paineessa. Lisäksi Suomen tulee pitää tarkempaa huolta omasta tontistaan.

Vaarallista journalismia esitti tällä kertaa Taloussanomat. Yritin etsiä nimenomaisesti pohjaa uutisen otsikkoon. Tätä en kuitenkaan löytänyt. Otsikkohan antaa ymmärtää, ettei Suomen toimilla ole mitään merkitystä ja luottoluokitukset ovat europäättäjien varassa. Pahaenteistä tuossa on kuitenkin se, ettei ilmeisesti europäättäjillä ole mitään käsitystä siitä, miten vakausrahaston priimaluokka voidaan säilyttää.

Osuvaa on Saksan liittokansleri Angela Merkelin perjantainen lausunto, jossa hän kieltäytyi kommentoimasta mitään, mikä ei ole tapahtunut. Tämä koski uusia luokituslaskuhuhuja. Osuvaa tämä on siksi, että johdonmukaisesti jatketaan vain reagointia ja paikkaillaan vain niitä ongelmia, mitä esille tulee.

Tällaisten päättäjien varassako meidän luottoluokituksemme siis on?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu