Etymologisia selvityksiä: miksi se on "Susijumala"?

Noin puolivuosittain blogeihin ilmestyy ”huumorimielellä” assosiaatiovirheitä blogin yleisotsikosta, eräänlaisesta nimestä. Ei tuo ilmentymisfrekvenssi ole kovin tiheä, verrattuna vaikkapa Puheenvuorossa (ja muualla nettimaailmassa) esiintyvään nimittelyyn ja esimerkiksi ulkoisiin ominaisuuksiin tehtailtujen käsitteiden viljelyyn. Jos toisesta käyttää sanontaa ”möhömaha” niin eipä se oikeastaan kerro minulle muusta kuin kirjoittajan omasta lapsellisuudesta.

Oman henkisen kapasiteetin voi toki osoittaa suoraan nimenväännöksin, vaikka ”Käteisestä” kirjoittamalla. Voisi siis olettaa, että jo tämän vuoden puolella tekemäni ”JuttAA+?” aihuettaisi niin syvän häpeän, etten toisi sitä enää esille. Vaan hups, minähän juuri tein niin. Onkin siksi varmasti parempi, etten keskity arvomaailman puntarointiin, vaan esittelen omin sanoin, miksi nimiotsikkona on ”Susijumala”, älkää pidätelkö henkeänne.

Minä pidän susista. Diggailuni johtuu enempi siitä, että ihmisillä on mielestäni paljon opittavaa niistä. Susi ei surmaa laumatoveriaan esimerkiksi taloudellisen hyödyn nimissä.

Susiin on liitetty paljon mystiikkaa ja niitä on sekä pelätty, palvottu ja vihattu pitkälle historiaan, ja pitkälti aivan aiheetta, joskin lammas- ja porofarmarin vihan toki pystyy ymmärtämään. Mystiikan puolella susi on Rooman perustajien imettäjä ja paholaisen ilmentymä Mustan surman aikoihin. Ruton aikana susi olisi enempikin toiminut puhtaanapitolaitoksen kaverina, ilman sosiaaliturvamaksuja.

Sudet ovat myös inspiroineet monia taiteilijoita ja laji esiintyy monissa lauluissa, tauluissa ja runoissa. Susia pidetään arvoituksellisina; todennäköisimmin siksi, että sudet pelkäävät ja arastavat ihmistä.

Sutta pidetään uhanalaisena lajina. Paljolti väärinymmärretty, uhanalainen laji ansaitsee oman jumalansa. Sen pitäisi korjata väärinymmärrystä ja puolustaa oikeudenmukaisuutta. Sen tulisi vähentää arvoituksellisuutta ja raottaa salaisen mystiseltä tuntuvia ovia.

Tai sitten se on vain nimi muiden joukossa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu