Talouskurisopimuksen luonnoksesta

En käyttänyt aikaa paljolti itse hakuun, mutta jos Telegraphin esittelemä sopimusluonnos tulee tuollaisena voimaan niin voimmehan me aloittaa siitä tehtävät tulkinnat. Alussa on toki paljon kapulakielistä jargonia, joka saisi minkä tahansa vaisun paperin näyttämään perin juhlalliselta. Asiaankin siinä päästään, tässä minun saamat ensivaikutelmat.

Yleisesti ottaen kovin pommi on se, että vast’edes tukipaketteja ei tarjoltaisi pysyvän vakausmekanismin (EVM) kautta kuin ainoastaan maille, jotka ovat ratifioineet sopimuksen. Hienoa. Jos kerran tavoitteena on plusmerkkinen talous ja siihen sitoudutaan niin mihinkä niitä tukipaketteja edes tarvitaan?

Vajeita toki sallitaan. 0,5% vaje saa olla ja jos oikein lupaa ponnistella niin vajetta saa olla kokonaisen prosentin verran. Mutta tämä siis vain siinä tapauksessa, että kumuloitunut vaje on hyvin pieni. Mikäli kasvu- ja vakaussopimuksen julkinen velkaisuusaste ylittää 60% bkt:stä tulee maan vähentää tuota velkamäärää keskimäärin kahdeskymmenesosalla vuosittain. Tämä on haastava askel, ja aina vain haastavammaksi käy, mitä isompi on vaje. Kuka uskoo Italian täräyttävän 45 miljardia ylijäämäisen budjetin?

Niinpä jäsenvaltiot voivatkin haastaa Luxemburgin raastupaan muita valtioita, jotka eivät osaa taikoa kirjanpitoihinsa positiivista sävyä esimerkiksi muuttamalla yhdellä pystyviivalla miinusmerkkiä plussaksi. Syntyykö siitä kyttääjien rahaliitto, jossa voidaan vielä vuosien päästäkin kantaa kaunaa. Lähteekö Suomi haastamaan innokkaasti muita euromaita lakisaleihin? Voisiko siitä olettaa tulevan ”kostoiskuja”?

Vai tuleeko tästä ”kirjankeittäjien” rahaliitto vielä enemmän kuin mitä se on nyt paljastunut olevan?

Luin tuon pari kertaa lävitse, joskaan en hakenut vielä täsmentäviä perussopimuksen viitteitä. Luonnoksessa ei ollut silti sanaakaan siitä, miten rahaliitossa sisäiset talousvinoumat oikaistaan. Tämä lienee tietoinen poisjättö, sillä luonnoksessa ymmärretään jatkokokouksien tarve. Kasaannutaan vähintään puolivuosittain pohtimaan ilmeisesti jatkuvaa kriisiä, joskin useamminkin voidaan käydä lounastamassa yhdessä.

Ei siis muuta kuin lisäämään oikeustieteellisen aloituspaikkoja. Uudeksi suuntaukseksi mukaan talouskurisopimusrikkomukset. Töitä lienee luvassa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu