Uskokaa tai älkää: hyviä uutisia Kreikan velkajärjestelystä!

Nyt tarvitsee piirtää rasti seinään, jos Kreikan velkajärjestelyssä edetään siihen suuntaan, että velkasaneeraus suoritetaan perusteellisemmin. Tämäkään määrä tuskin riittää, koska esimerkiksi EKP ei ole halukas tulemaan vastaan ja alaskirjaamaan saataviaan. Pelkoni oli, että europäättäjät nöyrtyvät eräänlaisten korppikotkarahastojen edessä ja me maksamme yhteisvastuullisesti näiden keinottelijoiden saatavat.

Vaan onkin käymässä päinvastoin. Kotimaisella sopii lukea vaikka tätä pientä uutista. Kyseessä on paniikkimyynnit, mutta myyjinä ovat nyt ne samat keinottelulla muhkeaa tilipussia yrittäneet rahastot, jotka napsivat aiemmin Kreikan maaliskuussa erääntyviä velkakirjoja. Puheet Kreikan muuttavan lainsäädäntöään niin, että velkakirjoihin tulee yhteistoimintalausekkeet takautuvasti ja IMF:n ja europäättäjien tarmokas hylkäys liian pienestä velkasaneerauksesta (joka sekin olisi tuonut pikavoittoa näille keinottelijoille) ovat aiheuttaneet tämän paniikin ja siksi Kreikan erääntyvän lainan korko on noin suuri. Se kielii siitä, etteivät ne tahdo päästä papereistaan eroon. Kukaan ei halua ostaa niitä.

Tämä osoittaa myös europäättäjien aiheettoman pelon CDS-sopimuksien kiertämisestä. Tätä tointa kritisoin jo heinäkuun miniparturoinnin yhteydessä ja myräkkäähän siitä on seurannutkin. Europäättäjät antoivat pieniä vihjeitä siitä, että kaipa tuo saneeraus sitten tehdään väkisin, jolloin CDS:t laukeavat maksuun. Niitä on kuitenkin niin vähän (alta 10 miljardia), ettei se aiheuta mitään lopullista tuhoa ja planeetan räjähtämistä, mihin aiempi retoriikka helposti viittasi. Kyse oli enempikin kunniasta ja arvovallasta.

Toivottavasti tosiasioiden kiertelyn aika olisi nyt sitten enempikin jo ohitse. Johan tässä melkein kaksi vuotta on pelleiltykin.

Aiheesta lisää NYT:n Dealb%kissa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu