Yrittäjien terveiset kuntaliitoksille

Yrittäjäsanomissa alustava kyselyn tulos yrittäjien viestistä kuntaliitoskeskusteluun on selvä: nyt pitää tapahtua jotain. Jos ei hyvällä niin pahalla, tarpeen vaatiessa sitten vaikka pakolla. Lopullinen raportti julkaistaan helmikuun ensimmäisenä.

Silmämääräisesti tulkittuna ongelmia on eniten Itä-Suomessa. Eriteltynä ongelmat koskivat sitä, etteivät kunnat osaa ajatella yrittäjän näkökulmasta asioita, yleinen elinkeinopolitiikka ei palvele yrittämistä ja julkiset palvelut ovat retuperällä. Äkkiseltään jäi vaikutelma, että oikeastaan vain infrastruktuurin ylläpitäminen ja kehittäminen voisivat auttaa yrityksiä kuntaliitoksilla. Ihmisten pitää päästä liikkumaan kodin ja työpaikan välillä, tavaratoimitusten pitää pystyä rullaamaan. Jos verkosto on kaikki yhden kunnan alueella niin infrastruktuuri on todennäköisesti yhdenmukainen. Toinen mahdollinen muutos koskisi uusia asuinkeskuksia. Tässä piilee myös vaara, että tiloihin investointi voi osoittautua huonoksi, jos uusien rajanvetojen jälkeen asukastilanne muuttuu radikaalisti. Ai niin, mihin investointeihin?

Maankäyttöoikeuksista oli huoli. On vaikea ymmärtää kunnan olevan poikkiteloin yrittäjien kanssa. Samaan aikaan kunnat tuhlaavat päällekkäisiin toimiin ja nostavat verotusta jatkuvasti. Kuullostaako tutulta valtiotasolla asti?

Voiko kunnat sitten tehdä yhteistyötä? Joissain rajoissa varmastikin. Yrittäjät eivät itsekään pidä pakkoliitoksia ensisijaisena metodina. Kuntalaisia on hyvä kuunnella kanssa.

Luettani tuon pikakatsauksen jäin pohtimaan tilanteen järjettömyyttä. Kunnat hengittävät yrityksistä ja kuntalaisista, mutta hallinto on jähmeää ja pöhöttynyttä – ainakin tällainen mielikuva syntyi. Onko kukaan tyytyväinen? Miten saada kunnan asukkaat ja yrittäjät saman katon alle keskustelemaan tilanteesta esimerkiksi tulevia kuntavaaleja ajatellen?

Olisikohan ideaa pohtia vaikka saada pari valtuutettua yritysmaailmasta mukaan päätöksentekoon? En ajattele niin mustavalkoisesti, että kunnista pitäisi tehdä lobbausinstituutioita. Intressien on nyt kohdattava. Nyt olisi kuntalaistenkin syytä kuunnella yrittäjiä, ja eritoten niitä pienien firmojen edustajia. Valtuustotuuletukseen on aikaa vielä, joten keskustelu yrittäjien ja kuntalaisten kesken olisi nyt paikallaan. Nykyiset valtuutetut voivat toki avata silmänsä ja seurata keskustelua.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu