Suomen kannattanee varautua tappioihin

EU:n talouskomissaari Olli Rehn on toista viikkoa kertonut Kreikan velkasaneerauksen olevan ”lähellä”. Pian hän saattaa olla oikeassakin. Eurokansalaisten on nyt aika vastaanottaa sanoma: Kreikan tukeminen ei onnistunut, ja tappioita on luvassa. Sen verran kitkuttelu on pahentanut asiaa, että samanlaiseen viestiin sopii varautua Portugalistakin. IMF on kertonut, ettei Portugalin velka ole kestävällä tasolla hitaan kasvun ympäristössä. Portugalin talous ottaa pakkia, ja vahvasti. Suomeksi tämä tarkoittaa IMF:n mukaan: maa on maksukyvytön.

Kreikasta olisi toki tappioita tullut joka tapauksessa, muodossa tai toisessa – joskaan ei meille. Vähän vajaa kaksi vuotta sitten toteutettunakin saneeraus olisi laittanut monet pankit ja eläkeyhtiöt ahtaalle. Parempiosaiset euromaat olisivat voineet paikata nämä omat aukot, ja Kreikkaan olisi voitu antaa vastaavia tukia yhteisestä vakausrahastosta mm. maan eläkerahastoille vasta sitten, kun asioissa todetaan edistystä esimerkiksi veronkierron kitkennässä. Kreikka olisi ollut yhteiskuntarauhan säilymisen vuoksi kovemmassa puristuksessa ja on lupa odottaa, että pakon edessä tapahtuu. Nyt rahat lykättiin ensin ja jäätiin odottamaan.

EKP:n entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet vastusti aikanaan pakkosaneerausta todeten, että ajamalla luottoriskijohdannaiset maksuun tämä olisi vain villiinnyttänyt lyömään vetoa muidenkin maiden kaatumisen puolesta. Maaliskuun lainaerä, joka nyt on kädenväännön alla sisältää näitä suojauksia n. 2,5 miljardin euron edestä. Trichet’n logiikka jaksaa hämmästyttää. Jos sijoittaja voi kalliilla johdannaisella turvata rahoituksensa esimerkiksi Portugaliin niin tämä kyseinen rahoittaja on kuitenkin valmis ostamaan Portugalin velkakirjoja. Trichet’n logiikan mukaan tämä on ikäänkuin eurokansalaisten ”yksinoikeus” ajaen yksityiset rahoittajat pois markkinoilta. Samalla kun EKP on pienen pääomansa kanssa lähtenyt ostoksille niin se on altistanut itsensä vakavasti häiriöille.

On vaikea sanoa, miten tappiot otetaan vastaan Suomessa. Saksassa todennäköisemmin kiehuu enemmän. Saksalaiset ovat keskimäärin enemmän tympääntyneitä lahjoituspaketteihin, vaikka heidän omat instituutiot ovat tappioita kirjaamassa. Ainakin Suomessa Yleisradion tilaaman Taloustutkimuksen gallup-lukujen mukaan Perussuomalaiset ovat menettäneet kannatusta. Tämä kielisi siitä, että suomalaiset ovat halukkaampia eurosotkun tappioihin. Nähtäväksi jää, muuttuuko mieli missään vaiheessa. Portugalin alaskirjauksiin on ainakin syytä varautua ja vakausrahastoihin ollaan tunkemassa vain lisää rahaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu