Onko demokratia Euroopassa pian mennyttä?

Saksan ja IMF:n painostukset Kreikan luopumasta budjettivallasta ovat kärjistyneet. Kreikkalaisministeri toteaa idean olevan ”sairaan mielikuvituksen tuotetta”, vaan missä määrin sairaampaa mielikuvitusta on käytetty silloin, kun Kreikan ministerit lupailivat 1. tukipaketin myöntämishetkillä olevansa vapailla markkinoilla jo vuonna 2010?

Mielikuvitus ei ole jäänyt kreikkalaisministerien yksinoikeudeksi. EKP:n pitkäaikainen ranskalaismaestro Jean-Claude Trichet kielsi toistuvasti ajatukset Kreikan velkajärjestelyistä. Trichet toisti pitkään samaa virttä, mitä muutkin euroalueen korkeat virkamiehet. Kreikka on ”uskottavalla polulla” ja muutokset tervehdyttävät Kreikan talouden tuota pikaa.

Osapuilleen tätä samaa liirumlaarumia ovat sitten suomalaisetkin saaneet kuulla tiedotusvälineiltä. Eräitä harvalukuisia poikkeuksia lukuunottamatta koko masiina on voideltu sitä ajatusta silmälläpitäen, että jäsenyys eurossa on kaikki kaikessa ja tuskin mikään voi mennä vikaan. Strategia on ilmeisen hyvin onnistunut. Monelleko on auennut eurojärjestelmän rakenteelliset viat, ja mitkä niiden korjauksen seuraukset oikein ovat? Mitä ovat rakenteelliset yli- ja alijäämät euroalueen sisällä ja voiko niitä saada korjattua? Ulkopuolisestihan tarkkailtuna euroalue on kohtuullisessa kunnossa. Siltä tosin vain puuttuu esimerkiksi riittävä energiatuotanto, jonka vuoksi Iranin kaavaillut pakoitteet asettavat osan maista entistä ahtaammalle.

Euroalue on jo ollut pienen aikaa selkeä ”kiristäjien unioni” ja tällä kehityksellä tuo mielikuva vain vahvistuu. Euroalueella vaihdetaan ministerit epädemokraattisesti, lainapaketeilla ja uudistuksilla kiristetään toinen toisiaan, transaktioverolla uhkaillaan ja riitaannutetaan kaikki osapuolet. Julkisuuteen kerrotaan kaiken olevan hyvin.

Euroopassa on ensin leikitty tulella markkinavoimia vastaan laihoin tuloksin. Jos seuraavaksi rintama käännetään hyökkäykseksi demokratiaa vastaan voivat seuraukset olla paljon pahemmat. Markkinoilla kirjanpitoon jää vain ikäviä lukuja, joita synkistellään kilvan.

Odottaa sopii jo ties kuinka monennetta myrksyisää kokousta. Kansat tosin on lakossa, joten Suomikin osallistuu Puolustusvoimien kalustolla ”neuvotteluihin”.

Symboliikka on siltä osin ainakin kohdallaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu