Vaihtaako Kreikka eurodespootit Venäjään?

Monista pontevista yrityksistä huolimatta ihmiset eivät ole onnistuneet mittaamaan kamelin selän katkeamispistettä kovinkaan tarkkaan. Se ei kuitenkaan estä yrittämästä.

Euroalueen talouskriisin vaiheissa tehtiin kolmannen kerran merkittävä vihje siitä, että Kreikka olisi hyvinkin jättämässä euroalueen – ja todennäköisesti myös velkansa maksamatta. Kaksi edellistä vihjettä ovat olleet Merkozyn heitto viime vuoden lopulla, jotta kyllä euroalueesta saa lähteäkin ja lyhyt farssi Kreikassa asettaa lisäsäästötoimet kansanäänestyksen ratkottavaksi.

Merkozyn aiempi toteamus oli tyyliin ”ota tai jätä” -kiristys, jossa tiedossa oli tasan tarkkaan se, ettei Kreikka saisi täyden maksujen laiminlyönnin jälkeen uutta rahoitusta. Kreikka oli toisin sanoen riippuvainen muista euromaista. Sen huomasi kansanäänestysideastakin. Ykkösketju vaihdettiin ja puheet unohdettiin. Olimme jälleen kerran yhtä suurta ja vähintäänkin hilpeää perhettä.

Vaan entäpä nyt sitten kolmannella kerralla? Saksan melko yksiselitteisen tyly ukaasi vaatia Kreikan budjettivalta Berliiniin lisää mielenkiintoisella tapaa punnuksia kamelin selkään. Kuten Juha Hämäläinen on ansiokkaasti blogeissaan koittanut kertoa Kreikan nykytilasta, tulevista vaaleista ja ennen kaikkea Kreikan lämmittelevän suhteita Venäjään on mahdollista, että Kreikka ei enää alennukaan kiristettäväksi. Mikäli Venäjä näkee Kreikassa sijoitusmahdollisuuden ja auttaa maan jalkeille niin sanoisin, että tukipakettipelleily loppuu sillä kellonlyömällä. Venäjä toki voi polttaa näppinsä tehdessään Kreikkasijoitukset, mutta mahdollisuudet voittoon toki ovat olemassa. Varmaa on ainoastaan se, että me euroalueella poltamme näppimme satavarmasti.

Entä onko Kreikka yksittäistapaus, kuten europäättäjät ovat toistuvasti muistuttaneet? Tuskin. Ainakin Portugalin kohdalla signaalit kielivät kaikki tismalleen samasta tilanteesta kuin Kreikallakin. Mikäli tahti pysyy lineaarisena niin Portugali on ennen juhannusta samassa tilanteessa kuin Kreikka nyt. Löytyykö Portugalille auttajaa eurokiristäjien sijaan vai jääkö maa kapinoivaksi ongelmapesäkkeeksi, piikiksi lihassa?

Lukekaa ja ihmetelkää.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu