Saksassa pidätellään hengitystä

Lienee aika lämmitellä uudelleen pari kuukautta vanhaa blogia, toki päivitetyillä pohdinnoilla. Aiemmin pohdin, että EKP:n on uumoiltu tekevän ”jotain” pelastaakseen myös Saksan keskuspankin, Bundesbankin. Tämä toimi oli LTRO, ja uudempaa on luvassa kuukauden loppupuolella. Määrä saattaa olla jopa 2-3 -kertainen joulukuun lopun operaatioon. EMU onkin paljon pahemmassa jamassa kuin moni suostuu uskomaankaan.

Telegraphin Ambrose Evans-Pritchardin kirjoituksessa on suoriakin sitaatteja eräisiin saksalaisiin professoreihin, joiden mielestä Bundesbankin hätä pitäisi tuoda esille Saksan parlamenttiin. Bundesbankin lainattua saksalaisilta pankeilta yli 200 miljardia euroa pitääkseen ”eurojärjestelmän tasapainoaistin”, Target2:n pystyssä. Vinoumat ovat liian huomattavat.

Nämä vinoumat johtuvat yksityisen rahan pakoa tietyistä euromaista, jolloin saadakseen kirjanpitonsa täsmäämään joutuvat ongelmamaiden pankit täyttämään rivit julkisella rahalla, yhtenä elimenä Bundesbank, ja mikä ehkä koskettaa Suomeakin: Suomen pankki kuuluu näihin riskinkantajiin.

Merkel on jo käynyt vaatimassa mustaa valkoisella kreikkalaispuolueiden puheenjohtajilta, että vyönkiristyksiä jatketaan, oli vaalien tulos mikä tahansa. Ilmeisesti hätä onkin kova myös Saksan kannalta, sillä EMU:n hajoaminen ja satojen miljardien eurojen saamiset voivat sulaa käsiin samoin tein.

Koska järjestelmää ruokitaan julkisella rahalla pääomapaon jälkeen on vaikea nähdä koko järjestelmää enää mielekkäänä. Nimittäin minäkin voin kotonani tehdä pankin, painaa siihen setelit ja rahoittaa omaa pientä järjestelmääni mielin määrin, eikä tuo oma piirini voi millään mennä konkurssiin. Sen sijaan lähikaupan kanssa kauppaa tuskin tuolla suljetuksi jääneellä systeemillä tehdään. Sama kohtalo on tätä menoa euronkin ongelma.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu