Kreikkaa ei saada kuntoon, mutta se on pian murheista pienin

Olen muutaman kerran kritisoinut Kreikan velkasaneerauksen pienuutta, koska nykymallin mukaan se jättäisi Kreikan velat 120 prosenttiin bkt:sta. Olen huomauttanut, että se on taso, jolla koko kriisi oikeastaan vasta lähti kärjistymään. Kaiken lisäksi tähän päädytään parin olympiadin päästä, jos hyvin käy. Todennäköisesti ei käy, nytkin Kreikan talous syöksyy enemmän kuin laastareilla ehditään paikkaamaan. Miksi näin, pitäähän tähän jokin syy olla?

Syiksi olen pohtinut seuraavia: suurempi velkasaneeraus tietäisi julkisia tappioita. On melko selvää, ettei Kreikan makroekonominen tila kestä juuri suurempaa velkataakkaa kuin mitä Maastrichtin sopimuksessa on määritelty, siis 60% bkt:sta. Velkataakka on siis yhä kaavaillussakin kaksinkertainen. Julkiset tappiot ovat tietysti hyvin ikäviä uutisia vastuunkantajien Euroopalle.

Toinen on ilman muuta se, että liian rajut helpotukset laittaisivat muiden kyselevän samaa. Ei sikäli, että epävirallinen taltiointi on jo Saksan maalta luvannut Portugalille helpotuksia ohjelmaansa. Tämä samalla kun Kreikalta vaaditaan entistä enemmän. Ei siis suoranainen ihme, että Kreikassa mellakoidaan. Asiaa on hyvin vaikeaa kertoa kansalle kansantajuisesti.

Kolmas syy on mielenkiintoinen, ja lähinnä pidän sitä mielenkiintoisena siksi, etten sitä itse älynnyt päätellä. Se on, jotta 120% pidetään Kreikan kohdalla terveen talouden rajana johtuisi siitä, että se samainen määrä sattuu olemaan eräällä toisella valtiolla, Italialla. Siis jos Kreikalle tehtäisiin oikeasti Kreikan jaloilleen auttamista ja velkataakkaa saneerattaisiin etupainotteisesti 60 prosenttiin niin joku voisi ruveta epäilemään, jotta Italiallahan on ihan liikaa velkaa. Italian ja Kreikan talouden tila on erilainen, mutta kun markkinapaniikki alkaa niin sitä ei heti jarrutellakaan. Italian joutuessa siihen tilaan alkaisi kriisi olla levinnyt käsistä.

Italiasta ei tarvitsisi olla niin huolissaan, ellei Espanja tule ja upota koko haveroitunutta eurolaivaa. Näistä ongelmamaista nimenomaan Espanja ja Portugali ovat vaarassa ohjautua Kreikan tielle. Eikä Irlanninkaan tilaa ainakaan kaikki pidä suinkaan valmiina. Irlantihan ”selvisi” muutamalla kymmenellä miljardilla tehdessään virheen ottamalla epäkelvot pankit hoteisiinsa. Espanjalla (suuruusluokan vuoksi) tällaiseen ei ole missään nimessä varaa, eikä sitä ole myöskään euromaiden vakausrahastoilla. Espanjan ja Italian tilanne kertoo sen, että EKP:n lähes ilmaisen rahan tarjoaminen onkin lähtenyt pankeille tuotonhakuun valtioiden velkakirjoilla, ei niinkään ylläpitämällä rahoitusta esimerkiksi yrityksille. Edelleen muistutus siitä, miten paljon eurooppalaiset firmat hakevat rahoitustaan pankkilainoina.

Mitä siitä sitten seuraa, kun esimerkiksi pankit ”tankkaavat Espanjaa”? Siitä on tulossa tulevaisuuteen hyvin pahanlaatuinen kupru. Espanja ei näillä näkymin tule tekemään muuta kuin uppoamaan hyvin nopeasti ja tankkausoperaatiot tuottavat vesiperän ja pankkikriisistä vielä suuremman. Samalla kriisi eskaloituu myös siinä määrin pahan kerran, ettei isotkaan euromaat enää ole kuvitteellisten palomuurien suojassa.

Espanjan talouden uppoamisesta viittaan sitten taas työttömyyden rajuun kasvuun, asuntomarkkinoiden pamahdettua silmille ja hyvin happaman asuntoluottokannan muhiminen loppuu ja tauti pääsee kunnolla kaikkien tietoisuuteen. Tämä tuskin tapahtuu vielä tämän vuoden aikana, mutta näin eväät kriisin pitkittämiseen ja pahentamiseen on siis valmisteilla jo nyt.

Rakastavatko europäättäjät nykyistä kriisiä näin paljon?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu