Toinen LTRO ja sen luoma vaara

Huomenna, karkauspäivänä EKP julkistaa toisen LTRO:n huutokaupat. Ensimmäisellä kerralla melko huokea raha kelpasi ennätysmäisesti. Moni huokaisi helpotuksesta: euroalueen zombipankit voivat pysyä ruokintaletkuissa kiinni vielä kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen vasta havahduttiin pohtimaan, olisiko yli odotusten kelvannut raha ilmaissut pahempaakin luottamuspulaa. Tällä kertaa pitääkin tehdä etukäteen kaavaillut, miten kävisi tällä erää rahan kelvatessa yli odotusten.

Euroalueen keskuspankit ovat suorastaan maanitelleet pankkien ostavan kriisin palomeressä toivottomassa tilanteessa olevien maiden riskipitoista velkaa. Näinhän nuo ovat tehneetkin. Nyt Kreikan takautuvat yhteistoimintalausekkeet ovat tuoneet aivan uudenlaisen uhan: euromaiden velkaa kun ostaa niin saakin varautua alaskirjauksiin. LTRO-rahat pitäisi silti pystyä maksamaan takaisin.

Vaarana on nyt se, että jos tälläkin kertaa LTRO kelpaa yli odotusten ja sen odotetaan edelleen ohjautuvan carry tradena euromaiden velkoihin niin se saattaakin aiheuttaa vastareaktion. Tämä vastareaktio toimii tällä tavoin: kun pankit kaappaavat taseisiinsa entistä enempi arveluttavia velkakirjoja Kreikan jälkihoitoisen CAC:n jälkeen niin luokittajat saattavat kuitenkin hoksata tämän. Fitch on jo kertonut osapuilleen näistä riskeistä. Pankit voivat hetken aikaa pyristellä vielä vastaan.

Jos siis pankkien taseissa on enempikin pommin aineksia, eli tätä arveluttavaa velkaa, niin pankkien kunto tulee kyseenalaisemmaksi. ”Liian suuri” LTRO voisi siis viestittää jo tässä vaiheessa, että pankkien taseet tulevat pullistumaan kelvottomasta jätteestä. Tällöin pankkien osakkeisiin kohdistuisi myyntipainetta. Velka on sitä arveluttavampaa, mitä enemmän esimerkiksi Espanja jää tavoitteistaan. Talouskurisopimuksen mukaan nyt taantumassa oleva euroalue tuleekin kuristamaan itsensä hengiltä.

Nyt sitten katsotaan kuinka kauan tätä euroalueen pankkien saattohoitoa jatketaan. Potilaat kuitenkin kuolevat ennemmin tai myöhemmin. Tätä arvellaan enempikin. Parhainta olisikin saada jonkinlainen ralli ajoiksi, jotta omistuksista pääsee eroon hyvään hintaan. Vai onko tuo markkinaralli nyt sitten päättynyt ja moni laskee, ettei voi saada parempaa hintaa enää europankeista, joten myyntivyöry alkaisikin sitten samoin tein.

Katsotaan, mitä tapahtuu. Veikkaisin edelleen hyvin hermostunutta (niin ylös kuin alaskin päin) markkinatoria Euroopassa. Monenko jäät sulavat hatuissa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu