Euroalueesta on tekeillä sosialistinen liitto

Tuskin toisen LTRO:n tulokset ovat tulleet julkisuuteen, kun EKP:lle rahaa parkkeerattiin ennätysmäärä, yli 775 miljardia euroa. Vielä muutama kuukausi sitten otsikoihin nousi 500 miljardin talletukset. Tuo kaikki raha on poissa yritysten ja yksityisten rahoituksesta. Rahaa siis on, tarvetta sille on enemmän kuin tarpeeksi. Yhtälö ei toimi. Euroalueesta on tulossa sosialistinen valtioliitto.

Ensimmäinen askel on tietysti ottaa velat julkiseen hoitoon. Kreikan 2. tukipaketin jälkeen maan velat ovat jo lähes kauttaaltaan euroalueen julkisessa piikissä, ja jo ennen kuin 2. paketti päätettiin alustavasti puhuttiin jo kolmannesta. 2. paketin jälkeen yli 80% Kreikan velasta on euromaiden veronmaksajien harteilla. Kolmannen jälkeen käytännössä kaikki. Portugali seuraa reippaasti perässä. Maan 10-vuotisten velkakirjojen jälkimarkkinapreemiot ovat 14 prosenttiyksikön tuntumassa, mikä on osapuilleen kaksi kertaa kriisirajaksi ilmoitettu. Itse asiassa eri mailla on erilaiset mahdollisuudet hoitaa velkaansa. Selvää kuitenkin on, että Portugalinkin velat siirtyvät aikanaan kaikki euromaiden kansalaisten niskaan.

Espanja tekee tuloaan tähän kiusalliseen ryhmään. Muste oli vielä märkää Saksan ajaman talouskurin aiesopimuksen papereista, kun Espanjan pääministeri Rajoy ilmoitti, ettei maa täytä budjettikuria tänä vuonna. Mikäli talouskurisopimuksella on aikomus rauhoittaa markkinoita niin voisi olettaa, että siitä lipsuminen aiheuttaisi siten markkinoilla levottomuutta.

Neuvostoliittomainen yhdentyminen käy nyt kuitenkin enemmän pankkien kautta kuin valtioiden kautta. Äänestäjät kun voivat poliittiset päättäjät vaihtaa tarvittaessa niin tämä velkojen yhteisvastuu pitääkin ajaa pankkien kautta. Näihin äänestäjät eivät tule vaikuttamaan. Nyt LTRO:n kautta EKP:lle menee paljon hyvää paperia ja jäljelle jää epäkuratimpaa tavaraa. Lisäksi taseita ei sovi kasvattaa esimerkiksi yrityksiä rahoittamalla. Etelän kriisimaissa valuuttapako on ollut ja on edelleen karmeaa, ja tätä aukkoa LTRO on tulossa paikkaamaan. LTRO-pankkien kunto on enemmän kuin epäilyttävällä tolalla. Konkurssiaalto on siksi hyvin todennäköinen vaihtoehto. Toisaalta, EKP voi jatkaa ja laajentaa tukitoimiaan, mutta euro ei ole maailman reservivaluutta #1 ja tämän vuoksi siihen kohdistuu täysin erilaisia epäluottamusolettamuksia kuin Yhdysvaltain dollariin.

Mitä tästä sitten seuraa? Oletettavasti nyt mennään vielä häivetukimuodossa tämä vuosi, ja kun Kreikka palaa pakostakin tukanleikkuuseen niin sitten ei ole enää muita vaihtoehtoja jäljellä kuin alkaa alaskirjata julkisomistuksessa olevaa velkaa. Metakka täällä Suomessa todennäköisesti alkaakin vasta sitten.

Nykyiset 5 miljardin leikkaustarpeet ovat pientä puuhastelua, kun rupeamme tosissamme ajamaan sosialistista velkaunionia sisään.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu