Euron viimeiset vaiheet

Ratkaisevasta vapaaehtoisesta Kreikan velkasaneerauksesta tulee tietoa viikon puolivälin jälkeen. Luokitusyhtiöt ovat eittämättä pistämässä Kreikan maksuhäiriöluokkaan ja mitä ilmeisimmin ISDA julistaa Kreikan valtion velkakirjoille häiriömerkinnän. Kreikka ajaa par’aikaa maata siihen tilaan, että se voisi irtaantua eurosta – ja jättää kasan luottotappioita jäljelle jääville euromaille.

Toinen tukipaketti hyväksytään kaikesta huolimatta. Kreikalta erääntyy suuri erä vanhoja velkoja myös toukokuussa (joskin saneeraus pienentää tätä erää) ja saa sen sysättyä vielä muille euromaille. Sen sijaan loppukesän suuri erä elokuussa onkin jo paljon mielenkiintoisempi kohta. Kreikka ei välttämättä enää tuossa kohtaa olekaan euromaa. Kreikan ensisijainen tehtävä on saada verovarat riittämään strategisesti tärkeisiin toimiin, kuten voimankäyttöön.

EKP on jo ilmoittanut, ettei se nyt sentään hyväksy enää Kreikan valtiolainoja vakuuksiksi rahaa vastaan, mutta eipä niitä niin hirveästi olekaan enää yksityisillä jäljellä – ainakaan pakoitetun velkasaneerauksen jälkeen. Suuria ongelmia onkin enemmän kreikkalaisilla pankeilla, jotka eivät tule toimeen ilman häivetukea (määrittely johtuu siitä, ettei tavallinen euroalueen veronmaksaja huomaa heti, miten tuki nostaa hintoja). Kreikan euroeron jälkeen näemme sitten, miten vakuutemme toimivat, kun näitä pankkeja tuskin enää on olemassakaan, joiden kanssa Suomi on sopimuksen tiettävästi tehnyt.

Mikä tästä Kreikan erosta voi olla pahimmillaan seurauksena on se, että pääomat kasaantuvat entistä enemmän – jos mahdollista – euroalueen sisällä ns. ydinmaihin, mutta ennen kaikkea pois hiemankin pienemmistä ja riskipitoisimmista euromaista. Tällöin tämä toimisi katalyyttinä muidenkin heikommin euroalueessa pärjäävien maiden erolle.

Silloin Suomen tappiot olisivatkin kertaheitolla kymmeniä miljardeja. Katsottavaa, seurattavaa ja ihmeteltävää riittää siis vielä runsain määrin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu