Tapaus Portugali

Kreikka on nyt pitkälti käsitelty tapaus. Velkakirjavaihdon jälkeen on oikeastaan suurin mielenkiinto siinä, miten uudet, jopa 30-vuotiset bondit noteerataan markkinoilla. Uskoisin, että aiheesta kyllä uutisoidaan. Lisäksi Kreikan vaalien tulos voi sekoittaa jatkossa pakkaa. Sen sijaan on aika siirtää katseet jo nyt Portugaliin, koska oletettavaa on, ettei euroalueen toinen maksuhäiriövaltio vie kymmentä vuotta kuten Kreikka. Palautteena tulleet bullet point -esitystavan toiveet on huomioitu. Tässä siis lähtökohdat tapaus Portugaliin, näiden teemojen ympärillä näkisin euroalueen tuskan jatkuvan:

  • Portugalin kokonaisvelka-aste on selkeästi hurjempi kuin Kreikalla. Maa on korkean yksityisen velan vuoksi Kreikkaakin haavoittuvaisempi säästötoimille. Julkinen velka asettuu piankin Kreikan kriisin asettaneeseen 120% osuuteen bruttokansantuotteesta.
  • Kuten Kreikalla, myös Portugalilla on liikkeellä samassa suhteessa kotimaansa lainsäädännön alla laskettuja velkakirjoja. Yhteistoimintalausekkeiden jälkikäteen asettelu voi aiheuttaa markkinapaniikkia.
  • Merkittävä osa Portugalin veloista on EKP:n hoivissa, sekä tukipaketin jäljiltä muilla euromailla. Velkajärjestelyä pidetään ilmeisenä. Mikäli Kreikan toimet uusitaan, eli julkisessa omistuksessa olevat velat ”suojataan” luottotappioilta tietää se markkinatoimijoille heidän papereiden olevan ensimmäisenä liipaisimella. Se voi tietää ongelmia.
  • Portugalin talous on vahvassa taantumassa, eikä säästötoimia ole vielä täysillä edes aloitettu. Samanlaista velkadeflaatiokierrettä on lupa odottaa kuten Kreikankin kohdalla. Tällöin velanhoitokyky heikkenisi entisestään.
  • Portugalin ulkomaille olevasta yksityisestä velasta taakkaa kantavat toisen arveluttavan maan, Espanjan, instituutiot. Tilanne on sikäli heikompi kuin Kreikalla, jonka ulkomaiset yksityiset rahoittajat tulivat enempi Ranskasta ja Saksasta.
  • Puheilla, kuten ”Kreikka on yksittäistapaus” ei tilannetta rauhoiteta. Korostan tässä kohtaa tämän olevan enemmän omaa tulkintaa kuin faktaa. Aika näyttää, jos palopuheita ilmaantuu.
  • Portugalin valtiolainojen jälkimarkkinakorot viestittävät maan olevan kykenemätön hoitamaan itse omaa velkaansa.

Hajamielisyyteni vuoksi tai jonkun itsestäänselvyytenä pitämäni kohdan olen saattanut unohtaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu