Aamu-unisuus haittaa Suomea ja koko EU:ta
Miksi aina pitää herätä pulmien äärelle liian myöhään? Miksemme kuuntelisi myös niitä, jotka osaavat antaa varoituksen sanoja suunnitellusta toimintatavasta?
Moni eduskunnan asia on tulossa tai jo tullut päätökseen. Viimeisimmät hallituksen (laki)esitykset on tuotu eduskuntaan ja 3.3.2023 jälkeen alkaa vaalien vuoksi vaalirauha. Ajattelin kirjoittaa siitä, miten olen kokenut asioita. Koska olen myös miettinyt (sekä kirjoittanut) Suomen asemasta EU:iin, pyrin pitämään eurooppalaisuuden mukana tässä eräänlaisessa ”tilinpäätöskirjoituksessa”.
Yhtenevä havaintoni on, että Suomi ja Eurooppa kärsivät edelleen sitkeästä aamu-unisuudesta, mistä esimerkiksi kielii muutokset Euroopan osuudesta koko maailman bruttokansantuotteeseen. Se on vähentynyt, ja on vaarassa vähentyä edelleen. Suomesta on euron myötä tullut keppikerjäläinen. Toki sillä erotuksella, että kerjäläinen ei ole velkavankeudessa, mutta tämäkin ”puute” on hallituksemme toimesta ”korjauksen” alla.
Riitaisa hallitus
Kun 2019 eduskuntavaalien tulos oli selvillä kirjoitin nykyiselle kollegalleni, että kolmen puolueen hallitus on välttämättömyys, neljä on hurja riski sekä viiden tai useamman puolueen hallitus on katastrofi.
Puoliväliriiheen asti näytti siltä, että olin täysin väärässä. Sen jälkeen on alkanut tapahtua. Vasemmistohallituksellamme on ideologinen näkemys siitä, että me haluamme nyt porsastella ja elää velaksi. Yksilötasolle hallituksen toimintaa peilaten mieleeni juolahtaa näkemys, että rahojaan kitkuttava perhe menee hulppeaan ravintolaan syömään pikavippien mahdollistamien rahojen turvin.
Olen tätä kehityssuuntaa kritisoinut väkevästi.
Kehysriihessä väännettiin toista viikkoa, kunnes keskustapuolue ymmärsi alisteisen paikkansa vihervasemmistolaisessa hallituksessa. Tämän jälkeen kannatuskyselyt, lehtien mielipidekirjoitukset ja muut tapahtumat ovat osoittaneet suomalaisille yksinkertaisesti sen, että paremminkin olisi voinut mennä. Saatamme nähdä saman kuin mitä viimeksi monipuoluehallitus teki: alkoi äänestää omia esityksiään vastaan.
Vaikeat ajat
En toki tohdi alkaa ryhtyä pelkästään moittimaan hallitusta, sillä onhan se tehnyt asioita oikeinkin hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Eihän hallitus voinut kesällä 2019 tietää, että tulevaisuudessa iskee pandemia ja sota Euroopan porteilla.
Hallitushan alkoi rahojen levittelyn heti ja katsoi tämän tuhlailun tuovan talouskasvua jatkossa. Tietynlaista jälkiviisautta lienee se, että on parempi pitää taloudesta huolta kaikissa käänteissä. Eritoten eurojäsenyytemme vuoksi. Yhteisvaluutat toimivat hyvin nousukausina (2002-2007), mutta yllivoimaisen surkeasti (huonommin kuin ilman yhteisvaluuttaa) kriisien aikana.
Koronan ja sodan hallitus on hoitanut keskivertoa paremmin. Toki kustannustuet menivät aluksi vähän miten sattuu, mutta se on annettava anteeksi yksinkertaisesti siitä syystä, että koettelemus oli aivan uusi modernina aikana. Kustannustuet paranivat kerta kerralta ja ne lähenivät koko ajan perussuomalaisten näkemyksiä tuen tarpeesta ja sen kanavoinnista.
Sodan alettua saimme vakavan herätyksen. Jokaisen omaa heräämistä teroitti tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertomalla naamioiden pudonneen. Perinteisesti puolustusliitto Natoon nihkeästi suhtautunut vasemmisto lähti hakemaan itse jäsenyyttä. Tämä toimi oli niin merkittävä osoitus suomalaisilta, että voimme puhaltaa yhteen hiileen kun tosipaikka iskee. Se on huojentavaa. Eduskunnan Nato-äänestys oli niin hämmentävää, että eduskunnan tupakkapaikalla arvelin 170 äänen olevan odotettua, mutta 180 ääntä olisi jo häkellyttävää. Tuokin määrä jäi jalkohin.
Hallitus on toistuvasti kertonut, että pitäisikö koronan tai sodan menoissa säästää kuten oikeisto-oppositio on vaatinut. Tämä on politiikkaa eli suomeksi älyllistä epärehellisyyttä.
Hallitus on lisännyt vuosittain noin kahdella miljardilla eurolla menoja, jotka eivät liity koronaan tai sotaan.
Vihervasemmistohallitus vaikuttaa kuin kevätlaitumille päässyt karja: innostuu. Nyt voi tuoda Lähi-itää alueen sharia-lakeineen Suomeen, jyrätä yksityisomisteiset metsät tuulivoimaloiden kaapeloinnin myötä, nostaa keinotekoisesti logistiikan kuluja sekä ajaa kotimainen maatalous konkurssiin.
Kun rahat ja rahoitusasema on tärvelletty maailmalle esimerkiksi elpymisvälineen muodossa niin sähkölaskujen noustua voi levitellä käsiään ja jakaa jaksuhaleja.
Ymmärrän, että nyt kun vihervasemmisto sai keskustapuolueenkin ”Hertan linjoille” niin kiusaus tehdä tuhoisaa talouspolitiikkaa oli yksinkertaisesti liian suuri. Johtavuutta osoittava valtionjohto olisi pistänyt poskettoman maahanmuuton ja viherhumpan tauolle kriisien ajaksi. Sellainen valtionjohtajuus olisi näyttäytynyt jämäkkänä ja vastuullisena. Se olisi voinut poikia lisävuosia vastuuseen.
Mutta jos vihervasemmiston tavoite oli saada kahden oppositiopuolueen yhteinen kannatus yli 40 prosentin niin sittenhän hallitus on tehnyt kerrassaan erinomaista työtä. Nyt vaalien alla huudetaan sopeutuksia, koska suomalaisenemmistö sitä on halunnut jo pitkään. Hyvää huomenta, aamu-uninen vasemmistohallitus!
Outoa hyssyttelyä
Tämän vuoden aikana on mediassa todettu, että nuorten joukossa villiintynyt katujengiläisyys on sitä, että isolla joukolla piltit ja äidin omat nappisilmät ryöstävät pienempiään. Ryöstö siis tarkoittaa, että varkautta tehostetaan väkivallalla tai sen uhalla.
Näitä ei enää – jostain syystä – kuitata yksittäistapauksina tai pojankoltiaisten kepposteluina. Joku saattaa ajatella sitä, mitä Libanonille tapahtui 1970-luvulla? Jos muistaa nämä tapahtumat ja mitkä siihen johtivat niin he voivat peilata meillä tapahtunutta kehityskulkia siihen, mitä Libanonissa tapahtui.
Ruotsi, Saksa, Ranska ja Italia eivät ilmeisesti osoita riittävää empiiristä todistusaineistoa? Miksi aihetta on tavattu hyssytellä eritoten mediassa? Perussuomalaisten pelossa? Onhan suomalainen mediakenttä liki täydellisesti vasemmistolaista, joskin vihreät ovat saaneet jalansijaa tähän mielipidemonopoliin.
En silti haluaisi liikaa moittia mediaa. Nyt on uskallettu jo todeta, että maahanmuuttotaustaa on vahvasti mukana tässä lapsosten ryöstelykulttuurissa ynnä tapot ja tapon yritykset mukaan luettuina. On tämä hieman toista kuin aiemmin omenavarkaissa käynti? Tuomiot toki ovat edelleen kuin omenavarkauksissa.
”Joudutte sitä sieltä vielä itse pyyhkimään”
Väliotsikon kuuluisat sanat lausuttiin eduskunnan suuressa salissa vuonna 1998 Venäjän kaasuputkimiehen, entisen pääministerin ja SDP:n ex-puheenjohtaja Paavo Lipposen suusta.
Lipposen sanat liittyivät Suomen eurojäsenyyteen liittymiseen. Lipponen moitti nyt keskustan tuolloista edustaja Seppo Kääriäistä, kun hän kertoi, että eurojäsenyys johtaisi ”pimeään liittovaltiokehitykseen”. No, me tiedämme nyt sen, että liittovaltiokehitystä edistetään ja se tehdään pimeässä muun muassa EKP:n kautta, mihin poliittinen valta ei ulotu. Sitä on tehty teknokraattien avulla – joihin poliittinen valta ei ulotu. Mainittakoon teknokraattisuudesta esimerkkeinä Mario Monti ja Ursula Von der Leyen.
Jopa kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa tohti todeta, että EU on menossa vaaralliseen (vai oliko huolestuttavaan? korjatkaa kiitos) suuntaan.
Teknokratialla johtava Euroopan komissio on mieltynyt delegoituihin säädöksiin, mikä merkitsee sitä, että se tulee annettuna toimeenpantavana lainsäädäntönä sellaisenaan kansallisiin lakeihin. Ottaen huomioon, että kun meillä on keskustan suosiollisella avustuksella oleva EU-vasemmistoa mielistelevä hallitus niin tämä yhdistelmä on tuonut miljardien lisävastuut Suomelle ja lisää on tulossa.
Suomen ei pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kannata kategorisesti sanoa komissiolle, että nyt menitte liian pitkälle ja tätä emme tee, emmekä tätä puolla. Pitää Marinin mukaan tehdä kompromisseja.
Ajatusleikkinä, minkä todennäköisyys ei valitettavasti ole nolla: Euroopan komissio haluaa 100 prosenttia Suomen tuloveroista itselleen, jotta komissio voisi rahoittaa tyytymättömien italialaisten taskuja. Sitten neuvotellaan, koska ”ei käy” ei ole viisasta. Käy sitten niin, että sovitaan komission saavan ”vain puolet” tuloveroistamme ja keskustan ministerit tulevat kansan eteen puhujanpönttöön tuulettamaan tätä Suomen kansan suurta voittoa!
Kääriäiselle sanoisin, että vesisankon, pesuharjan sekä -aineen ostaminen on vielä ennenaikaista.
Rähmät silmistä
Ainahan olisi voitu tehdä toisin.
Tuon tähän yli kolmen vuoden takaa kirjoitukseni tänne Puheenvuoroon. Voitte siten helpommin itse arvioida, että miten nämä askelmerkit osuivat kohdilleen.
Jotta kynnys aiemman tekstin lukemiseen madaltuisi laitan maistiaisiksi pari lainausta siitä:
EU:n kolme riippuvuutta aiheutuvaa ongelmaa ovat talous, energia ja puolustus.
Mutta on hyvin oletettavaa, että energiahanat menevät kostotoimenpiteenä katki. Se olisi katastrofi. (Venäjän kaasuhanat)
Mainittakoon vielä kirjoituksestani, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan en enää kannattanut kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä, vaan toivoin jäsenyyden haun etenevän nopeasti eduskunnassa, kuten sitten kävikin. Katsoin, että radikaalisti muuttuneessa tilanteessa kansanäänestys saisi vain ”Venäjän trollit” muokkamaan myyräntyömäisesti mielipidettä ja riitauttamaan asian suomalaisten keskuudessa.
Huomautan, että vaikka aivan häkellyttävä enemmistö eduskunnassa puolsi jäsenyyshakemusta, että vaikka mielipidekyselyt tuottivat selkeää Nato-jäsenyyden puoltamista niin jäsenyyden vastustajat ovat puhuneet jopa aivopesusta tai sen sellaisesta. Väitän, että jos 70 prosenttia suomalaisista olisi vastustanut asiaa toukokuussa aiempien vuosien kyselyjen tapaan niin kyllä eduskunnan portaille ja pihalle olisi muodostunut jonkinlainen protestijoukko.
Hyvä Henri. Kirjoitus on erittäin hyvä muistutus eu:n vallanhimosta. Todella raivostuttavaa katsoa vierestä politikoiden Suomen myymistä ja varallisuuden jakamista pitkin maita ja mantuja. Äänestysgalluppien mukaan mitään muutosta rahanjakoon ei ole tulossa. Kokkarit ei ikinä sano ei eu:n tekemille ehdotuksille. Onneksi tuossa Ruotsin takana on maa johon työteliäs vanha ukko voi muuttaa. Kyllä niin sielusta sieppaa IMF:n äijän vierailu, oli nimestä päätellen Puolasta, johon olemme työntäneet omat rahamme, täällä vielä neuvomassa meitä. Niska-perseotteella äijä ensin laittamaan Ranskan ja Italian asiat järjestykseen. Eu on aivan per…..ä.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Pasi!
Itse asiassa IMF sanoi, mitä piti sanoa. Tämä IMF:n heppu sanoi kuitenkin asiat diplomaattisen kohteliaasti.
Tavan kansalaiselle tällainen koreapuheisuus saattaa näyttää siltä, että ei tässä mitään hätää ole, voi jatkaa vasemmiston äänestämistä.
Valitettavasti asia ei ole niin.
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa olla koreapuheisuus pikkuusen vähissä, v- käyrä alkaa olla samoin pikkuusen tapissa tuon eu:n ja omien politiikkojen kanssa. Viimeksi eilen ns. liikenneministeri valitti ettei oo rahaa pitää tiestöä kunnossa. No ei perkele olekkaan, Italian moottoritiet ja kämppä remontit kun on etusijalla.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman retorista ja puoluekantaväritystä, mutta velaksi on porsasteltu sekä Suomessa rahaa jakamalla, että osallistumalla EU:n niin sanottuihin tuki-, elpymis- ja vakautusohjelmiin.
Toisaalta, Suomen poliittinen populismikulttuuri ei tee millekään puolueelle mahdolliseksi talouden tasapainottamista hyvän sään aikana. Vasta pohjalla pakkotilanteessa karsitaan menoja ja nostetaan veroja.
Ilmoita asiaton viesti
Minun ja ”valtamedian” ero on siinä, että kerron avoimesti puoluejäsenyyteni. En siten edes yritä naamioitua puolueettomaksi, kuten Yle (viimeisin oli Kairon ilmastokokous, missä paikan päällä ollut toimittaja alleviivasi adjektiiveillaan olevansa kaikkea muuta kuin puolueeton toimittaja!)
Olen kuitenkin ”maltillistunut” viime vuosina. Varmaan siksi, että minulle on myönnetty vastuuta. Tiettyjä näkemyksiä tämä ei ole muuttanut, mutta olen vähän hienotunteisempi kertoessani tylyn näkemykseni. Ikääntyminen voi olla myös syynä.
Mitä viestisi loppuosaan tulee niin olen pitänyt myös jossain määrin todennäköisenä vuoden 1992 toisintoa. Silloin kovan laman avustamana lensimme ulos eurosta. Tämä uusi euro on hieman hienostuneempi, mutta se sisältää samat keskeiset sentrifugaaliset mekanismit, että uusiakin pihallelentelijöitä tullee. Toinen vaihtoehto on tehdä eurosta akuankkarahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen kasaaminen on maassamme erikoinen juttu, eniten ääniä saanut puolue alkaa kasata hallitusta ja voi ottaa pienpuolueita mukaan, vaikka eihän näille kukaan ole antanut minkäänlaista mandaattia hoitaa maan asioita. Hallitus tulisikin kasata eniten ääniä saaneista puolueista, jos enemmistöön riittää kaksi eniten ääniä saanutta puoluetta, niin niistä ja jos enemmistöön tarvitaan kolme tai neljä eniten ääniä saanutta puoluetta, niin hallitus tulisi kasata niistä puolueista. Näin hallituksella olisi kansalaisten suurin mahdollinen mandaatti toimia.
Mitä demokratiaa se sellainen on, että hallituksessa voi istua pienpuolueiden edustajia, vaikka vain murto-osa kansalaisista on antanut näille äänensä vaaleissa?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa esitän eri näkemykseni.
Esittelemälläsi tavalla olisi Ruotsissa tehty demareiden ja ruotsidemokraattien hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vikaa Ruotsissa olisi ollut demareiden ja ruotsidemokraattien hallituksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaanpa mä, jos Ruotsissa olisi Tanskan demarit, Ruotsissa ei olisi RD:tä, Suomessa ei olisi PS:ää. Vaan kun noita demareita riittää joka niemeen ja notkelmaan. Noita katujengejä ei pidä päästää yhtään pidemmälle, koko sakki putkaan ja kaikki mahdolliset maasta ulos.
Ilmoita asiaton viesti
En pitäisi sitä kovin toimivana ratkaisuna.
Ilmoita asiaton viesti
Vihervassarilinjan olemassaolo näin koettuna, lienee jonkin verran todellisesta jaosta kertovaa.
Merkittävintä tilanteessa voi olla skitsoismi.
Jos velkatalous on ongelma, ja tätä on vaikea saada kuriin, tai kohtuudelle… aivan kuin tässä kerättäisiin paikkaa äärivedolle, tosiaan vastakkaiseen suuntaan.
Asiaan ei voida havahtua, todellisin perustein, mutta jos tilanne menee enemmän kurjaksi, olisi pakko tukena sille, mikä muuten on kyseenalaista, ja mikä on ollut pelin henki, merkittävästi aiempaa koskien.
Tulisi puhua kuilusta, joka liittyy etuoikeutuksen odotuksellisuuteen. Tällainen etukäteisotto ja pitempiaikainen tila, johtaa vastaiskuun.
Kun parempia oloja tehdään, oikeasti duunia painamalla, ja edistystä löytämällä… hyväosaisuudesta tulee vakiota, ja osa normaalia elämää.
Perusponnistelut ja työ, mitkä hyviä, etenkin jos rakentelussa varovainen… ja tämä ajastaan luo yltäkylläisyyttä, ei maailmaa enää voi ottaa samalla tapaa.
Edistys muuttaa tilannetta siten, että tähän ei osata enää sopeutua. Tähän kohtaan on laittaa erilaisia tulkintoja ja nimikkeitä. Mikähän olisi parasta, diagnoosina.
Ilmoita asiaton viesti
Tiivistetysti:
Työllä ja ponnistuksilla, rakennetaan menestyksen ja hyvinvoinnin tila, joka näkyy ja otetaan etuoikeutuksellisuutena. (päätymä käytännössä)
Etuoikeutuksellisuus, joka menestyksen myötä tulee mukaan, on aidosti vaikuttava, ja luo turbulenssia. Tarkoittaa käytännössä myös sitä, että tämän ulkopuolella ei paljoa mahdollisuuksia ole. (huolimatta letkuista)
Kun saavutettua pyritään elemään myös muualta kuin hyvinvoivuuden keskeltä lähteävästi,… tästä tulee mieleen epäoikeudenmukaisuus, ts vapaamatkustajuus, mikä vesittää palkkiollisuuden, jota hyviin ponnisteluihin ja aikaansaatuun, tulisi kaiken odotuksen mukaan voida liittää.
Samanaikaisesti, voidaan olla tarkkoja taloudessa, ja vastavuoroisuudessa,… mikä piirre luo lisäpainoa sen arviointiin, mitä kukakin on, ja mitä hänelle voi kuulua.
***
Sen voi ainakin sanoa, että jos ongelman oloisia tilanteita ilmenee… tätä tuskin on tosi paljon ihmetteleminen. Päinvastainen olisi omituista.
Odotus (puhumattakaan tulkintavaatimus) sopivasta toimivuudesta saavutettavampana tilana, ja nykyhetkeen liitettynä, … tuntuisi omituiselta.
Kun nykytilannetta tietynlaisena vaiheena toisaalta arvostellaan tosi paljon, kyse ei ole siitä, että jotain olisi tosi hyvin, ja jota korostaa. Enemmän on tätä… mm VV-kritiikkiä.
Epäsuorasti ottaen, jokin muu kuin vaikkapa VV, olisi käytännössä kuitenkin tätä tosi hyvää, ja millä perusteella. (pahaan nähden?)
Tyytymättömyys ja sen vahva osoittelu, taitaa olla paljon uskoa johonkin toiseen tavalla, joka yhtä hullua, kun kenelläkään ole sen parempaa tarjota yleiseksi malliksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tahdot sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyt ehkä päätelmiä, jota tuollaisen pohdinnan jälkeen, pohdiskelija voisi alkaa esittämään. Jotain konkreettisempaa, tartuttavampaa, suoremmin siihen, mitä on tarve, tai mitä täksi ajatellaan. ?
Olettaen kysymyksestä tuota, ihan on perustellun oloiseksi tulkitava väliintulo, ja ohjaus.
Näitä kypsyttelee mielessä. Päätymätyyppisesti tähän nähden, voisi sanoa jotain jatkoa, ja tosiaan askelta, ei tämän erikoisempaa. Mitä on, tai voi olla, tähän tyydyttävä, ilmaisijana, ja ilmaisua odottavana.
Tuossa jotain reunaehtoa sille, mitä voi ajatella vastauksen yhteyteen. Muun tulkitsen överyydeksi, ja jos itse puheillani vietellyt tähän kohtuuttomasti, överyys tältä osin korjattava, täällä päädyssä, ja miten tämä meneekin.
***
Ihmiselle kuuluu valmiutensa mukaiset elinolot. Näin tämän voi tiivistää. Pitempi tarina osana muuta elämää, tuli tänään ilmaistua: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/anttikuosmanen/jos-kolmioilla-olisi-jumalia/#comment-3780914
Ihminen tilaa ja kytkentöjä tarvitsevana, on monipuolisesti otettava, ja monipuolisuutta käytännössä vaativa, joka voi silti monipuolisuutensa vuoksi, päätyä antamaan osuuttaan monella tapaa, mistä seuraa painotuksellisuuksia, mitä erikoisempana, …
Aika eri tavoin verkossa mennään, kun avoimemmat on olot, vähän kuin ulapalla, eri viuhureissa.
Kun joku tuollainen sitten on tosi in, ja pohjustettu ainoaksi, mitempä toteutat sitä osuutta sujuvasti, johon luonto muuten kasvattanut.
Elämä ei ole enää perusluonnosta, vaan jostain paljon hypoteettisemman oloisesta, jotka voivat konkretisoitua hyvin realistisesti samalla.
Ihmisen perustarve, ts kuuluvuus, ja energia tämän kautta, tällaisissa oloissa… vaikeaksi menee, kuin oljenkorsielämäksi, parhaimmillaan.
Taiteilu korostuu, ja energiat, joita noissa tarvitaan. Entisin järjestelyin,… aika uusissa oloissa.
Miten järjestyy… Jotain tällaista oli tarkoitus kuvata. Mitään erityisempää en suostu tällaisista tarjoamaan. Ihan riittävä osuus.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin nivoutuu yhteen aiempi kuin tämä kirjoitus mm.juuri mainitsemasi : talouden,energian kuin puolustuksenkin suhteen,jotka eivät mielestäni täytä EU;n kokonaishallintaa uskottavalla tavalla.
Noin olisi myös käynyt jos ei olisi haettu Naton jäsenyyttä mm tuon Venäjän suhteen kun pelkkää puolueettomuutta ei ole enään nykymaailmassa.
Kysynpä nyt henk.koht.mielipidettäsi että olisiko riittänyt pelkkä ETA tämän nykyisen sijasta ?
Ilmoita asiaton viesti
Tätä on vaikeampi arvioida. Näihin kun liittyy oleellisella tavalla se, mikä johtajisto milloinkin on.
EU:ssa on tehty paljon riitoja aiheuttavia esityksiä erityisesti teknokraattisen puheenjohtajan myötä. Jäsenmaiden ja komission suhteet ovat viilenneet tuntuvasti.
Aivan samalla tavalla voi peilata Venäjän toimia nykyhallinnon ja 30 vuoden takaiseen ajanjaksoon.
Eräällä tavalla erilaisia aikakausia olisi peilattava siten myös geopoliittiselta kannalta. Kun yhteisvaluuttaa aikanaan perusteltiin turvallispolitiikalla, mutta kaiketi tässä voi melkoisella varmuudella sanoa, että Nato-jäsenyyden merkitys tuskin jää euron jalkoihin turvallisuuspoliittisessa mielessä?
Kokonaan toinen asia on sitten se, että haluammeko keskiarvoistaa hyvinvoinnin EU:ssa, mikä merkitsisi meille aikamoista alasajoa – vai toteutammeko tämän tasapäistämisen sitten erilaisten elpymisvälineen tukipakettien muodossa tämän tästä?
Epäreilua EU:ssa on kuitenkin se, että euromaat kantavat suurimman osan tasapäistämisestä. Yhteisvaluutan ulkopuolelle jääneet EU-maat saavat siten eräänlaisen etuoikeuden nyppiä niitä rusinoita pullasta.
Ilmoita asiaton viesti
Edustuksellisen demokratian, voi arvioida osaksi niitä lähtöjä, joita voidaan päätyä tekemään, ja joita voi toteutua, kuten parhaillaan näyttää tilanne todetummin olevan.
Oliko tuo riittävän kaukaisen oloista kerrontaa siitä, mitä nyt menee, vai tulisiko tähyillä vieläkin kauempaa, että voisimme kattavammin sijoittaa itsemme osaksi oleellisen vaikuttavia tekijöitä?
Mieleen tulee tosiaan tekijyys ja toiminnot, joista yksittäisenä voidaan odottaa liikaa, ja joita ei tämän takia oikein lähdetä täydentämään.
Jokainen lähtö on minusta oletuksellisesti tartuttava. Mistä pyörii pallot parhaiten suuremmiksi, sopivimmiksi… omanlaisensa kysymys. Toisaalta myös se, mitä palloja kannattaa alkaa pyörittelemään, ja mihinkä suuntaan.
Voisiko tämä olla jokin pallopeli?
Ilmoita asiaton viesti