Budjettiriihi huolestuttaa – Suomi altistamassa itsensä kiristykselle

Keväällä menokehykset ilmoitettiin heitettäväksi tunkiolle siitä huolimatta, että jo tuolloin arveltiin koronarajoitusten tarpeen vähenevän rokotekattavuuden parantuessa. Tietyllä tapaa on ymmärrettävää, että tilannetta on haluttu tarkkailla. Kriisi näyttäisi olevan siinä määrin ohitse, että esimerkiksi turvaväleistä ei jakseta pitää niin kovaa meteliä. Talouttamme voidaan siis tasapainottaa, ja se pitääkin tehdä. Muutoin olemme vaarallisella tavalla altistamassa itsemme kiristykselle.

Velkaantumista ei juuri nyt pidetä huolestuttavana, koska lainakorkojen putoaminen on itse asiassa keventänyt Suomen rahoituskustannuksia. Tämän on mahdollistanut Euroopan keskuspankki alati jatkuvilla velkakirjaostoillaan. Samalla se toki on sosialisoimassa pääomamarkkinat, mikä tuo mukanaan järkyttävän suuria kapuloita talouskasvun mahdollisuuksiin.

Tulee kuitenkin muistaa, että EKP on poliittinen toimija, vaikkakaan se ei ole demokraattinen elin. EKP ei myöskään ole kaihtanut tätä mahdollisuutta vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Asia voidaan sanoa rumastikin: EKP on innokas kiristäjä.

EKP on historiassa kiristänyt Irlantia pelastamaan veronmaksajien rahoilla AIB:n. EKP on vaihdattanut Italian pääministerin vaaleilla valitusta johtajasta teknokraattiin. EKP on kumonnut kreikkalaisen kansan selkeän halun olla hyväksymättä kolmannen tukipaketin ehtoja. Kansalaiset äänestivät ehdot kumoon selkein luvuin: noin 63 prosenttia halusi hylätä kyseiset ehdot.

Hurlumhei-velkaantumisella me ajaudumme tilanteeseen, jossa me olemme riippuvaisia EKP:n tukiostoista. Ilman tukiostoja lainanhoitokulumme todennäköisesti kasvaisivat. Tämä altistaa Suomen kiristykselle. Kuvio voisi yksinkertaisesti olla sellainen, että jos me esimerkiksi emme haluaisikaan allekirjoittaa vaikkapa uutta EU-yhteisvelkapakettia niin EKP:n satraapit käyvät vierailulla ja kertovat, että keskuspankin tasetta voisi keventää ja sattumoisin olisi kiva myydä pois kaikki Suomen obligaatiot.

+5
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu