EU osaa vain reagoida

Eurooppa-neuvoston kokous 21.-22.10. kuluvaa vuotta on merkillepantava yksinkertaisesti siitä syystä, että se havainnollistaa täysin Euroopan unionin tavoitteleman strategisen autonomian olevan täyttä kangastusta. Kangastus siksi, että tällainen strateginen autonomia vaatii toimivan strategian. Strategia puolestaan laaditaan ennakkoon. EU osaa vain reagoida jälkikäteen.

Tuon kokouksen yhteydessä pohdittiin tietysti Puolan oikeusvaltiojupakkaa myös energiakriisiä ja Valko-Venäjän ihmissalakuljetusta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tyrmäsi kaikenlaiset raja-aitaa sisältäneet ajatukset. Komissio ei tue lantillakaan muureja. Kuluu pari viikkoa ja Puolan rajalla on useiden mediatietojen mukaan tuhansia laittomasti Puolaan (ja siten EU:hun) hakeutuvaa ihmistä. Nyt mietitään sitä, mitä asialle voidaan ja mitä pitäisi tehdä. Se on reagointia.

Eurooppa-neuvoston kokouksen tarkkaan seuranneet toki muistavat myös erään toisen henkilön ulostulon. Hän on ekonomistitaustainen, mikä voi selittää osan siitä kyvystä ajatella ennakkoon.

Hän on Liettuan presidentti Gitanas Nausėda.

– Kukaan ei tiedä sitä, mitä huomenna tapahtuu. Ehkä siellä rajalla on kolme, neljä tai viisi tuhatta siirtolaista yhtä aikaa joko oleskelemassa tai yrittämässä rajan yli eri kohdista, Nausėda siis totesi tuolloin lokakuussa.

Saatatte arvata, että minua hieman pännii tämä EU:n selektiivinen kuulo. Kuuntelemme ja uutisoimme tarkasti kaiken sen, mitä kertoo se porukka, joka ei osaa ajatella sekuntia pidemmälle tulevaisuuteen. Samalla sivuutamme täysin niiden henkilöiden huomiot, jotka osuvat kohdilleen – jos nyt ei aina ihan napakymppiin niin edes oikeaan ilmansuuntaan.

Kun nyt sitten aletaan pähkäillä sitä, miten pitäisi reagoida niin yksi asia lienee varmaa: Valko-Venäjän valtiollisen median uutiskuvaajat ovat rajaseudulla valmiita ikuistamaan sen hetken, jos EU taipuu painostuksen (esim. Amnesty International) alla vastaanottamaan tätä uutta väkeä unionin alueelle. Kaiketi Valko-Venäjälläkin on oikeus tehdä markkinaponnistuksia matkailunedistämisen saralla?

+14
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu