EU vai demokratia?

Demokratiaa on se, että oikeastaan millä tahansa hetkellä suoritettu päättäjien äänestys toimii. On ymmärretävää, ettei ”vartin välein” äänestetä vain siksi, että vaalitoimitsijat saavat haluamansa tuloksen. On silti syytä äänestää silloin, jos perusasiat muuttuvat oleellisesti. Esimerkiksi Skotlannille tulisi antaa uusi itsenäisyyskansanäänestys siksi, että Yhdistyneet kuningaskunnat erosi EU:sta.

Rahanvalta

Olen kyllästymiseen asti vääntänyt täällä eräästä Suomen kansantaloudellisesta asiasta. Se on Suomen eurojäsenyyden tarkastaminen. Olen toistuvasti kuullut sen, että kun suuryritysten johtopamput (esim. Kone, Neste, Fortum, Nordea…) ovat aivan haltioissaan eurojäsenyydestä. Ongelma on se, että yritysjohtajat miettivät yrityksensä etua ja oman tilipussinsa maksimointia. He eivät mieti pienituloisia eläkeläisiä, opiskelijoita, yksinhuoltajia tai muitakaan. Uskallan jopa sanoa, että valtaosa suomalaisista ei työskentele Fortumille. Siitä syystä ei voida ottaa nimellisarvollaan olettamusta; että se, mikä on hyväksi Fortumille, on hyväksi Suomelle (kansantaloudellisessa mielessä).

Samaa kansantaloudellista ymmärtämättömyyden muuria olen toistuvasti koittanut murtaa. Se, että suomalaiset mielummin uskovat sellaisia ministereitä, jotka kertovat olevan hyvä idea lahjoittaa rahaa kilpailijamaillemme, jään miettimään aidolla surulla peruskoulumme talousasioiden opetuksen tasoa.

Montako kertaa olette kuulleet valtiojohtajien sanovan tv-lähetyksessä: ”Devalvoimme ensi viikolla.” Kansantaloudellisesti ajatellen devalvoinnista ei saa hiiskua, mutta yksittäisille toimijoille tiedon panttaaminen tietää menetyksiä. Kyseessä on kollektiivinen, suomalaisten etu vastaan yksittäisten toimareiden etu.

Vaarallinen nationalismi

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) muistutti Uuden Suomen artikkelissa oman kansan edun asettamisen etusijalle olevan vahingollista. Johdonmukaisesti ajatellen on syytä tulla siihen lopputulokseen, että tällä mielipiteellä Fortum-Uniper -jupakassa on selkeä sääntö: suomalaisten edun asettaminen etusijalle on vahingollista, joten suomalaisten tulisi ajatella ensisijaisesti saksalaisten sähkölaskuja siitä huolimatta, että tulevana talvena suomalaiset eivät välttämättä saa sähköä edes rahalla.

Rohkenen olla eri mieltä. Jos nationalismi (eli siis suomalainen pitää suomalaisten puolta) on vaarallista niin ministeri Tuppurainen kertonee meille ilouutisia siitä, miten Saksassa on ymmärretty sanoma olla ajattelematta oman kansan etua ensin. Parhaimmassa tapauksessa palauttavat meille miljardit, joilla tuimme saksalaisia pankkeja noin vuosikymmen sitten?

Demokratia huonoksi Euroopalle

Barclays-pankin ekonomisti Ludovico Sapio totesi Financial Timesille, että vaalit Italiassa ovat huonosta Italialle ja EU:lle.

Vaalit olisivat joka tapauksessa tulossa vajaan vuoden päästä. Katsokaamme vaikka puoli vuotta taaksepäin. Eikö asiat olleet paljon paremmin? Jos Italian vaalit olisi määrä muutoin järjestää juuri nyt, mutta ennenaikaiset vaalit olisivat pahasta niin olisivatko ne vaalit olleet vuoden vaihteessa niin paha asia? Demokratia ja kansalliset, vapaasti vaihdettavat valuutat ovat lahjomattomia: ne näyttävät oikeaa tilaa jokaisella millisekunnilla.

J.K.

Osallistun elokuun loppupuolella perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokoukseen Lappeenrannassa. Jos nämä tai jotkut muut talouspoliittiset asiamme askarruttavat niin ei muuta kuin tule moikkamaan ja juttelemaan. Olen teidän palvelijanne.

+16
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu