EU:n hankalat, tärkeät ja väärinymmärretyt itäiset maat

EU vaati EU-oikeusistuimelta vihreät valot rangaista Puolaa taloudellisesti. Kiista johtuu siitä, että Puolassa toimii yhä eräänlainen tuomarien kurinpitoelin. EU:n mielestä oikeuslaitoksen valta on liiaksi poliittisessa ohjauksessa. Puolan (ja monen muun itäisen EU-maan) mielestä EU-tuomioistuin on liiaksi poliittinen elin. Puola on kertonut, että nykymuotoinen kurinpitoelin kyllä lakkautetaan, mutta yksityiskohtien vuoksi käsittely on jumittanut EU-tuomioistuimen määräämän aikarajan taakse.

Puolan ja EU-tuomioistuimen sekä Euroopan komission väliset kiistat eivät tunnu loppuvan. Puolan viisi aluehallintoa jää ilman EU-tukirahoja, koska näissä ”nimismiespiireissä” seksuaalisten vähemmistöjen oikeuket eivät toteudu tasavertoisesti.

Tuskailen asian kanssa yhtä lailla. Minusta kaksi aikuista ja täysivaltaista ihmistä saa puuhata keskenään tasan niin kuin he haluavat. Kenelläkään muulla ei ole markkaakaan siinä kiinni. Myönnän, että esimies-alainen -suhteet voivat olla ongelmallisia ja tietyissä tapauksissa niihin liittyy väärinkäytöksiä, mutta periaatteeni vuoksi kyse on edelleenkin kahden aikuisen ja täysivaltaisen ihmisen suhteesta. Sitten on eri asia, jos esimerkiksi luokanopettajan ja alaikäisen teinin välille kehkeytyy jotain.

Mutta. Se on väärin mennä heristelemään sormeaan muille ja tunkea omaa ideologiaansa toisten erimielisten kurkusta alas. Länsimaisen kulttuurin ja vapauden ideologia ei leviä naulaamalla teesejä hallintorakennusten seinään, kun kyseessä on Neuvostoliiton rautasaappaan alla oleskelu.

Suuri kuva kateissa

1980-luvulla reaalimaailman ohella myös tietokonepeleissä oli Nato ja oli Varsovan liitto. Eräässä suosikkipelissäni (Harpoon) nämä kaksi osapuolta flirttailivat sodalla keskenään. Muistan oleellisesti, että oli hyvä puoli ja oli paha puoli. Kukaan ei juuri kysynyt ex-varsovanliittolaisilta, että onko kivaa. Prahassa ja Budapestissa valintaa markkinaponnisteltiin telaketjuajoneuvojen suotuisalla avustuksella. Panssarivaunut ovat vaihtuneet punanuttuisiin tuomareihin.

Tämä on suuren kuvan kiista. Suuressa kuvassa EU:n tulisi havaita, että Varsovan liiton alueen punaisella maalattu kartta on tyystin erivärinen nykyisin: se on oikeastaan jopa kadonnut, pl. Valko-Venäjän ja Venäjän alueita.

EU on tekemässä suuren virheen: se on ajamassa nämä ex-varsovanliittolaiset maat takaisin geopoliittisen vaikutusvallan kamppailukentäksi. Se, mitä on vuosikymmenten aikana saavutettu (mikäli siis vieroksumme totalitaarista hallintomallia) ollaan hylkimässä pois. Se on järjetöntä haaskausta.

EU:ta verrataan usein Yhdysvaltoihin, vaikkei täällä olekaan liittovaltiorakenteet samassa mallissa. Yhdysvalloissa on niinkin kiistanalaisia, osavaltiokohtaisia lakeja kuin kuolemantuomio. Se on voimassa yli puolesta kaikista osavaltioista.

Kalifornialainen, joka ei kannata kuolemantuomiota, voi hyvin muuttaa kyseisen rangaistusmuodon kieltäneeseen osavaltioon. Yhtä lailla Puolasta on vapaus muuttaa vaikkapa Luxemburgin herttuakuntaan paikallisten lakien ahdistaessa.

Kääntäen ajateltuna: jos Capitol Hilliltä asetettaisiin ukaaseja Teksasiin, että nyt loppuu se teloittaminen niin aiheuttaisiko se itsenäistymispyrkimyksiä? Jokin syy sille on, ettei D.C. heristele Brysselin tavoin etusormeaan?

Ei eurojäsenyyttä – ei kiristysmahdollisuutta

Puolaa, Unkaria ja Tšekkiä on siksikin hankalaa saada ruotuun, etteivät nämä maat ole suostuneet alistumaan Euroopan keskuspankin kiristyksen kohteeksi. EKP on poliittinen elin, joka pystyy jäsenmaitaan tekemään kansalaisilleen järjenvastaisia toimia, järjestämään potkuja demokraattisesti valitsemilleen johtajille ja jopa kumoamaan suoraan kansanäänestyksen kiistattoman tuloksen.

Tällainen toiminta torpedoi kaiken sen vaivan, minkä länsimaat ovat vapauden ja demokratian strategiassaan saavuttaneet. EKP:n painostettua Silvio Berlusconi eroamaan, saamme nyt katsella Italian kannatuslukemia. Berlusconia edellä ovat kaksoiskärjessä Giorgia Meloni ja Matteo Salvini. Jos tätä ei voida pitää strategisena epäonnistumisena (EU:n kannalta) niin mitä sitten voisi pitää?

Yhtä lailla nämä mainitut ex-varsovanliittolaiset maat ovat pitäneet huolta maidensa talouksista niin hyvin, ettei niissä olla nähty valuuttakriisejä. Näistä maista on tullut EKP:n katsantokannalta koskemattomia. Niitä ei voida kiristää. Ja sen myös huomaa, että se ärsyttää joitain. Minä tunnustan olevani kateellinen isänmaallisuuteni vuoksi.

EU-fanien tulisi herätä

Todettakoon vielä, että näiden yllämainitsemieni syiden vuoksi en usko EU:lla olevan tulevaisuutta pitkällä aikavälillä. EU on eri instituutioineen alentunut paikoin jopa alemmalle tasolle kuin ne tahot, joita se syyttää ja yrittää esittää olevansa moraalinen säihke.

Lisäisin toki, että EU on tehnyt myös monia muita raskaita virheitä. Keskeisin on varmastikin täysi halvaantuneisuus perussopimuksen päivittämisen torppaamisesta. Eurooppa ei edennyt renenssanssiajalle keskiajalta ilman perustavanlaatuisia muutoksia.

EU:ta ihannoivien tulisi mielestäni havaihtua mainitsemiini epäkohtiin ja vaatia unionilta uudistuksia. Vaikenemalla te vain teette sen, mitä te taidatte jo pelätä: unionin kohtalo on sinetöity.

+7
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu