Euroopan unioni – Kiinan palatsikoira idän karhun sylissä

EU:lla tuntuu olevan vaikea ymmärtää uusinta AUKUS-sopimusta. Merkittävät läntisen maailman maat – Kanadaa lukuunottamatta – solmivat strategiastaan Kiinan nousevaa mahtailua vastaan. Ranska hermostui, kun EU jätettiin ulos. EU:n tulee ymmärtää, että unioni itse on halunnut irtaantua lännestä ja lähentyä Venäjän ja Kiinan suuntaan. Yhdysvallat pitää EU:ta epäluotettavana kumppanina. Tämä kävi ilmi esimerkiksi A-Studion (21.9.) kirjeenvaihtajan kommenteista.

AUKUS-sopimuksen jälkeen ei kestänyt kauaa, kun nöyryytetty Ranska oli pistämässä hankkeet jäihin niin Yhdysvaltojen kuin Australiankin suuntaan. Ranska on tosin kunnostautunut reippaasti kauppasopimusten romuttajana ennenkin. Ranska on kampittanut TTIP:n ja Mercosurin.

Hieman suurempaa viivettä on esiintynyt Liettuan ja Kiinan välisessä kiistassa. Liettua lämmitteli suhteitaan Taiwanin kanssa, minkä jälkeen Kiina keskeytti kaupan Liettuan kanssa, lähettiläät vedettiin kotiin ja vielä viisumien saaminenkin hankaloitui.

Elokuun alkupuoliskolla – käytännössä välittömästi – Yhdysvallat tuomitsi Kiinan öykkäröinnin ja ilmaisi tukensa Liettualle. Liettua – mikä on siis EU-jäsenmaa – ei saanut vastaavaa tukea unionilta. Parin kuukauden pähkäilyn jälkeen aihe sentään nousee keskustelun aiheeksi lokakuussa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti Amerikan olevan takaisin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kyselee, että mitä Amerikan uusi paluu tarkoittaa ja että missä Amerikka on takaisin. ”Me emme tiedä”, Michel vastasi omaan kysymykseensä. Viestinnästä käy ilmi, ettei Michel edes tiedä Liettuan olevan EU:n jäsenmaa.

Reagointinopeuksia mitattaessa ainoa johtopäätös on, että EU on rähmällään Kiinan suuntaan.

Kaikkien kaveri

EU on pitänyt hirveästi meteliä strategisesta autonomiasta. Paperitiikeri kuvittelee olevansa Napoleon-syndroomaisena vaikutusvaltansa suuremmaksi kuin mitä se on. Alemmuuskompleksin oireisiin kuuluu myös se, että unioni kuvittelee olevansa täysi vasalli strategista yhteistyötä pohtiessaan.

Yhdistyneet kuningaskunnat ja Yhdysvallat pitävät EU:ta sopimattomana tai epäluotettavana kumppanina. Tuskin britit olisivat muutoin lähteneet unionista? Yhdysvaltoja tietysti sapettaa se, ettei EU viitsinyt ”strategisen autonomiansa” vuoksi odottaa Kiinan suhteen. Investointisopimuksella oli niin jumalaton kiire, ettei sen kanssa ehditty odotella Yhdysvaltojen vallanvaihtoa.

EU ei ole myöskään päässyt brexitistä yli. Ylimielisyys kostautui. EU vaati sääntökehikkonsa noudattamista kauppasopimuksen solmimisen ehtona. Typerämpää vaatimusta tuskin voi kuvitellakaan.

EU:n omituinen halu yrittää olla kaikkien kaveri on johtamassa siihen, että EU on vain geopoliittisten tyrannien pelinappula. EU on irtisanonut jo liittolaisuutensa Yhdistyneen kuningaskuntien kanssa ja kovaa vauhtia heiluttelemassa keskisormeaan Yhdysvaltojen suuntaan. Viimeksi kun kirjoitin tällä muodolla niin eiköhän vain joku pahoittanut siitä mielensä, joten temppu on pakko toistaa: viime kerrasta mikään ei ole puoltanut kyseisen EU-fanin näkemystä ja oikeastaan kaikki sen jälkeen tapahtunut on vain alleviivannut ilmaisuani.

Pointtini ei siltikään ole irvailla EU:lle, vaan saada väki heräämään ja huomaamaan EU:n strategiton pomppoilu. Se johtunee erityisesti Saksan merkantilistisesta politiikasta. Sen vuoksi Kiinaa mielistellään huolimatta varsin ilmeisistä ja räikeistä toimista.

Ainoa toiveeni on, että tämä kolhoosi pysyisi nyt pystyssä vielä sen 10 vuotta, vaikka alamäki toki jatkuukin. Sen jälkeen velvoitepuoli on hoitunut siihen malliin, että perhe voi hakea turvapaikkaa Britanniasta.

Muokattu 23.9.2021 klo 8:05: Lisätty yksi selainlinkki Yhdysvaltain reagoinnista Liettuan ja Kiinan väliseen kiistaan.

+9
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu