Eurooppa loistaa poissaolollaan Saksan vaalikeskusteluissa

Ilmastonmuutos. Afganistanin kaaos ja turvapaikkakriisin toisinto. Energiakriisi ja Venäjä. EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä EU:n taloudellinen yhteisvastuu. Siinä nyt muutama herkullinen vaaliväittelyteema Saksan liittopäivän vaaleihin. Hiljaista on ollut. Kannatusmittauksen kolme suurinta puoluetta on puheenjohtajiensa kautta osallistunut kolmena sunnuntaina vaalidebatteihin. Eurooppa ja EU on mainittu kolmessa koitoksessa, kolmen puheenjohtajan toimesta yhden käden sormilla laskettava määrä. Eurooppa ja sen tulevaisuus ei tunnu kiinnostavan.

Ylen aamun otsikkokimarassa kerrottiin, että EU on nyt vaalikeskustelussa etusijalla. Nyt, kun ennakkoäänet on jo annettu. Voisi olettaa, että tärkeät aiheet käytäisiin läpi mahdollisimman pian ihan koronaturvallisuudenkin vuoksi.

Parhaimpaan katseluaikaan käydyissä vaalikeskusteluissa ovat olleet osallisina kannatusmittausjärjestyksessä SPD:n Olaf Scholz, CDU:n Armin Laschet ja vihreiden Annalena Baerbock. Mistä asioista on puhuttu? Siitä, tuleeko Scholzin SPD:tä äänestettäessä hallitukseen vihreiden ohella myös entisen Itä-Saksan kommunismin perintöpuolue Linke. Laschet on tätä meteliä ylläpitänyt.

Anteeksi nyt vain, mutta tällä CDU epäsuorasti viestii äänestäjille, että äänestäkää nyt herrajumala meitä, koska olemme se pienempi paha. Kilpailijoidensa tekemisiin ei kannata keskittyä niin paljon kuin oman puolueen erinomaisen vaihtoehtonsa esittämiseen.

Taloudesta on sentään puhuttu. Tuleeko minimipalkka 12€ tunnilta, mitä SPD ja vihreät kannattavat. Linke nostaisi panoksen 13 euroon. Miten valtionvelan suhteen asennoidutaan?

CDU:n paniikki

Erinäisissä mielipidekyselyissä on äänestämisen lisäksi kysytty myös lukuisia muita kysymyksiä. CDU:ta viime vaaleissa äänestäneiltä on kysytty, aikovatko he edelleen äänestää CDU:ta ja jos ei niin miksi ei. Suurin hylkäämisen syy on ollut Laschetin liittokansleriehdokkuus.

Tämä on käynyt ilmi jo varhain. Puolueen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtaja Markus Söder on ollut huimasti suositumpi. Söder on ollut suositumpi liittokansleriehdokkaaksi kuin Scholz, joka on kisaavista suosituin.

Vaalituloksesta riippuen CDU on menettämässä liittopäiviltä 50-70 edustajapaikkaa näiden kannatusmittausten valossa. Saksan liittopäivien kokoonpanossa on määrätty vain minimimäärä. Monimutkaisen äänestystavan vuoksi paikkoja voi olla enemmän.

Tieto siitä, että CDU on vapaaehtoisesti lähettämässä kisaan epäsuosituimman ehdokkaan suosituimman sijaan tuntuu eittämättä oudolta.

Laschet valittiin täpärästi puheenjohtajaksi tammikuussa. Hän päihitti Friedrich Merzin niukasti. Kun puolueen liittokansleriehdokasta valittiin – puolue-eliitin toimesta – niin Laschet voitti Söderin ja tälläkin kertaa voitto oli täpärällä. Ajatus lienee, että tuoreen puheenjohtajan taluttaminen ruumaan samalla kun pienemmän sisarpuolueen johtajalle ojennetaan ruori olisi ollut liian nöyryyttävää Laschetille.

Liittokansleriehdokkaan vaihto lennosta (noin kuukausi sitten) olisi ehkä ollut vielä nöyryyttävämpää. Se olisi silti pitänyt tehdä. Parhainta toki olisi ollut se, että CDU:ssa oltaisiin tiedusteltu kentän aktiiveja ja valittu Söder kärkeen heti alkuun. Olen viime aikoina kirjoittanut paljon strategiasta. CDU osoitti sen, mitä strategisen ajattelutavan puute aiheuttaa.

Voin vain kuvitella, miltä näiltä liittopäiviltä putoavilta CDU-edustajilta tuntuu. Ja se tunne voi hyvinkin jatkua vuosien ajan. En ennusta CDU:lle kovin yhteenhitsattua tulevaisuutta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu