Eurossa eläminen on näin helppoa

Olen joskus erehtynyt väittämään, ettei Suomi osaa elää eurossa (kuten ei Italiakaan). Vuonna 2007 tuli Sari Sairaanhoitaja -palkankorotukset, joita tuki osaavan taloudenpidon puolue, kansallinen kokoomus. Kokoomus unohti vain yhden kuriositeetin: Suomi oli liitetty demarien ja kokoomuksen johdolla yhteisvaluutta euroon.

Erehdyin sikäli, että muutama vuosi sitten Suomessa näytettiin tajuavan se, mitä eurossa eläminen edellyttää, tehtiin kiky-sopimus. Niitä ei olisi oikeasti tarvittu kuin 4-5 lisää peräkkäisinä vuosina.

Nyt on eurossa elämisen opit 2008-2015 kaivettu naftaliinista. Miten mittaamme suomalaisten yhteisöllisyyden? Turvallisuuspoliitiikkana? Suurin osa pitää Natoa turvallisuuspoliittisena kysymyksenä, vaikka jotkut toki yrittivät markkinoida epäonnistunutta yhteisvaluuttaa sen luoman talouskatastrofin jälkeen turvallisuuspoliittisena ratkaisuna. Jos euro on turvallisuuspoliittinen valinta, mihin Natoa tarvitsisimme? Retorinen kysymys minunkaltaisille: olen hämmästynyt siitä aivopesun määrästä, miten euroa on yritetty epätoivoisesti puolustaa.

Mittaammeko yhteisöllisyyden kansantaloudella? En suosittelisi tällä toiminnalla.

Suomalainen ei ole vielä sisäistänyt sitä, että yhteisvaluutan ”hyvänä jäsenenä” pitää kulkea kohti keskiarvoa, eli tinkiä elintasostaan. Nyt se olisi tullut palkkojen jäätyä inflaation jalkoihin. Voihan se tulla niinkin, että hinnoittelemme palkankorotuksillamme itsemme työttömiksi. Valtio hoitaa työttömyytämme velaksi siihen pisteeseen asti, kunnes meille ei enää myönnetä velkaa.

Euroerohan siitä(kin) tulee, mutta vain monin verroin tuskallisemmassa tilanteessa. Kaiketi joku osaisi kertoa, miksi pitää kulkea suurimman kärsimyksen tiellä?

+9
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu