Hallitus on nyt lujilla

Hallitukselle tulee vastattavaksi kalenterivuoden neljäs välikysymys. Lisäksi lehtien politiikka-palstat ovat täynnä hallituksen sisäistä riitelyä koskevia kirjoituksia. On vaikeaa tehdä todennäköisyysarvioita siitä, voiko tämä katastrofaalinen hallitus jatkaa loppuun saakka. Pitäisin silti todennäköisempänä sitä, että tämä kaatuu ennen aikojaan kuin sitä, että ontuminen jatkuisi aina ensi vuoden huhtivaaleihin asti.

Viime eduskuntavaalien tulosten jälkeen oli selvää, ettei enemmistöhallitusta voida saavuttaa kahdella puolueella. Kolme puoluetta oli välttämätöntä, neljää pidin heikkona ja useamman puolueen hallitusta katastrofina. Nyt olemme nähneet, mihin liian moni eri suuntiin tähyilevä hallituspuolue lopulta johtaa. Tämä hallitus sai lisäaikaa koronapandemian myötä. Sitten vuoroon tuli puolustusliitto Nato-kysymykset sekä havahduimme huoltovarmuuden varmistamistoimiin.

Välikysymyksiä ja seuraamuksia

Vuoden ensimmäisessä välikysymyksessä hallitusta haastettiin suomalaisten kotitalouksien ostovoimalle sekä Suomen logistiikalle ja kansainväliselle kilpailukyvylle tärkeästä polttoaineiden hinnoista. Hallitus toteutti myöhemmin jakeluvelvoitteen laskun ja tämä toimenpide saattaa saada jatkoaikaa läpi ensi vuoden.

Toisessa välikysymyksessä vuorossa oli sotekaaos. Hallitus on tehnyt omituisia ratkaisuja siinä, että se on oikeastaan vain pyrkinyt tekemään sotealan yrityksistä elinkeinomielessä laittomia. Koulutuksen aloituspaikkojen lisääminen ja erilaisten mitoitusten asettaminen ei terveydenhuollon kriisiä ratkaise.

Lopulta hallitus päätyi vilauttelemaan pakkolakia. Tämä on siitä syystä surullista, että osaamaton ja taitamaton hallitus ei kyennyt laatimaan minkäänlaista tehokasta keinoa voidakseen välttää sotatilattomassa demokratiassa orjuuslakien valmistelua.

Hoitajat ja heidän etujärjestönsä kertoivat, että rahalla tästä selvitään. Joka tapauksessa julkisen puolen sotehenkilöstö olisi siirtymässä valtionrahoituksen alle vuoden vaihteessa, joten avaimet oli siinä mielessä hallituksella. Tällaisen lisärahoituslupauksen sijaan rahaa on kyllä riittänyt täysin omituisiin hankkeisiin.

Kolmas välikysymys koski hallituksen omistajaohjauksen nukkuvien silmien alla muodostunutta miljardiluokan tappioita valtion enemmistöomistamassa Fortumissa. Kävi ilmi, ettei valtiolla ollut edes kuulevaa korvaparia 51-prosenttisesti omistamansa yhtiön hallituksessa ennen kuin vasta tänä vuonna. Katastrofaaliset päätökset tehtiin tätä ennen lähempänä vuodenvaihdetta.

Omistajaohjausta on luvattu parantaa, mikä on oleellista. Vasemmistohallituksen Las Vegas -kasinopelailu on jo hallituksen ideologisista lähtökohdista kulmakarvoja nostattavaa sekoilua.

Neljännen välikysymyksen aihetta on pidetty kohtalonkysymyksenä hallituksessa istuvalle vasemmistolaiseksi siirtyneelle keskustapuolueelle. Ennallistamisasetus on kerta kaikkiaan järjetön, täysin kohtuuton Suomelle ja kuten mediassa on paljon ollut esillä talousvaliokunnan hallitusrintaman repeäminen niin Suomen kantaa ei olla muodostettu, vaikka aikaa on ollut kesäkuusta asti – vaikkakin suuri valiokunta on se valiokunta, joka voi valtioneuvoston käsiä sitoa tai antaa ”ukaaseja”.

Suullisen kyselytunnin jälkeen oppositiopuolueet järjestävät asian tiimoilta tiedotustilaisuuden. Suosittelen vahvasti seuraamaan sitä, sillä aivan varmasti jokin media järjestää suoratoistopalvelun tilaisuudesta verkkoon.

MUOKATTU 27.10. klo 20:15: Lisätty uusi linkki neljänteen välikysymykseen.

+14
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu