Haluttu taantuma – vaihtoehto vielä hurjempi

Talouslehdet ihmettelevät keskuspankkiirien toimia korkojen nostoissa sanoen, että ehkei he tiedä vaakakupin toisella puolen olevan taantuma. Keskuspankkiireilla ei ole enää hyviä vaihtoehtoja. Jos inflaatio riistäytyy käsistä niin ulkona on talikkoporukat.

Kun korkoja nostetaan, talous jäähtyy jopa taantumaksi asti niin alkaa vähäisempi inflaation aikakausi ehkä jopa deflaatioon asti.

Tämä on ihan haluttu tila, sillä inflaatio taittuu taantumassa. Jos inflaation päästäisi laukalle niin sitä on todella vaikea taltuttaa – EKP ei tekisi enää 50-75 korkopisteen ohjauskorkonostoja, vaan niiden on oltava luokkaa 300-500 pinnaa kerralla. Ilmiötä kutsutaan inflaatioslangissa ”behind the curve”, minkä voi asiayhteydessä suomentaa ”myöhännäisheräisyydeksi”. Mitä myöhempään huomaa rahanprinttauksen tulokset, sitä ikävämpi inflaatio ja sitä todennäköisemmin talikot.

+9
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu