Järki hävisi Saksassa

Hieman yli kahden miljoonan asukkaan Thüringen sai koko Saksan sekaisin. Syy lepää osavaltion pääministerin vaaleissa. Vaalit voitti liberaalidemokraattien (FDP) yllättäjä Thomas Kemmerich. Nyt jopa koko Saksan hallitus on kriisissä. Järki hävisi Saksassa.

FDP Thüringenin maapäivien johtajana on monella tapaa omituinen. Puolueella on vähiten edustajia Thüringenin maapäivillä. Sillä on vain viisi edustajaa 90-paikkaisessa alueparlamentissa.

Laskelmoitua junailua

Vihervasemmisto oli edeltävänä iltana sopinut omassa kabinetissaan, että pääministerinä jatkaa Bodo Ramelow. Blokki tosin oli tietoinen, ettei heillä ole vaadittavaa enemmistöä (42/90).

Vaalissa ehdokkaan tulee saada taakseen ehdoton enemmistö. Toinen vaali järjestetään, mikäli ensimmäisessä ei saada pääministeriä. Toisessa vaalissa vaaditaan niin ikään ehdoton enemmistö. Tarvittaessa kolmannessa vaalissa voittaja tarvitsee vain eniten ääniä.

AfD junaili täydellisen ansan

Saksan vaihtoehtopuolue AfD oli tarjoamassa omaa (sitoutumatonta) ehdokastaan Christoph Kindervateria jokaiselle kierrokselle. Kahdessa ensimmäisessä vaalissa puolue äänesti omaa ehdokastaan.

Kemmerich oli etukäteen kertonut, että hän osallistuu vasta kolmanteen äänestykseen.

Sitten alkoi ääntenlasku kolmannesta vaalista. Ramelow: 44 ääntä. Tässä vaiheessa ei vielä onniteltu Ramelowia, vaan politiikan etiketin mukaan odotetaan tulosjulkistus loppuun. Vihervasemmisto arvelee Kindervaterin ja Kemmerichin äänien jakaantuvan, kuten aiemmillakin kierroksilla.

Tulosjulkistus jatkuu: Kindervater nolla ääntä ja Kemmerich 45 ääntä. AfD:n leirissä revetään riemusta. Vihervasemmistohallitus on kammettu syrjään.

Kemmerich on saanut arvattavasti ääniä myös kristillisdemokraateilta (CDU).

Happamia ovat…

Sitten alkoi törkyshow. Vasemmistopuolue Linken maapäiväryhmäjohtaja Susanne Hennig-Wellsow paiskasi Ramelowia varten ostetun kukkakimpun Kemmerichin jalkoihin ja syytti tätä epädemokraatiksi.

Miten Kemmerich voisi vaikuttaa siihen, jos häntä äänestetään suljetussa lippuäänestyksessä?

Vihervasemmiston mukaan hänen olisi pitänyt kieltäytyä vaalivoiton tuomasta pestistä, jotta heidän oma sopupeliehdokkaansa olisi jatkanut osavaltion johdossa!

Sitten Ramelow ja Hennig-Wellsow häipyivät salista. Ulkopuolisen tarkkailijan mielestä on jokseenkin hälyyttävää, jos näiden henkisesti nelivuotiaiden tulisi olla kahden miljoonan asukkaan pomona.

Kemmerich on vakuuttanut, ettei FDP aio tehdä yhteistyötä AfD:n kanssa. Se ei muuttanut mitään. Väärin voitettu – etukäteen junailtu kabinettisopimus olisi ollut oikein voitettu!

Vihervasemmisto ei halua tehdä Kemmerichin kanssa yhteistyötä. Tällöin on melko selvää, että hänen on pakko nojata lakiesityksissään AfD:n edustajiin CDU:n lisäksi. Siis pakko. Vihervasemmisto ei keskity pelastamaan sitä, minkä vielä voisi pelastaa.

Maa järisee Berliinissäkin

SPD on vaatinut, ettei liittovaltion päähallituspuolue CDU osallistu maapäivähallitukseen. Se on paljon räksytetty se. SPD ei kuitenkaan uskalla erota hallituksesta ja aktualisoida mahdollisesti uusia vaaleja – ja realisoida kannatuslaskunsa.

Jatkonäytelmässä on erilaisia vaihtoehtoja.

Ensinnäkin järki ja suhteellisuudentaju saattaa palata Saksan vihervasemmistoon. Tätä järjen äänen paluuta toki epäilen. Tässä skenaariossa nämä puolueet haluavat vaikuttaa osavaltion päätöksentekoon ja suostuvat hallitusyhteistyöhön. Tämä olisi rationaalisesti oikea ratkaisu: he kun haluavat pitää AfD:n paitsiossa. Näin se onnistuisi.

Toiseksi Kemmerich voi kaatua luottamusäänestyksessä ja osavaltiossa valitaan uusi pääministeri. Ja jos se ei toteudu, käy kuten kolmannessa vaihtoehdossa: kolmanneksi 2/3 edustajista haluaa hajottaa alueparlamentin ja Thüringenissä marssitaan taas vaaliuurnille.

Neljäs vaihtoehto on, että koko Saksan hallitus kaatuu SPD:n ja CDU:n välisiin ristiriitoihin. Tämä lienee epätodennäköistä. Joka tapauksessa CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer on tahtomattaan joutunut tähän sotkuun. Hän ei voi oikein muuta kuin osoittaa voimattomuutensa.

Ja tämä koko draama siis noin kahden miljoonan asukkaan osavaltion hallintokuvioista. Euroalueen ja EU:n suurimmassa taloudessa käyttäydytään näin lapsellisesti. Ei herätä kovin paljon luottamusta.

susijumala

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja. Sähköpostiosoitteeni nykyisin: <a href="mailto:henri.myllyniemi@pp.inet.fi">henri.myllyniemi@pp.inet.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu