Kunnallisvaaliteemani: Täysremontti – ajattelumallin muutos

Sain tietää, että minut on valittu alustavasti kunnallisvaaliehdokkaaksi Turussa. Olen miettinyt omaa vaaliteemaani. Sen sanoiksi pukeminen on melko vaikeaa. Mantereemme, valtiomme ja Turku sen kaiken keskellä tarvitsevat täyden remontin. Nykyinen ajattelumallimme ei toimi tässä globalisaation maailmassa.

Yleinen teemani on talous. Päämääräni on, että Turun kunnallisveroaste (18,75 prosenttia) taitetaan laskuun ensi valtuustokaudella päätyen 17 prosenttiin. Tavoitteeni on toki tätäkin pienempi veroaste, mutta reaaliteetit on otettava huomioon. Kunnilla on lakisääteisiä tehtäviä.

Päämäärää ei hakata kallioon. Se on strateginen päämäärä. Toivottu lopputulos olisi, että yrittäjät ja yrittäjiksi aikovat voisivat luottaa siihen, ettei kuntavero jatka spiraalinomaista kasvuaan – ja että Turkuun voisi uskaltaa investoida.

Isot laivat eivät käänny nopeasti. Pikapudotus verotukseen veisi jalat maton alta. Ja myös kaupungin rahoituspohjalta.

Menokuuri välttämätön

Julkisen rahan käytössä on oltava erityisen tarkka. Jokainen saa omilla rahoillaan tehdä osapuilleen mitä haluaa.

Turku tarvitsee menokuurin. Velkaantumiselle on saatava joku roti. Miten se tehdään?

Kuten mainitsin, lakisääteiset tehtävät on hoidettava. Kaikki sen ulkopuolella olevat menoerät päätyvät uudelleen pöydälle tarkasteltaviksi. Kaksi tärkeintä asiaa menoleikkauksien edessä ovat:

  • Mitä tämä maksaa?
  • Kuinka montaa turkulaista tämä hyödyttää?

Nämä kaksi kriteeriä tulee ottaa huomioon, ja leikkauksissa näitä kohtia painotetaan.

Vauraampi turkulainen tavoitteeksi

Veroasteen kääntäminen laskuun ei onnistu julkisia menoja lisäämällä tai pitämällä ennallaan. Julkisella sektorilla ei ole mitään parempaa käsitystä siitä, mikä investointi kannattaa ja tuottaa kuin mitä yksityisillä investoijilla on.

Asia on pikemminkin päinvastoin. Julkinen sektori on altis tuhlaamaan rahaa ja valuttamaan kuntalaisten (verovelvollisten) ansaitsemat rahat viemäristä alas.

Julkisella puolella huolehditaan infrasta, koulutuksesta ja opetuksesta, puolueettomasta oikeudesta, järjestyksen ylläpidosta sekä terveydenhuollosta.

Julkista rahoitusta ei kaadeta ideologiseen hömppään. Sitä ei törstätä poliittisten irtopisteiden keräilyyn.

Verotusasteen kääntämisellä laskuun on se vinha tavoite, että turkulainen saa itse päättää sen, mihin rahansa käyttää. Se on taloudellista vapautta, liberalismia. Tavoitteenani ei ole yhteiskunta, jossa veronkiristyksillä päädytään tilaan, missä kaikki tulot verotetaan ja kansalainen saa jännätä kuin lottoarvonnan alla, että mitäs kivaa julkinen sektori on minulle keksinyt.

Julkisia tehtäviä toki karsiutuu. Päämäärä on, että näissä työskentelevät siirtyvät yksityiselle puolelle. Esimerkiksi kielenkääntäjä ei tarvitse alhaista kunnan palkkaa, vaan voi ruveta yrittäjäksi tarjoamaan kielenkäännöspalveluja. Samalla osaamisella menee varmasti tulkkauskin.

Yksityisellä sektorilla työskentelevällä on aina (pl. edellä listaamiani toimia – eli en kannata yksityispoliisia tai yksityistuomareita) oltava parempi mahdollisuus vaurastua.

Aikuinen aikuiselle

Eniten minua etoo tämä holhousyhteiskunta. Siihen haluan muutoksen. Ei ole oikein, että aikuisia ihmisiä kohdellaan kuin holhottavia.

Vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Uskon, että kun yhteiskunta alkaa kohdella aikuisia aikuisten tapaan niin nämä myöskin alkavat käyttäytyä kuin aikuiset.

Kaikkea emme voi korjata Turun kaupungin mittakaavassa. Emme esimerkiksi voi muuttaa valtakunnallista käsitystä siitä, että ravintoloitsijan syvin päämäärä on myrkyttää kaikki asiakkaansa. Hänen nimittäin arvellaan tekevän niin, jos ei maksa itselleen toistakymmentä lupalappua ja sertifikaatia.

Mutta Turussa aloitamme täysremontin. Se vie aikaa ja etenemme pienin askelin kohti uutta suuntaa.

En ole omnipotentti. En minä tiedä, mihin sinä haluaisit käyttää rahasi. Siksi haluan mielummin sinun itse valitsevan rahankäyttökohteesi.

susijumala

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja. Sähköpostiosoitteeni nykyisin: <a href="mailto:henri.myllyniemi@pp.inet.fi">henri.myllyniemi@pp.inet.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu