Omikronin tartuntanopeuden eri arviot luovat mielettömän riskin

Ylen torstaina 16.12. esitetyssä A-Talkissa keskusteltiin koronaviruksen omikronmuunnoksen tartuntanopeudesta. Arvio oli, että omikron tarttuisi 3-4 kertaa deltamuunnosta nopeammin. En missään nimessä väitä olevani mikrobiologi. Matematiikkaa olen sen verran lukenut, että tohdin väittää tartuntanopeuksien erojen olevan merkittäviä, kun eräässä tutkimuksessa omikronin todetaan tarttuvan 70 kertaa nopeammin. Kyseinen tutkimus ei ole vielä vertaisarvioitu. Tätä työstetään.

Käytännössä tällainen ero tarkoittaa, että jos rajoitustoimet pohjataan 3-4 kertaa tartuttavampaan arvioon ja aito nopeus olisikin 70-kertainen niin olemme todellakin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kuvailemassa ”hyökyaallossa”. Omikron saattaa olla vakavuudeltaan lievempi kuin delta, mutta hyökyaaltoskenaariossa potilaita tulee runsaasti lyhyessä ajassa. Ja nimenomaan lyhyt aikaväli voi merkitä terveydenhuollon resurssien luhistumista kyseisellä ajanjaksolla.

Kansanedustaja Paula Risikko (kok.) toi A-Talkissa esille viestinnän tärkeyden. Sen pitää olla johdonmukaista ja mieluusti selkeää. Pidän todennäköisenä, että rajoitustoimia arvioitaessa ei käytetä erheellisiä tartuntanopeusarvioita. Viestinnällisesti voi olla haastavaa perustella tiukkoja rajoitustoimia, mikäli kansalaiset muistavat 3-4 kertaa tarttuvamman muunnoksen seuraukset ja todellisuus olisikin paljon synkempi niin rajoitustoimien kuin tartuttavuuden suhteen.

A-Talkin toinen kansanedustajavieras Aki Lindén (sd.) muistutti myös siitä, että omikronin ”läpäisyasteesta” ei tiedetä riittävästi. Läpäisyaste tarkoittaa suomeksi sitä, miten helposti omikron tarttuu kahdesti rokotettuun ihmiseen. Rokotusten määrissä puheet ovat jo kääntymässä neljänteen rokotteeseen.

Kahdesti rokotettujen suojan varaan laskeminen on siten kyseenalaista ja epävarmaa. Ajatus koronapassin kaikkivoipaisuudesta tulisi tarkistaa uudelleen. Koronapassia voidaan tuoda uudelleen vastaukseksi vasta sitten, kun omikronin läpäisyaste on todennettu pieneksi. Se voi tapahtua uuden tiedon kautta kahdesti rokotettuihin tai useamman rokotekierroksen jälkeen. Ei vara venettä kaada – ellei sitä keikuta.

+6
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu