Onko EU:n yhteismarkkinat EU:lle pyhä?

Tänään 14.1. EU:n ulkoministerit kokoustavat epävirallisesti. Asialistalla on muutamia mielenkiintoisia kohtia, joista ehdottomasti kärkipaikan nappaa Kiina ja Kiinan toimet ”tiettyjä EU-maita” kohtaan. Tällä viitataan ilman muuta Kiinan ja Liettuan väliseen kauppasotaan.

Kiista alkoi siitä, kun Liettua lämmiteli diplomaattisia suhteitaan Taiwaniin (eikä Taipeihin). Kiina hermostui jäädyttäen Liettuan kaupan tulleihin. Kauppaboikottiin kuuluivat myös ne EU-maat, joilla on tuotantoketjussa Liettuaa. Näitä maita ovat muun muassa Ranska, Saksa ja Ruotsi.

Toimella on selkeä painostustarkoitus repiä EU:n yhteismarkkinat ja EU:n koheesio riekaleiksi. Jos EU heittää Liettuan bussin alle niin se ei oikein kuullosta unionilta.

EU:lla ei ole ollut hirveästi vaikeuksia ummistaa silmiään Kiinan ihmisoikeustilanteelta (uiguurit) tai Hongkongin demokratian musertamiselta. Tuntuu siltä, ettei EU:lla tällaiset asiat merkitse yhtään mitään. Tällöin välttyäkseen tekopyhyyden ja kaksoisstandardien leimalta; tulisi EU:n lopettaa näistä asioista paasaaminen, jeesustelu ja moralisointi.

Minusta aiheet on hyvä pitää esillä ja siksi toimia tiukan yhtenäisenä EU-rintamana autoritaarista Kiinaa vastaan. Valitettavasti uskon EU:n aiheuttavan yhden tuhansista täydellisistä pettymyksistä: EU louskuttaa leukojaan, lakaisee ongelmat maton alle ja lähettää laskun suomalaisille. Tällä kertaa EU-pamput voivat laatia vaikka jonkun kivan yhteisvastuupaketin Liettuan taloudellisten tappioiden kompensoimiseksi.

Näin toimiessaan EU antaa itselleen vastaukseksi, ettei EU:n yhteismarkkinat ole millään muotoa puolustamisen arvoinen asia. Joutakoon romukoppaan, siis.

+3
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu