Oppositio kaivamassa itselleen yhä syvempää kuoppaa
Kyseenalaisena pidetään väittämää, jonka mukaan tarkoitus pyhittäisi käytetyt keinot. Mutta vielä hämärämmäksi tilanne muuttuu, kun tarkoitustaan vastaan käytetään kyseenalaisia keinoja. Tällaiseen miinaan oppositio on parhaillaan kruisailemassa.
Syysistuntokauden alussa eduskunnalle on luvattu Valtioneuvoston tiedonanto, missä käydään läpi viime aikojen syrjintään liittyvät asiat. Menettelytapa (VNT) mahdollistaa epäluottamuksen esittämistä sekä kannattamista koskien koko valtioneuvostoa tai sen jäseniä. Toisin sanoen juuri sitä, mitä oppositiossa ollaan suunnittelemassa, joskin keskellä kesän istuntotaukoa. Ajatus lienee se, että ensin hutkitaan ja jätetään tutkinta väliin.
Kesätauon peruutus
Kesäistä istuntotaukoa ei olla keskeytetty edes Suomelle hyvin kalliiksi tulleen EU:n elpymisvälineen vuoksi. Kun kyse on miljardien eurojen kalliista velanottopäätöksestä (EU-velkakirjoilla on jopa kalliimpia korkonoteerauksia jälkimarkkinoilla kuin sen joillain jäsenmailla) katsottiin, että asian voi tuoda eduskunnalle päätettäväksi parin päivän varoajalla. Sen vuoksi aiheen merkittävyys vaati perinpohjaisen keskustelun ja tiukan aikataulun vuoksi asia oli suuren salin käsittelyssä yömyöhään.
Tuntuisi siten perin oudolta keskeyttää istuntotauko nyt huomioiden, että
- pilkkaavia kirjoituksia on pyydetty anteeksi.
- Valtioneuvosto on laatinut aiheesta julkilausuman korostaen perustuslain kohtia.
- Valtioneuvosto on antamassa eduskunnalle parin kuukauden sisään mahdollisuuden epäluottamuksen esittämiseen.
Pienenä yksityiskohtana huomauttaisin, että kun näitä kohuja alkoi ilmaantua, myös poliittista riskiä parhaiten mittaava lyhyt valtion lainakorko (2 vuotta) kipusi jälkimarkkinoilla. Sen sijaan valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) pyydettyä kirjoituksiaan anteeksi korot laskivat. Keskeytyspuheiden myötä korkotaso on taas hieman noussut. Oppositio tekee – toivottavasti silkasta ymmärtämättömyydestään johtuen – valtion rahoitusasemalle hallaa.
Perimmäinen tavoite hämärän peitossa
Luottamusäänestyksen aikaistaminen parilla kuukaudella vaatii jonkinlaisen motiivin. Kuten olemme huomanneet niin maailma on nopeatempoinen. Esimerkiksi korona tai Venäjän hyökkäyssota osoittavat, että parilla kuukaudella voi tosipaikan iskiessä olla merkitystä.
Tässä asiassa en sellaista näe. Perustelu sille, että budjettia siellä puuhataan ontuu siitä syystä, että sitä tehdään luonnollisesti hallitusohjelman mukaisesti. Ja ohjelma on saanut jo eduskunnan hyväksynnän.
Mikäli tavoite on vain päästä kampeamaan Purra ulos niin se tuskin jää siihen. On vaikea nähdä tilannetta, missä suuren puolueen puheenjohtaja vain vaihdettaisiin ministerin paikalta. Silloin hallituksesta tulisi kertaheitolla melko ohut vähemmistöhallitus. Entä voisiko tämä ollakin se tavoite?
Keskustakin hämärän peitossa
Keskustapuolueesta on kerrottu hallitusohjelman sisältävän paljon hyvää. Ehkä heitä sapettaa nyt se, etteivät he ole itse sitä toteuttamassa? Tai ehkä puolueessa haluttiin viettää kunnon kevättauko antaen muiden tehdä seitsemän viikkoa hallitusohjelmaa, jota hekin olisivat voineet olla tekemässä? Laiskuusko iski? Onko keskustalla edes tosiasiallista halua reilata Suomea pois taloudellisen haaksirikon kurssilta?
Perussuomalaisten ”vaihto” keskustaan ei tuota siltikään riittävää enemmistöä hallituksen taakse. Ja tämä se vasta mielenkiintoiseksi meneekin: mikäli perussuomalaiset halutaan pois hallituksesta toteuttamasta eduskunnan enemmistön tahdon mukaista hallitusohjelmaa voikin käydä niin, että vaalikausi vain ”perussuomalaistuu”.
Vihreistä voi todeta sen, että heitä miellyttäisi voimassa olevan hallitusohjelman muutokset kohdissa, millä menettäisi perussuomalaisten tuen ja jopa keskustankin tuen huomioiden viime vaalikauden loppu. SDP tuskin pystyisi päänsäryttä edes tavaamaan hallitusohjelmaa, vasemmistoliitosta nyt puhumattakaan.
Vaihtoehdot ”Purra ulos” -tavoitteiden toteutuessa ovat hyvin vähäiset.
Perussuomalaisuus voi jopa lisääntyä
Mietin nyt niitä mahdollisuuksia, joita näiden epäluottamusaikeiden toteutuessa jää jäljelle. Selvää on, että hallituksesta tulee vähemmistöhallitus. Se tarvitsee siten myös opposition tukea. Tilanne ei muutu, vaikka perussuomalaisten tilalle tuotaisiin keskusta. Tällöin hallitusohjelma ei välttämättä menisi täysin uusiksi ja edessä ei ehkä olisi taas viikkojen väännöt. ”Viikkojen väännöt” todennäköisesti lisäisi myös markkinahermoilua. Markkinat vihaavat epätietoisuutta.
Tilanne ei vähemmistöhallituksen suhteen muuttuisi, vaikka keskusta löytäisi viime kauden lopun arkkivihollisensa, vihreät, taas yhteisestä hallituksessa.
Perussuomalaisten tuki esimerkiksi säästöpäätöksiä tehdessä on edelleen ratkaisevan tärkeää. Ja jos perussuomalaisia ei enää sido hallitusohjelman kirjaukset niin puolue pääsisi siten poimimaan säästöpäätöksiä tehdessä rusinat pullasta ja voisi jopa sekin olla mahdollista, että mietinnön laatimisvaiheessa esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvät säästöpäätökset tulisivat hallitusohjelman kirjausta tiukemmiksi.
Maahanmuuttoon liittyvät säästöpäätökset tulisivat lähes pakosta eduskuntaan myös etupainotteisesti. Jos eduskuntaan kiikutetaan ensimmäisenä esimerkiksi sote-puolen säästöjä, tukea ei välttämättä tarvitse pitää selviönä. Jos taas ensin on tuotu maahanmuuttoon liittyvät säästötoimet (ja ne kenties muuttuvat aiempaa tiukemmiksi, kuten kuvasin) niin muillekin säästötoimille tuki heltyisi helpommin. Näihin voi muodostua esimerkiksi peukalosääntö, että säästetty euro maahanmuuttoon liittyvistä kustannuksista antaa vähemmistöhallitukselle pelivaraa tuoda kahden euron säästöesityksen eduskunnan käsittelyyn.
Vähemmistöhallitus toisi nämä muut säästöpäätökset siten kyseisen kokoonpanon oman prioriteettilistansa mukaisesti.
Tämä kaikki on liian vaikeaa punakaartilaisten käsittää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin he elävät toiveajattelun harhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ollut vain piilonatsien ja kaappirasistien ovelaakin ovelampi 4d-shakki, jossa tavoitteena on saada aikaiseksi uudet eduskuntavaalit mahdollisimman pian, jotta Perussuomalaisista tulee suurin puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalit vielä tähän heti perään? En oikein jaksa uskoa siihen. Se tietäisi taas taukoa, vaalikampanjointeja, uusia hallitustunnusteluja (joskin on mahdollista, että voimassa oleva olisi pohjana) sekä -neuvotteluja.
Jotain tarvitsisi myös tehdä tai muuten se paljon puhuttu ”maariski” alkaa toden teolla aktualisoitumaan.
Ilmoita asiaton viesti
No ei niitä vaaleja nyt syksyllä pidettäisikään. Huumoriahan tuo ylempi tekstini oli.
Vaan aika varma olen, että PS lähtisi hallituksesta, jos Purra joutuisi eroamaan. Tosin Iltalehti juuri totesi, että on sitä muutkin puolueet joutuneet puheenjohtajiaan heittää hallituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajasta havaintoa? Siis siitä, joka oli mm. poissa Junnila-äänestyksestä ja osaltaan mahdollisti luottamuslauseen ministerille.
Viimeiset elonmerkit taitavat olla, kun oli Yhdysvalloissa purkamassa pettymystään lietsomalla vastakkainasettelua, ja sen jälkeen perusti firman joka laskuttaa yhdysvaltalaista ohjelmatoimistoa ilmeisesti kohtuullisella tuntikorvauksella. Eduskunta- tai puheenjohtajatoimiin ei tunnu olevan aikaa. Ja hallitukseen pitäisi vielä puolueen ryhtyä?
Ilmoita asiaton viesti
Hällä taitaa olla nyt evvvk ”kausi” päällä.
Ilmoita asiaton viesti
On kyllä varsin erikoinen tapaus.
Ensin kasaa valtiolle velkaa viisin käsin koronnousuja odotellessa, sitten ryöstää kumppaneiden äänet luomalla jotain pääministerivaalit-teemaa vaalien alla aiheuttaen kumppaneilleen täydellisen katastrofin, sitten kun ei voitakaan heittää hanskat santaan ja suuntaa tekemään bilevideoitaan ulkomaille.
Sitä jäi kansalaiselle himppasen verran lyhyemmän sortin tikku käteen.
Ilmoita asiaton viesti
Oppositio ottaa luonnollisesti ilon irti siitä kun hallituksen ympärillä pyörii mediakohuja. Se on vain luonnollista, samoin oppositio teki edellisenkin hallituksen osalta. Suuremmaksi ongelmaksi vaikuttaisi muodostuvan kohujen kanssa käytettävä mediastrategia.
Perussuomalaisten aikaisempi mediastrategia ei tässä tilanteessa oikein toimi. Tuossa mediastrategiassa ns perinteinen media pyritään ohittamaan ja puhutaan suoraan kannattajille. Perinteiselle medialle ei ole edes suostuttu antamaan haastatteluja. Moinen toimintatapa ei oikein sovellu valtiovarainministerin salkun omaavalle puolueelle. Vallassa olevan puolueen on pakko toimia median kanssa, sillä media joka tapauksessa kirjoittaa jotain vallassa olevista tahoista.
Politiikantutkijoiden mukaan poliitikkojen tehokkain tapa vaikuttaa median kirjoituksiin on antaa niin paljon haastatteluja ja tiedottaa niin ahkerasti, että lopulta toimittajat kyllästyvät. Täytyy vain sietää myös niitä vihamielisiä toimittajia ja epämiellyttäviä kysymyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa odottaa eikä räyhätä. Tämä hallitus ei ole edes vielä aloittanut toimintaansa (täysillä) ja istuntokausi alkaa vasta syksymmällä. Hallitusohjema on selkeä kaikkeen siihen mistä sitä syytetään, joten hallituksella on edessä näytön paikka, annetaan se heille ja jos homma ei pelaa, palataan asiaan uudelleen. Jos RKP tekee taas ns. Junnilat, eli äänestäisivät kaikki omaa hallitusohjelmaansa vastaan, olisihan se aikamoinen törkyjuttu, luottamus koko puolueeseen katoasi. Nykyinen organisoitu häly hälvenee nopeasti, kun sitä ei päivästä toiseen jauheta. Meillähän on joka tapauksessa jo nyt ongelmia maahanmuutossa ja todennäköisesti uutta pukkaa jopa ehkä idästäkin, vähintäänkin etelästä…..Aika on otollista kaikenlaiselle riskille, keskitytään nyt mieluummin oman maan toimintakyvyn varmistamiseen hallituksen ja opposition hyvällä yhteistyöllä– tämä on parasta Suomelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedonanto johtaa automaattisesti luottamusäänestykseen, mutta jos eduskunta kutsutaan koolle käsittelemään pääministerin ilmoitusta, seuraa tietysti tilaisuus esittää välikysymys, m i k ä l i joku näkee ilmoituksen perusteella siihen aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tahdoin menettelytavan valinnalla (valtioneuvoston tiedonanto) alleviivata, että tuolloin on mahdollisuus esittää epäluottamusta valtioneuvostoa tai joitain sen jäseniä kohtaan.
Ottaen huomioon, että tämä mahdollisuus evättiin esimerkiksi niinkin vähäpätöisestä asiasta kuin Suomen talouden 15 vuoden jatkuneesta kurimuksesta (ja jatkoa seuraa) eli eurojäsenyydestä niin olisiko tässä aihetta tunnustaa nykyisen valtioneuvoston ryhdikäs suoraselkäisyys?
Ilmoita asiaton viesti