Perintöä odetellessa? Osaomistusasunto: älä odota

Vuosi 2020 oli minulle keväästä alkaen raskas. Menetin ensin isäni, sitten molemmat isoäitini lyhyessä ajassa. Isäni äidin perintönä voisi olla osaomistusasunto, mutta kun ei ole. Osaomistusasumiseen liittyy räikeä epäkohta. Toivottavasti tämän kirjoituksen myötä se poistetaan, vaikka lainsäätäjät ovat istuntotauolla.

Isäni menehdyttyä laadin perukirjat saamillani tiedoilla. Hänen äitinsä menehtyi myöhemmin. Olin siten isoäitini pesän osakas, aivan kuin tätinikin.

Isoäiti oli aikanaan tehnyt vuokrasopimuksen osaomistusasuntoon. Hän osti 10 prosenttia huoneiston osakkeista 15 kiloeuron hintaan. Tällä haavaa näitä vastaavia asuntoja on kaupan 165 000 euron hintaan, eli ainakaan tappiolla ei omistaja ole.

Isoäitini eli toistakymmentä vuotta kyseisessä osaomistusasunnossa, ja maksoi yli 800 euron kuukausivuokraa. Syy: hän samalla osti itselleen suurempaa omistusta asunnostaan.

Perukirjaa tehdessä varojen konkreettinen arvo oli 15 000 € ja 10 prosenttia asunnosta, vaikka loppulunastukseen riittäisi noin 15 000 euron (eli noin 10 prosentin määrä) suoritus. Suorituksessa kaikki loput osakkeet siirtyisivät. Hintaan on laskettu mukaan varainsiirtovero, koska Suomessa kaikki maksaa.

Perukirjan mukainen verotustaso olisi ollut perintöveron alainen. Kun perukirjaan ei voitu laittaa tosiasiallista maksettua omistusosuutta (eli noin 90 prosenttia) niin esimerkiksi myydessä kyseinen asunto olisi merkinnyt luovutusvoittoa veroasteen huiniessa toisella kolmanneksella.

Suuri ongelma muodostuikin pesän osakkaiden lukumäärästä, koska se oli yli yhden. Pankki ei uskaltanut myöntää lainaa, vaikka sai tietää rakennuttajalta, että kaikki loput osakkeet siirtyvät heidän asiakkaansa haltuun ja olisi siten esim. ulosmitattavissa, jos laina jää hoitamatta.

Selkeää ”omistajaa” kämpälle ei ollut, joten pankki sanoi, ettei he lähde näin riskipitoiseen toimintaan.

Isoemo puhui monet kerrat asuntoaan perintönä. Nyt vain kävi niin, että hän menehtyi pari vuotta liian aikaisin. Hän maksoi elinaikanaan kymmeniä tuhansia euroja turhan vuoksi. Hän olisi voinut käyttää nämä rahat vaikka itseensä.

Hyvin kusetettu, osaomistusasumismuoto!

+1
susijumala
Perussuomalaiset Turku
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.
Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu