Pienpuolueiden merkitys tulevissa eduskuntavaaleissa
Tässä kirjoituksessa käsittelen pienpuolueina niitä, jotka mainitaan kannatusmittauksissa ryhmässä muut. Tämä puoluenippu saa kokonaiskannatuksekseen reilut kaksi prosenttia, mutta jopa lähellä kolmen prosentin mittauksiakin ilmenee. Esimerkiksi viimeisimmässä Yleisradion tilaamassa kannatusmittauksessa muut-ryhmä keräsi 2,7 prosentin kannatuksen.
Pienpuolueihin lukeutuu ainakin tavoite- tai ohjelmapapereita lukiessa ihan tosimielessä olevia puolueita sekä tietysti niitä, joilla ei ole merkittävää sanomaa suureen osaan yhteiskuntamme kysymyksiin. Tulisiko olettaa, että nämä puolueet ovat pääosiltaan tyytyväisiä siihen, miten yhteisistä asioista päätetään yleisellä tasolla, mutta olisivat halukkaita muuttamaan pari seikkaa? Tällaisia ovat ainakin verraten suurta tukea saanut Nato-jäsenyyden torjuminen sekä yleistä epäluuloa rokotteisiin.
Suurinta hämmennystä aiheuttaa se, että näitä Natoa ja rokotteita vastaan olevia puolueita tuntuu olevan usea varsin vaatimattomalla kannatuksella. Arkijärjellä ajatellen olisi parasta, että nämä lyöttäytyisivät yhteen kerätäkseen vaikuttavamman aseman puoluekartallamme.
Taustakeskusteluja seuratessa pääosin sosiaalisessa mediassa paljastaa, että näissä puolueissa on hyvin tulehtuneet henkilökemiat. Monen tällaisen puolueen nokkamiehet sättivät toisiaan hyvin halventavalla tavalla ja seuraajalle jää mielikuva, että jokainen tällaiseksi suureksi puoluejohtajaksi hamuava haluaisi olla kalifi kalifin paikalla. Tämä samalla kyllä merkitsee, ettei näistä puolueista ole tosiasiallisesti haastajiksi.
Pienpuolueilla on kuitenkin demokratiamme kannalta merkitystä. Ei tällä haavaa ole sellaisia eduskuntapuolueita, jotka suhtautuisivat rokotteisiin torjuvasti. Näiden pienpuolueiden myötä ne rokotteisiin kriittisesti tai jopa kielteisesti suhtautuvat äänestäjät saavat kanavan kertoa näkemyksensä. Siten heidän ei tarvitse jäädä nukkuviin ja saamme kattavamman näkemyksen kansalaisten tahdosta korkeamman äänestysprosentin myötä.
Pienpuolueiden äänestäjillä on myös epäsuora vaikutus tuleviin vaaleihin siinä tapauksessa, että nämä äänestäjät voisivat harkita äänestävänsä jotain eduskuntaan vahvemmin ehdolla olevaa puoluetta. Tässä tapauksessa heidän äänestyspäätöksensä voisi vahvemmin vaikuttaa siihen, minkä kokoisia eduskuntaryhmiä eduskuntaan nousee ja millaiseksi tuleva hallitus muodostuu. Ja niin sen demokratiassa kuuluu mennäkin.
Turtiainen sekoilee järjellisen käytöksen äärirajoilla. Tiihosen käytökseen olen tyytyväinen, ja hän on rakentanut vaaliliiton neljän pienpuolueen kesken, joten kaipa nuo puheväleissä ovat. Turtiainen ei suostunut vaaliliittoon, se kertoo Turtiaisesta, ei ole kaikki kellot tapulissa. Vaaliliiton kautta ei ole varsinaisesti merkitystä, onko pienpuolueita yksi isompi vai monta pientä, mutta olisihan se uskottavampaa potentiaalisten äänestäjien suuntaan, että porukka näyttää mahdollisimman isolta jo ennen vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Turden puolueella on pahuksen hyvä nimi. ”Valta kuuluu kansalle” on jokseenkin tarkka sitaatti perustuslain kakkospykälästä. Miksi siitä tehdään pilaa?
”… porukka näyttää mahdollisimman isolta…”
– Vkk:ssa mahdollisimman isolta näyttää puheenjohtaja.
https://i.media.fi/incoming/eep2ce/5758858.jpg/alternates/FREE_1440/5758858.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Puolueen jäsenyys ei ilmeisesti täytä ”kansan” määritelmää, sillä äänioikeus on ymmärtääkseni puolueessa varsin rajoitettua.
Ilmoita asiaton viesti
Vaaliliittojen myötä mahdollisuudet toki kasvavat, mutta pääosin ihmettelen ylipäätänsä näiden joidenkin puolueiden perin vähäisiä ohjelmallisia eroja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”… minkä kokoisia eduskuntaryhmiä eduskuntaan nousee ja millaiseksi tuleva hallitus muodostuu.”
– Viime vaalien jälkeen katsottiin yleisesti, että aiemmin kokoomukseen kuulunut Harry Harkimo uusine puolueineen nakersi kokoomuksen kannatusta juuri sen verran, että suurimmaksi eduskuntaryhmäksi valikoitui sdp. Loppu on historiaa: Rinne ja Marin. Korona, Ukraina ja Nato…
Pienpuolueelle annettu ”hukkaan menevä” ääni on kaikilta muilta pois, ja siten todellakin merkityksellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Huomioin myös sen, ettei pienpuoluetta äänestävä välttämättä äänestäisi mitään toista puoluetta.
Olen joskus kunnallisvaaleissa käynyt äänestämässä tyhjällä lipukkeella joskus vuosituhannen vaihteen tietämillä. Olin juuri muuttanut opiskelujen vuoksi uudelle paikkakunnalle, enkä oikeasti tiennyt uuden paikkakuntani ehdokkaista juuri mitään.
Halusin silti pitää huolen omalta osaltani äänestysaktiivisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Äänestän pienpuoluetta, sillä näillä eduskunnassa istuvilla vanhoilla puolueilla on vaikeuksia uudistua ja yrittää jotain raikasta, täysin uusia ajatuksia parantaa yhteiskuntaamme.
Muistetaan se, että prosenttikynnys eduskuntaan oli sementoitu puolueet itse, kun he pelkäsivät, että eduskuntaan tulee niitä uusia pienpuolueita ja halusivat varmistaa, ettei sinne tulisi yhtään uutta. Harkimo on oma lukunsa ja rahaa hänellä on ja on tietty tunnettu julkkis. Vihreät ja PS esimerkiksi eivät olisi eduskunnassa, jos äänikynnyksen prosentit olisivat siihen aikaan olleet voimassa.
Piraattipuolueelle olisi kysyntää mutta julkkikset sekä poliitikot ovat sanoneet, että olemme kiinnostava mutta se nimi.
Ainoa tapa saada enemmän näkyvyyttä on aiheuttaa kohahduksia, muutoin ei eduskuntaan voi päästä muilla keinoilla. Olisi se ihan hyvä, jos vaalitentteihin tulisi edes yksi TV-esitys, jossa olisi pienpuolueet ja istuvat puolueet, niin siinä sitten olisi sananvaihtoja.
Aina sanotaan, että aika on rajallinen. Niin se on mutta olisi se kiva homma, jos perustettaisiin ihan vaali-TV-kanava, joka toimisi 24/7 kaiken aikaa. Se kiinnostaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan sitä tullut ihmeteltyä, kun uusia puolueita on alkanut syntyä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tiuhenevaan tahtiin. Kuviteltu valtaan pääsy aikaisemmin valitussa puolueessa ei ole onnistunut. Turhautuminen. Ikääntyminen. Uskomus ”uskollisesta” kaveripiiristä jne. Sieltä se näyttää lähtevän. Ehkäpä se on hyväksi ja demokratian eduksi, että muita esteitä ei ole kuin vaatimaton äänikynnys uuden puolueen perustamiseksi. Siinähän ne kyvyt oikeasti mitataan. Toki epäonnistujalle syylliset löytyy muualta kuin peilistä. Kuten ovat löytyneet aikaisemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on kieltämättä ilmennyt lukuisia uusia puolueita. Sitten on näitä jo melko kauan toimineita puolueita, jotka ovat aina uusineet rekisteripaikkansa. Ainakin SKP on toiminut tällä tavoin jo jonkun aikaa.
Joku vuosi sitten pidettiin mahdollisena, että piraattipuolue voisi nousta eduskuntaan. Nyt liberaalipuolueen kohdalla olen havainnut nostetta. Heidän ”leikattavaa löytyy” -lista on ylittänyt uutiskynnyksenkin saamansa kiinnostuksen vuoksi.
Pienpuolueiden liikehdintää seuraamalla saa kyllä selville aika hyvinkin, millaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä maassamme esiintyy. Nato-jäsenyyden hakuprosessi ja todennäköinen jäsenyys on noussut pienpuolueissa teemaksi, koronan (sulut) myötä rokotteet ja leikkauslistat ovat tällaisia uusia aiheita.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin 3 pienehköä puoluetta on meidän perussuomalaisten ”perustamia”: Siniset, VKK ja Vapauden liitto. Väyrysen perustamia on ”vain” kaksi: ”Yhden tähden liike” ja Kansalaispuolue. Joillakin puolueilla nimet ovat muuttuneet. Kun VKK:lla on yksi kansanedustaja, niin sehän ei taida mennä sinne Muu-ryhmään mielipidemittauksissa, vaikka monessa mielessä onkin ryhmään sopiva.
Kyllä minäkin koen, että pienpuolueet ovat demokratian merkki. Sitten kun niistä ainakin muutama on kalastelemassa samojakin äänestäjiä kuin me, niin kyllähän se on varmaan jotenkin otettava huomioon. Ei nyt kumminkaan mitään isompaa vastakampanjaa kannata aloittaa, koska sehän voi mennä ihan hukkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taitavat siniset kulkea nyt uudella nimellä? En ole ainakaan kannatuskyselyjen uutisoinnissa nähnyt VKK:ta omana palkkinaan, vaikka sitten taas liike nyt on.
En minäkään pidä ”vastakampanjoita” tärkeänä. Jokaisella on se yksi ääni ja sen käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä muodostuu lopulta se, mihin suuntaan ne 199 valittua edustajaa ynnä Ahvenanmaan edustaja maatamme vie.
Sen mitä tiedän tuon laitoksen toiminnasta on, ettei kovin pienillä puolueilla ole suuria mahdollisuuksia vaikuttaa asioiden kulkuun. Ulkopuolella jääneillä vielä vähemmän. Mutta yhteiskunnalliseen keskusteluun tämä on tervetullut lisä. Jokainen taho saa perustella argumenttinsa ja sitten on vain luotettava siihen, että äänestäjät palkitsevat parhaiten perustelleet puolueet ja ehdokkaat valtakirjalla. Ja jokaisella on toki omia lähtökohtiaan ja painotuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Perussuomalaiset rp. aloitti pienpuolueena.
Kysymys on siitä, mitä puolue kykenee tarjoamaan ja mikä sen agenda on, kun pohditaan pienpuolueen kiinnostavuutta äänestäjien keskuudessa.
Myös Hitlerin NSDAP oli aloittaessaan varsin mitätön, mutta sitäkin äänekkäämpi ja kovanyrkkinen puolue. Ajankohta oli sille otollinen, kun NSDAP lupasi parempia aikoja ja työtä kaikille laman miltei tuhoamassa ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä Saksassa. Muutahan ei tarvittu.
Usein aika ja paikka ratkaisevat, nouseeko puolue tähtiin, vai haudataanko se vähissä äänin.
Esim. KD ja VKK ovat taustaltaan uskonnollisia puolueita, mutta KD ei jätä kaikkea pelkästään Jumalan varaan.
Ilmoita asiaton viesti
Uusien pienpuolueiden tulee todellakin kyetä tarjoamaan jotain uutta. Samalla tämän uuden raikkaan tuulahduksen tulee nauttia laajahkoa hyväksyntää.
Tässä joitain vaaleja sitten kohistiin piraattipuolueesta. Nyt liberaalipuolue on noussut otsikkotasolle asti. Onhan se sikäli jännää nähdä, miten nyt liberaalipuolue pärjää.
Tulee vain muistaa se, että kun joku uusi voima kasvaa riittävän ”uhkaavaksi” alkaa imperiumin vastaisku – esimerkiksi perussuomalaisia on yritetty nujertaa vanhojen toimesta erilaisilla (joskin toimimattomilla) konsteilla. Jos liberaalit saisivat vaikka 2 prosenttia äänistä ja kenties 1-2 paikkaakin niin muissa puolueissa aletaan miettiä sitä, mitä uutta puolue toi mukanaan ja voisivatko vanhemmat puolueet siirtää joitain näistä suosioon nousseista asioista omiin ohjelmiinsa.
Ilmoita asiaton viesti