Saadaanko EU:ssa sähkösopu?
Keskustan ministerit huomauttivat budjettikeskustelussa yllättäen mainitun sähkön hintakaton merkitsevän ”miljardiluokan” menoerää. Kuten unionissa on valitettavaksi tavaksi on osoittautunut, se ilmeinen ja oikeudenmukainen ratkaisu jätetään viimeiseksi listalla jos sitä ei sitten unohdeta kokonaan. Ilman EU-tason sähkösopua vaihtoehdot ovat vähissä.
Ilman sopua tämä käy liian kalliiksi. Muita vaihtoehtoja on, että jäsenmaat alkavat irtautua yhteisestä sähkömarkkinasta vähän samalla tapaa kun korona-aikana vapaa liikkuminen hyllytettiin. Ja loppujen lopuksi vihoviimeisenä keinona on irtautua koko unionista, mikäli yksipuoliset sähkömarkkinaerot johtavat nuhtelua merkittävimpiin sanktioihin.
Se ilmeinen ratkaisu
Ilmeisin ratkaisu sähkön hintakriisiin olisi luonnollisesti laskea sähkön hintaa laaja-alaisesti. Nykyinen järjestelmä, jossa Suomessakin pienen määrän maakaasun käyttö sähköntuotannossa johtaa ylisuuriin laskuihin, on kestämätön. Sen vuoksi se tukitarvekin nousee mahdottomiin sfääreihin.
Yhteinen ratkaisu olisi se, että joko sähkömarkkinamalli muokataan kriisiajaksi siten, ettei korkein tuotantohinta määritä koko hintatasoa. Etenkään siksi, että joihinkin tuotantotapoihin on lisätty keinotekoista päästöoikeushintaa. Huomioitavaa on, että muutos on määräaikainen.
Tällöin maakaasun käyttöä sähköntuotannossa ei huomioida lähimainkaan nykymallin mukaan.
Ratkaisun seuraamukset
Saksassa tuotetaan paljon sähköä kalliilla maakaasulla. Se merkitsee sitä, että Saksassa olisi houkuttelevampaa jättää sähkö tuottamatta kalliilla maakaasulla ja turvautua pikemminkin tuontisähköön. Ruotsissa ja Norjassa ylijäämäsähköä myytäisiin todennäköisimmin sinne, mistä siitä saa parhaimman hinnan.
Jos Saksan pitäisi tuoda sähköä enemmän korvaamaan käyttämättä jäänyt maakaasu niin Saksa todennäköisesti ajautuu rajuun tarjouskilpaan. Heti, kun tuontisähkön hinta kohoaisi yli maakaasulla tuotetun sähkön hinnan, on järkevämpää tuottaa sähköä maakaasulla.
Tästä syystä Suomessakin on nostettava sähkön hinta maakaasun tuotantohintaan asti, koska muutoin lähes kaikki sähkö myytäisiin saksalaisten tarpeisiin. Poikkeuksen muodostaisivat mankala-yhtiöt, joissa omistajien ääni voisi vaikuttaa siten, että sähkö myydään omistajille suurin piirtein tuotantokustannushintaan.
Näistä syistä sähkömarkkinamallin muokkaus ei riitä. Mukaan on otettava joko maakaasun hintakatto (minkä pitää sitten koskea myös muita sähkön tuotantomuotoja) tai sitten sähkön yhteismarkkinoista alkaa tulla yksipuolisia eroamisia, mikä voi aiheuttaa vakavaa toimitushäiriötä tuontisähköriippuvaisille maille. Suomikin kuuluu näihin säästä riippuen. Toisin sanoen asiasta, mihin emme voi vaikuttaa. Tätä voidaan pitää aivan suorasukaisesti typeryytenä.
Saksalla aiheellinen pelko
Saksan kanta maakaasun hintakattoon on torjuva siitä syystä, että sille elintärkeät maakaasutoimitukset suuntautuisivat muualle kolmansiin maihin, missä hintakaton tarjoukset ylitetään. Huoli on aiheellinen.
Ilman maakaasun hintakattoa ja sähkömarkkinamekanismin muokkausta vaihtoehdot vaikuttavat olevan joko pysyvästi huippukorkeat hinnat sähkössä tai vientirajoituksia ja yhteisen sähkömarkkinan repeytyminen.
Pysyvästi korkeat hinnat eivät aidosti ole mahdollisia, sillä tuskin Suomellakaan on varaa maksaa miljardikaupalla sähkötukia. Niin sanottu windfall-vero alkaisi vaikuttaa aikaisintaan noin vuoden päästä. Windfall-veron myötä voi ilmetä yllättäviä sivuvaikutuksia. Emme tiedä varmuudella, millaisia investointimahdollisuuksia tai -halukkuuksia vero aiheuttaisi energiayhtiöille.
Radikaalikin skenaario mahdollinen
EU:n jäsenmaissa nämä tarvittavat toimet eivät ole saaneet sopua. On epävarmaa, syntyykö sopua lainkaan. Jos sopu syntyy ja mikäli Saksan huoli aktualisoituu niin sähköntuotanto putoaa maassa maakaasun vähyyden vuoksi ja sähköpulan vaara kasvaa eritoten niissä maissa, missä ei ole varaa tukea kansalaisiaan ja yrityksiään.
Jos sopua ei synny niin sähkö varmaankin riittää, mutta hintataso on sitten mitä lie. Kemianteollisuus ry varotti jo irtisanomisista tuotantokustannusten nousun vuoksi.
Kumpikin vaihtoehto sisältää sellaisia muuttujia, joista ei ole varmuutta ja jotka voivat johtaa tilanteeseen, mitä ei voida hyväksyä. Siitä syystä tulee pohtia myös hyvin radikaaleja vaihtoehtoja.
Suomessa yksi sellainen vaihtoehto on, että teemme vientikiellon ilman tuotannon ylijäämää. Samalla saisimme hinnoitella sähkömme tosiasialliset tuotantokustannukset huomioiden.
Olemme toki melkoisessa vaarassa jäädä ilman tuontisähköä, mikä eritoten on talvisin huono asia. Miten tämän kanssa menetellään?
Sähkökatkoihin on syytä varautua. Näitä voisi tulla eritoten huippukulutustunteina. Teollisuudessa voisi kesä ja talvi vaihtaa työmäärällisesti paikkoja keskenään. Viikonloppu nykykäsitteenä saattaisi muuttua siten, että jollain viikon pari lepopäivää olisi tiistaina ja keskiviikkona ja jollain toisella keskiviikkona ja torstaina.
Näiden muutoksien vaihtoehtona on vain yksi asia lähivuosina: sähkön käyttöä on vähennettävä. Ja siihen suomalaiset ovat ilahduttavasti ryhtyneetkin. Voitte olla siitä ylpeitä.
Selkeä kirjoitus moniulotteisesta aiheesta. Näitä tarvitaan. Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön hinnan tasoittaminen on kiireellistä.
Jo nyt mummut ja vaarit ihmettelevät, kummasta tinkiä enemmän ruoasta vai lämmöstä.
Hyvä että saamme ajoissa esimakua tulevasta ihqu ihanasta vihertulevaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos on wikipediaan uskomista Saksakin tuotti vain 10,4% sähköstään maakaasulla viime vuonna.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Germany
Siksi tuo kaasun ja sähkön hinnan yhteys olisi katkaistava. Jos hiili toiseksi kalleimpana tuotantomuotona muodostaisi sähkön hinnan, Saksassakin 90% tuotannosta olisi kannattavaa. Saksa ja muut maat voisivat tukea maakaasulla tehtävää sähköä niin paljon, että hinta laskisi hiilisähkön tasolle.
Jos on uskomista Asko J. Vuorisen laskelmia (tekn. lisensiaatti taustana IVO, Fortum, Wärtsilä), hiilen tuotantokustannuksilla laskettu sähkön hinta olisi noin 225 eur/MWh (päästöoikeuden osuus 75 eur/MWh). Vuorinen käytti laskelmissaan syksyn korkeita hiilen spot-hintoja.
Ilmoita asiaton viesti
Maakaasun spot -hinta Euroopassa on nyt 13 c/kWh. Jos tuosta tehdään lauhdevoimalalla sähköä (40% hyötysuhde), polttoaineen osuudeksi tulee 32 c/kWh ja päästömaksua jokunen sentti päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin ei pitäisi olla ylivoimaista kansallisesti ”korjata” tuon hinta hiilivoiman tasolle. Ei tarvittaisi Suomessa miljardia.
Ilmoita asiaton viesti
Johtunee siitä, että varastot ovat nyt piukassa. Se, että mitä spot-hinta on ensi lokakuussa voi olla mielekkäämpää seurata näin ennakoivassa mielessä.
Siitä syystä TTF:n hintoja seurataan.
Ilmoita asiaton viesti
Näen niin, että jos maakaasun ja sähkön yhteys saataisiinkin katki niin sähköpulan aikana hintataso paukkuu sitten jollain muulla tuotantomuodolla yli äyräiden esimerkiksi päästökaupalla höystetyt öljy ja hiili.
Jos näin kävisi ja sitten pitäisi alkaa uudet neuvottelukierrokset seuraavan tuotantomuodon irroittamisesta sähkön hinnasta ja sen jälkeen sitten kolmannen tuotantomuodon irroitus… niin tässä alkaa oikeasti aika loppua.
Saksan ”vain 10 prosenttia” merkitsee silti absoluuttisina megawatteina sellaista kasaa, ettei taida meidän jäätyneet lavat tuolla oikein kompensoida Saksan tarpeita siinä määrin, että siitä jäisi meillekin tähteiksi jotain?
Se, mikä minua hyvin paljon kiinnostaa on suomalaisten valinta:
”Hyväksyisitkö satunnaiset, mutta ennalta ilmoitetut sähkökatkot puolesta tunnista kahteen tuntiin, jos samalla saat nämä ’vanhat sähkön hinnat’ takaisin?”
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on kuitenkin ennätyskorkealla olevista maailmanmarkkinahinnoista ja ennätyskorkealla olevista päästöoikeuksien hinnoista. Eli melko läpinäkyvistä kustannuseristä.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä maailmanmarkkinahinnoille emme oikein voi mitään. Sen sijaan päästöoikeuksien hinnoille voisimme, mikäli halu on vain riittävän vahva.
Sitten voisimme mittauttaa Suomessa tuotetun sähkön kokonaiskustannuksen ja hinnoitella suomalaisten kotitalouksien ja yritysten sähkön hinnan tätä mukaillen (toki energiayhtiöille saa muodostua pieni myyntikate).
Tuontisähkölle ei taida saada maksaa erillistä tukea – ainakin voisin olettaa WTO:n älähtävän. Kamala meteli nousi esimerkiksi CBAM:n osalta vs. päästöoikeuksien ilmaisjaot. Saatamme siten varautua hiilivuotoon mikä tietysti varmastikin vähentäisi eurooppalaisia päästöjä, mutta absoluuttisesti lisäisi globaaleja päästöjä. En tosin tiedä, onko se sitten se pääasiallinen päämäärä?
Mutta näistä syistä katsoisin, että suomalaisilla voisi olla aito mahdollisuus kertoa kantansa siitä, hyväksyisivätkö he näitä kriittisten hetkien sähkökatkoja, jos samaan aikaan sähkön hinta pysyy tolkuissaan. Olisihan se sentään jonkinlainen kilpailukykyvalttikin eritoten Saksan teollisuuteen rinnastettuna.
Saksa, kuten muutkin EU-jäsenmaat, ovat meidän kilpailijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Miten olisi päästäoikeusmaksut roskikseen, vaikkapa nyt toukokuun loppuun asti? Marinin hintakatto on typerä idea, sähkö loppuu täältä varmasti , kun se myydään muualle parempaan hintaan. Luotettavaa perusvoimaa on alettava rakentamaan, mielummin jo eilen. ( Ei kuitenkaan ranskalaista).
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan päästökaupasta eroamista – väliaikaisesti (kriisi ohi ensin). Saimme eduskunnan talousvaliokunnassa suureen saliin äänestykseen perussuomalaisten ponnen, jonka mukaan haemme EU:lta Suomen pitkien etäisyyksien johdosta poikkeuslupaa jakeluvelvoitteen alarajasta poikkeamiseen… arvaat varmaan, miten äänestyksessä kävi?
Valiokunnan mietintö: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TaVM_25+2022.aspx#JasenMielipideOsa-2
—
Kansallinen hintakatto aiheuttaa tietysti viennin rajoittamisen.
En itse suosittelisi olemaan ”se eka, joka pisti sähkömarkkinat umpisolmuun.
Olisitko valmis siihen, että jos saksalainen maksaisi 5€ / kWh niin myisit Suomen viimeiset sähköwatit ja jättäisit suomalaiset kotitaloudet pakkasen armoille?
Ilmoita asiaton viesti
Tätähän juurikin yritin selventää, sähkö myydään varmasti muualle, jos tänne joku hintakatto kyhätään. Nuo sossut ei tietenkään markkinataloutta ymmärrä, se taas ei ole yllätys.
Ilmoita asiaton viesti
US:n uutisessa SDP:n meppi Eero Heinäluoma povaa EU:lle ”vaikeinta talvea ikinä”:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/taalla-bryssel-vaikein-talvi-ikina-eu-tulee-natisemaan-liitoksissaan-ennustaa-eero-heinaluoma/ead7a229-05fc-45ae-80ce-4a32b18edbe6
Ei varmaankaan hirmuisesti Heinäluomaa lohduta näkymä, että jos tästä talvesta EU selviää kuivin jaloin niin todennäköisesti sitten vuoden päästä talvella on sitäkin ankeampaa – sillä maakaasuvarastojen täyttöaste tuskin lienee näin hyvä kuin nyt. Tai ainakin niiden täyttäminen tulee todennäköisesti maksamaan paljon.
Nesteytetyn maakaasun (LNG) lisäostoilla on myös omat seuraamuksensa: monissa kolmansissa maissa ei lähdetä tarjouskilpaan esimerkiksi Saksan kanssa. Intian energiaministeri on todennut, että maassa käytetään kivihiiltä enemmän energiantuotannossa, koska maakaasu on liian kallista. Kivihiili on noin kaksi kertaa saastuttavampaa kuin maakaasu.
Energiaministeri painotti, ettei sähköittä oleminen ole vaihtoehto.
Intian kokoisen valtion ollessa kyseessä voi katseet kääntää oitis globaaleihin päästötavoitteisiin ja miettiä niitäkin hetken tai ainakin tovin verran.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi kuitenkin olettaa, että ensi talvena Ranskan ydinreaktoreista selvästi yli puolet on käyttökunnossa, ehkä jopa kaikki.
Ja jos katsotaan Suomen näkökulmasta, OL3 pitäisi olla tuotantokäytössä ja samoin Kemin biotuotetehdas. Tuulivoimaakin valmistunee siihen mennessä lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan tilanne voi todella muuttua siten, ettei maa ole enää sähkön nettotuoja.
OL3:llakin höystettynä on tuotantokapeikkoa. Tuulivoiman varaan ei voida laskea. Olihan tässä syksylläkin sellainen 5 MW päivä. Tuuli- ja aurinkovoimassa on lisäksi tämä diktaattoririippuvuus, mikä ei ilmeisesti ole kovin hyvässä huudossa Euroopassa (tuulivoimaloiden magneetit jne.)?
Se, mikä voi vielä auttaa on energiatehokkuuden parantaminen tuolla pitkin Eurooppaa. Toki on huomioitava, ettei tekijöitä ole tarpeeksi siten, että kaikki kämpät saataisiin energiatehokkaiksi vuoden aikana.
Lisäksi sähkön tarve tuskin laskee pidemmällä aikavälillä, kun kaikki sähöistyy ja digitalisoituu.
Siksi onkin vahva suositus ydinvoiman lisäämiselle. Ja jos myönnettäisiin niitä lupia vähän reippaammin eikä vain yhtä? Jos saa vain yhden luvan niin sitten on pitänyt rakentaa 1600 MW:n prototyyppi, minkä viivästyksiin on uponnut nyt ainakin 10 vuotta vai onko perati 15?
Ilmoita asiaton viesti
Lupiahan myönnettiin 2010 kaksi kappaletta: TVO:lle (OL4) ja Fennovoimalle. Kumpikaan ei sitten loppujen lopuksi toteudu. Nytkin on se tilanne, että uuden perinteisen ydinvoimalan rakentaminen voi olla haastavaa, kun SMR-voimaloiden odotetaan olevan nurkan takana.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös korealaiset lupaile niitä 1400 MW:n voimaloita reilun 5 vuoden toimituksella? Meillähän on jo jotain valmista? infraa Pyhäjoella.
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuudelliset kysymykset ovat saattaneet vaikuttaa?
Sekä tietysti luvat.
Ilmoita asiaton viesti
Parahin herra Viinikka:
En tainnut osoittaa jossain edellisessä vastauksessani sanojani juuri teille, mutta oliko näissä luvissa jotain ”suurempaa” kuin jo suuruutensa vuoksi toistakymmentä vuotta myöhästynyt OL3?
Ilmoita asiaton viesti
Saksalle on kaasu tärkeä sähköntuotannossa, muille vielä tärkeämpi.
2022 Saksan julkisen kaasulla tehdyn sähkön määrä 45 TWh kun koko tuotanto tähän saakka 470 TWh
Koko EU on tehnyt kaasusta sähköä 422 TWh ja koko julkinen tuotanto on ollut 2350 TWh.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä maat kärjessä?
Alankomaat?
Edit: tuosta saa aika hyvän kuvan
https://www.worldometers.info/gas/gas-consumption-by-country/
Alankomaat, Luxemburg, Belgia, Italia, Saksa
Ilmoita asiaton viesti
Kaasun osuus sähköstä 2022
Italia ja Kreikka 48%
Portugali 42%
Hollanti 38.7&
Ilmoita asiaton viesti
The cost of electricity , the inflation , the failing healthcare, and even the war in Ukraine – are all four results of political decisions made by left wing ideology of communists socialist and green open border parties.
1. Obama drew line in sand in Syria then pull back and Putin moved in and took Crimea knowing no action to stop him
2. EU building pipeline from Russia funded Putin
3. Panic of green moves without a rational transition plan while allowing free ticket to China Russia Iran NK to continue to release CO2
4. Not investing 2% in defense like promised to NATO and no unified policy allowed Putin to start Ukraine
So much for happiest socialists on earth
Ilmoita asiaton viesti
Saksan parin vuoden takainen ilmoitus siirtymisestä sähkön netto-ostajaksi v 2022 alusta ei toteudu.Maa säilyy Euroopan toiseksi suurimpana viejänä.
Vuoden 2022 alusta lähtien
Ruotsi +32.3 TWh
Saksa +23.9
Espanja +18.3
Norja +13.8
Tsekki +13.5
Bulgaria +11.8
Toisesta päästä
Italia – 41.4
Ranska – 17.5
Unkari – 11.9
Suomi – 10.8
Portugali – 9.6
Liettua – 8.4
Ilmoita asiaton viesti