Suvereeniteettimme katoamassa erikoisesta syystä EU-elvytyspaketin myötä

EU:n tulonsiirtopaketti on vallannut jonkin verran palstamillimetrejä. Yhdestä asiasta en ole nähnyt liiemmin kirjoituksia koskien tätä pelastuspakettia. Sijoittajat ovat ymmärrettävästi täysin hullaantuneet ajatuksesta EU:n yhteisestä velasta. Samalla Suomen kaltaisten pienten reunamaiden omat velkakirjat eivät enää olekaan niin houkuttelevia.

Suomen tasavallan Valtiokonttorin kautta liikkeelle laskemat velkakirjat eivät siis toisin sanoen herätä jatkossa yhtä paljoa kiinnostusta. Ohuemmat markkinat johtavat usein hinnoittelun vaikeuksiin. Vähäisempi kiinnostus velkakirjaa kohtaan merkitsee siten lähes vääjäämättä sen hinnan alenemista. Ja se tietää korkotason nousua.

Kiinnostus EU-velkakirjoihin voi hyvinkin johtaa tilanteeseen, ettei Suomi voi enää itse hakea rahoitusta tarpeellisiksi katsomilleen hankkeilleen. Joutuisimme anomaan EU:lta rahoitusta yhä uusien EU-velkakirjojen kautta. Ehkä rahoitusta tulee, ehkä ei. Olisimme joka tapauksessa täysin riippuvaisia Brysselistä.

Koska tätä näkökulmaa ei olla suuremmin käsitelty, on myös mahdotonta arvioida hallituksen kantaa asiaan. Näppituntumalta uskaltaisi sanoa, ettei hallituksen tavoite ole ohjata suomalaisia pyytäjän tielle, mutta tämä vaara kasvaa. Olisi sääli, jos hallitus ajattelemattomuuttaan vangitsisi Suomen kansan.

On huomattava, ettei alkupalana ruuvattu 750 miljardin velkapommi nyt tyystin aiheuta reunamaiden velkakirjojen hylkimistä. Mutta kunhan vuoden tai kahden päästä tulee seuraava, sitten kolmas ja neljäs; niin olemme menettäneetkin tällaisen ”takaportin” kautta puolihuolimattomasti suvereeniteettimme.

Ja minusta tämä on huolestuttavaa.

susijumala
Perussuomalaiset Turku
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja. Sähköpostiosoitteeni nykyisin: <a href="mailto:henri.myllyniemi@pp.inet.fi">henri.myllyniemi@pp.inet.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu