Umpikuja

Moni on veikannut, että inflaatio lähtee hallitsemattomaan kasvuun tämän modernin rahanprinttaamisen myötä. Tässä yhteydessä tällä tarkoitetaan kuluttajahintoja. Sitä ei ole kuitenkaan näkynyt.

Kuluttajahintojen nousu kun minusta vaatii sen, että numeraalinen varallisuus kasvaa poskettomasti laajassa kansanjoukossa.

Toistaiseksihan keskuspankit ovat tuloksettomasti koittaneet saada kasvua käyntiin nolla- ja miinuskoroilla, ”arvopaperi”ostoilla ja laissez-faire -säännöstöjä rukkaamalla.

Mitään oleellista kasvua ei ole näkynyt muualla kuin velkaisuustilaistoissa (velan ja kasvun suhta kun on kondiksessa niin kaikki on silleen tasapainossa: isommalla kasvulla voi maksaa myös suurempia velkoja!)

Mun oman näkemykseni mukaan tämä kuluttajahintojen ralli alkaa siinä kohtaa kun jonkun pörssiniiauksen kohdalla mittava kansanosa alkaa punnertaa pitkää päätyyn markkinoilla. Silloinhan myös tämä numeraalinen vauraus lisääntyy laajalti.

Niin pitkään kun tämä pysyy prosenttikerhon leikkinä niin keskuspankit pistävät vain yhä kovempia panoksia pöytään. Jokaisen niiauksen jälkeen ongelmavelkaa on enemmän, joten sitten pitää rellestääkin enemmän, mikä luo taas yhä suuremman velkahirviön. Ja sitä mukaa sitten taas ongelmavelkaa on enemmän jne.

Sellaista poliitikkoa ei päättäjäksi asti päästetä, kuka alkaisi naama punaisena meluamaan taseiden supistamisesta ja jämptimmän taloudenpidon puolesta (tai ainakin pyörtäisi sanansa hyvin, hyvin nopeasti.)

Politiikkojen ohella samaa voi sanoa keskuspankkiireista. Kun Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve alkoi varovaisesti puuhailla tasesupistamistaan niin markkinakaaos alkoi oikeastaan siitä.

Kyllä se päivä vielä tulee eteen, kun pörssiva(a)rallisuus alkaa kiinnostaa yhä suurempaa väkijoukkoa. Sitten menee mielenkiintoiseksi, sano.

Sitä odotellessa on syytä varautua verrattain vaatimattomaan, ellei jopa olemattomaan kasvuun – sillä tämä posketon velkahirviö pitää kasvujarrut kyllä hirressä.

susijumala

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja. Sähköpostiosoitteeni nykyisin: <a href="mailto:henri.myllyniemi@pp.inet.fi">henri.myllyniemi@pp.inet.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu