Vaihtoehto, jota ei ollut

Otsikossa on tiivistettynä SDP:n paljon hehkuttama työllisyys- ja kasvupaketin anti. Ymmärrän, että kriittiset lukijat kaipaavat myös perusteluja. Niistä seuraavaksi.

Kehutaan kuitenkin ensin, koska tällä erää joku on ilmeisesti perehtynyt asiaansa, eikä diashow’ta ole teetetty TET-harjoittelijalla. Näin kävi vaihtoehtoriihen kanssa, jos sitä nyt voi edes vaihtoehdoksi lausua. Pidän esimerkiksi tekoälyn tuomista mukaan. Hyvällä pilotoinnilla esimerkiksi TE-toimistoissa ajatus lienee skaalattavissa muuallekin ja tämä voi tuoda aitoja säästöjä. Periaatteessa ikäihmisten kannusteita työntekoon voisi laajentaa, mutta työnantajille loihtimaa pakkoa tarjota työtä, jolla jaksaa; ei voida pitää lainkaan onnistuneena ajatuksena.

Sitten itse kritiikkiin. Luettuani prujun jäin hämmennyksen valtaan: yhtäältä SDP vaatii ehdottoman tiukkaa EU-tason valtiontukipolitiikkaa (myös istuva hallitus haluaa), mutta sitten ehdotetaan EU-tason vihreiden investointien rahastoa. Anteeksi nyt vain, mutta mikä taho tämän rahaston rahoittaisi (ml. takaukset), jos ei EU-maat? Muussa tapauksessa rahasto toteuttaisi löperöä EU-tason valtiontukipolitiikkaa ja todennäköisyys sille, että esimerkiksi Italia ottaisi rahastoon osaa vain siitä ilosta, että maa pistouvaisi suomalaisille kivoja investointeja, on hallusinaatio. Italian osallistuminen varmistetaan siten, että suomalaiset maksavat loputkin villojen ikkunaremontit.

Syrjimättömyys ei näemmä enää kuulu SDP:n arvoihin. Vai miksi suomalaisia pitää syrjiä siten, että muista maista tulleiden houkuttelevuus esim. palkkaukseen ajaa suomalaisen palkkaamisen edelle? Yhtä lailla ”yritysten verotukia” kritisoinut SDP onkin nyt yht’äkkiä jakamassa verotukia yrityksille, kunhan nämä potkivat suomalaisia päähän ja palkkaavat ulkomaalaisia.

Huomautan vielä, että SDP:n johdolla ja heidän teeseillään tämä maa on uponnut aina vain syvemmälle suohon finanssikriisin jälkeen riippumatta siitä, onko ollut nousukausi vai taantuma. Nyt, kun he tarjoavat ”vaihtoehtonaan” sitä samaa jään hämmästelemään, miten nyt heidän opeillaan tappiollinen toiminta kääntyisi voitolliseksi?

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu