Kuka suojelee yrittäjiä?

Koronarajoituksia perustellaan meille luonnollisesti sillä, että ne suojelevat meitä. Mutta onko asia koskaan näin yksiselitteinen silloin, kun puututaan kansalaisten perusoikeuksiin? Mitä enemmän aikaa nimittäin kuluu, sitä enemmän alkaa tulla näkyville myös kolikon toinen puoli; se raskas hinta, jonka me joudumme vielä näistä koronarajoituksista maksamaan.

Viime aikoina sosiaalisessa mediassa on näkynyt lukuisia päivityksiä yrittäjiltä, jotka ovat suurissa vaikeuksissa tai ovat jo päätyneet konkurssiin. Kuvissa näkyvät kyynelsilmäiset yrittäjät ja heidän tarinansa kouraisee sydäntä. Ei voi olla ajattelematta sitä, kuinka suuri inhimillinen kustannus tällä kaikella vielä tuleekaan olemaan? Ja miksi me sallimme tämän kaiken tapahtua?

Keväällä 2020 pääministeri Marin lupasi, että ”yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin”. Kuitenkin monet yrittäjät ovat nyt tilanteessa, jossa rahat ja jaksaminen on loppu. Suurin osa Suomen yrityksistä on pienyrityksiä, joihin koronarajoitukset ovat iskeneet todella raskaasti. Säästöjä ei ole ja monella on velkaa. Tämän vuoksi monen yrittäjän kohdalla jo yhdenkin kuukauden nollamyynti on ollut katastrofi. Hallitus on kyllä ottanut korona-aikana ennätysmäärän velkaa ja ollut valmis jakamaan rahoja auliisti ulkomaita myöten, mutta yrittäjät ovat sen sijaan joutuneet odottamaan helpotusta turhaan.

Myös Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kirjoitti viime viikolla blogissaan, että yrittäjien ahdinkoa ei voi enää sivuuttaa. Etenkin poliittisten päättäjien pitäisi nyt ymmärtää yrittäjien tilanteen kriittisyys ja huomioida tämä päätöksissään, sekä korvata kaikki rajoituksilla aiheutettu vahinko. Salmisen mukaan on olemassa aito pelko, että liian moni yrittäjä uupuu nyt päällä olevan kuormituksen alle.

Olemmekin nyt tilanteessa, jossa meitä on uhkaamassa jopa 1990-luvun lamaa vakavampi jättityöttömyys ja konkurssiaalto. Silloin monelta suomalaiselta meni yritys, työ, koti ja terveys. Häpeällinen velkavankeus tuntui monista ylivoimaisen pahalta ja monilla katosi usko tulevaisuuteen. Tämän kaiken seurauksena jopa 14 500 yrittäjää riisti henkensä. Kaikki tapahtunut jätti pitkän varjon koko suomalaiseen yhteiskuntaan, joka ei ole vieläkään kokonaan poistunut.

Kuka siis suojelee tänä päivänä yrittäjiä, kun kyseessä on jälleen kerran koko heidän elämänsä? Poliitikoilla on vastuu ja velvollisuus hoitaa Suomen asiat niin, ettei 90-luvut traagiset tapahtumat toistu.

Tästä huolimatta koronarajoitukset ovat vain kiristyneet ja esimerkiksi keskiviikkona Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki jälleen päätöksen, joka pahensi monen sinnittelevän yrittäjän ahdinkoa. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan kuntosalit päätettiin sulkea huhtikuun alusta alkaen kahdeksi viikoksi – vaikka tartuntojen määrä on laskussa.

Yksi tästä huolimatta ovensa auki pitänyt kuntosali oli helsinkiläinen Töölö Gym. Keskustelin viikonloppuna kuntosalin omistajan Juha-Pekka Tuovisen kanssa ja haluankin antaa heille tukeni tässä vaikeassa tilanteessa. Miten päättäjämme voivat vaatia yhdenkään yrittäjän keskeyttävän elinkeinonsa, jos he eivät ole itse toimittaneet asiasta minkäänlaista kirjallista päätöstä? Kaikki viranomaistiedotus on ollut Tuovisen mukaan hyvin epäselvää ja vähäistä, vaikka sitä on jo etukäteen heiltä pyydetty. Mitään todellisia perusteluita päätökselle, ohjeita eikä tukea ole missään vaiheessa saatu. On ylipäänsä kohtuutonta, että kuntosalin pitäisi sulkea ovensa ilman ainuttakaan todettua koronatartuntaa ja etenkin nyt, kun koko Suomen tartuntamäärät ovat laskussa. Onkin jokaisen kansalaisen oikeus pyytää riittäviä perusteluja päätökselle ja jos niitä ei anneta, olla toteuttamatta väärin perustein tehtyjä ja mielivaltaisia päätöksiä. Kansan tulee tietää oikeutensa ja puolustaa niitä.

Mihin nämä päätökset sitten todellisuudessa perustuvat? Elinkeinovapaus on perustuslaillinen oikeus, jota ei voi ottaa missään tilanteessa pois ilman riittäviä ja painavia perusteita. Perusteeksi ei riitä pelkästään, että kyseessä on paha tauti, eikä tällaisia päätöksiä voi tehdä vain varmuuden vuoksi. Nyt tarvitaan siis avoimesti esiin se kriisin määritelmä, mittari sekä kaikki tehdyt mittaukset kaikkien päätöksien takana, jotka ovat päättäjämme tähän oikeuttaneet.

Demokratiassa ylin valta on kansalla. On meidän jokaisen vastuulla asettua suojelemaan perustuslakiamme ja perusoikeuksiamme aina silloin, kun niitä ollaan viemässä pois ilman riittäviä perusteita. Meidän velvollisuutemme on osoittaa rajat päättäjillemme ja viranomaistemme toiminnalle silloin, kun tämä ei enää toteudu. Minä aloitan omalta osaltani antamalla tukeni yrityksille ja toteamalla, että kaikki kohtuuttomat rajoitukset tulee purkaa. Etenkin nyt tartuntamäärien laskiessa ei rajoituksille ole enää riittäviä perusteita, vaan on aika palata mahdollisimman pian takaisin normaaliin elämään. Ja jos jatkossa on tarvetta, voimme keskittyä turvaamaan riskiryhmiä, antaessa muun yhteiskunnan pyöriä normaalisti.

On tärkeä muistaa, että vain perustuslakiamme vaalimalla me suojelemme yhteiskuntaamme ja toisiamme kaikkein parhaiten.

 

+10
Suvi Ahonen
Sitoutumaton

38-vuotias sairaanhoitaja ja kahden lapsen äiti Keski-Suomesta. Kristilliset arvot.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu