Liberaalipuolue löysi valtion budjetista 9,1 miljardia leikattavaa
LIBERAALIPUOLUEEN pitkään valmisteltu vaihtoehtobudjetti on vihdoin valmis.
#LeikattavaaLöytyy-tunnuksella sosiaalisessa mediassa paljon huomiota ja keskustelua herättäneessä hankkeessa käytiin kriittisesti läpi kaikki valtion vuoden 2023 talousarvion momentit. Vaikka sosiaaliturvaan, terveyteen, puolustukseen, turvallisuuteen ja koulutukseen – hyvinvointivaltion ydintehtäviin – ei koskettu, löytyi peräti 9,1 miljardia euroa menoja, jotka voidaan poistaa talousarviosta.
Vaihtoehtobudjetti ottaa kantaa myös valtion tulonmuodostukseen.
Verotuksen painopiste siirretään haitta- ja kulutusverotukseen. Ansiotulojen verotusta kevennetään merkittävästi. Palkkatyön tuloverotusta lasketaan 4,2 miljardia euroa vuodessa, eli noin 20 prosenttia vuodelle 2023 ennustetusta 20,5 miljardin kertymästä. Perintövero ja varainsiirtovero lakkautetaan. Oman asunnon myyntivoiton verovapaudesta luovutaan, samalla myyntitappiosta tulee vähennyskelpoinen. Pääomatuloverokertymä kasvaa. Autovero ja ajoneuvovero poistetaan. Verotulojen menetykset kompensoidaan energiaverojen korotuksilla. Kokonaisuutena verotus kevenee noin miljardilla eurolla.
Valtionvelan kasvu saadaan liberaalien vaihtoehdossa hallintaan, ja budjetti on tasapainossa ilman lisävelkaa. Valtionvelan lyhentämiseen on varattu symbolinen miljoona euroa, jota on suunniteltu kasvatettavaksi tulevien vuosien ylijäämistä.
Monien poliitikkojen ja joidenkin ekonomistienkin mielestä valtion velanotto ei ole haitallista, eikä siitä pidä olla huolissaan. Miksi liberaalit ovat eri linjoilla?
Puolueen puheenjohtajan Lassi Kivisen mielestä velanotto on validi tapa rahoittaa menoja, niin kauan kuin lainaa saa ja korkoihin riittää rahaa.
”Emme vastusta velanottoa aina ja kaikissa olosuhteissa. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa velanotto on kroonistunut. Velasta on, ainakin hallituspuolueille, tullut ratkaisu kaikkeen, eikä sillä katsota olevan hintaa lainkaan. Jossain vaiheessa korkomenot kasvavat sietämättömiksi, eikä uutta velkaa saa. Silloin joudutaan pakon edessä tekemään paljon ikävämpiä leikkauksia, kuin mitä me nyt ehdotamme”, Kivinen perustelee.
Liberaalipuolueen vaihtoehtobudjetti on ennennäkemättömän kattava ja yksityiskohtainen. Hallituksen talousarvion menomomenteista 62 prosenttiin kohdistuu säästöjä – 186 menoerää nollataan, lisäksi 278:aan kohdistuu osittaisia leikkauksia.
“Budjetti tehtiin sellaisella tarkkuudella, että sen parissa työskentelevä virkakunta voi ottaa sen suoraan käyttöön. Jokainen budjetin yli viidestäsadasta momentista on arvioitu kriittisesti. Liberaalipuolue on tehnyt pohjatyönsä eduskuntaan. Me olemme valmiita käyttämään valtaa, jos kansalaiset sitä meille kevään vaaleissa suovat”, kertoo Vaihtoehtobudjetti-työryhmää johtanut puoluesihteeri Aarne Leinonen.
Menoleikkaukset hallinnonaloittain vaihtelevat suuresti. Liberaalipuolue tavoittelee mahdollisimman suurta yksilön ja elinkeinojen vapautta. Suurimmat leikkaukset tehdäänkin erilaisiin yritys-, alue- ja järjestötukiin.
Puolueen puheenjohtaja Lassi Kivisen mielestä valtion tehtävä on luoda olosuhteet, joissa yrityksiä on helppo ja houkutteleva perustaa ja kilpailu kukoistaa. Yritystuet eivät sovi yhteen tämän tavoitteen kanssa.
“Valtion suora rahoitus yritystoiminnalle on erittäin kyseenalaista. Markkinoiden voittajien valinta kuuluu kuluttajille, ei valtiolle. Jakomallista riippumatta yritystuet päädytään jakamaan tietyille menestyville yrityksille, jotka eivät niitä tarvitse. Tuista tulee vanhaa säilyttäviä kilpailun esteitä, jotka haittaavat markkinoiden uudistumista ja innovointia.”
Yritystukiin käytetyt miljardit menevät tutkitusti pääosin hukkaan, silti niiden jakamista jatketaan hallituskaudesta toiseen.
”Työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli vuonna 2017 virkamiesraportin, jossa todettiin ainakin 90 prosentin maamme yritystuista olevan tarpeettomia tai jopa suorastaan haitallisia” Lassi Kivinen kertoo.
Ministeriöittäin tarkasteltuna suurin pudottaja on työ- ja elinkeinoministeriö, jonka menoista karsitaan yli 80 prosenttia. Hopealle kisassa yltää ulkoministeriö, jonka kuluista karsitaan yli 52 prosenttia. Pronssia saa maa- ja metsätalousministeriö lähes 52 prosentin leikkauksilla (kaavio 1).
Absoluuttisten leikkausten kisan voittaa niin ikään työ- ja elinkeinoministeriö lähes kolmen miljardin potilla. Toiseksi tulee opetus- ja kulttuuriministeriö, jonka menoja voidaan karsia noin 1,6 miljardilla, vaikka koulutukseen ei kosketa. Kolmannen sijan jakavat maa- ja metsätalous- sekä liikenne- ja viestintäministeriö lähes 1,4 miljardin menoleikkauksilla (kaavio 2).
Puoluesihteeri Aarne Leinonen perustelee priorisointia:
“Leikkaisimme yritys- ja aluetuista sekä harrastustoiminnasta. Markkinaliberaali valtio asettaa yrityksille tasaisen pelikentän, eikä valitse voittajia kuluttajien puolesta. Suomen aluepolitiikkaa on taas liian pitkään hallinnut maalaisromantiikka ja eturyhmille kumartelu. Huoltovarmuus voidaan taata paljon nykyistä tehokkaammin. Kansalaisopistot, kyykkäliitot ja elävä kulttuuri kuuluvat kansalaisyhteiskunnan omaehtoiseksi toiminnaksi.”
Sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta tai koulutuksesta ei leikata määrärahoja. Myös puolustusministeriön määrärahat säilyvät ennallaan.
Lassi Kivisen mukaan nykyisessä maailmantilanteessa turvallisuuteen liittyvistä toiminnoista ja tehtävistä leikkaaminen ei ole perusteltua:
“Ulkoinen turvallisuus, eli maanpuolustus, on ehdottomasti yksi valtion tärkeimmistä ydintoiminnoista. Ei meillä ole valtiota, jos meillä ei ole uskottavaa puolustusta. Maantieteellinen sijaintimme Venäjän naapurissa tekee tästä ilmiselvää. Ulkoisen turvallisuuden lisäksi tärkeää on tietysti myös sisäinen turvallisuus.”
Liberaalipuolueen vaihtoehtobudjetti perustuu puolueen puolueohjelmaan ja sisältää lukuisia aloitteita tulevaan hallitusohjelmaan. Seuraavassa nostetaan esille muutamia keskeisiä al0itteita.
Veikkauksen monopoli pitää lakkauttaa ja siirtyä lisenssijärjestelmään. Apteekkiala vapautetaan kilpailulle luopumalla paikka- ja määräsääntelystä. Puolueiden rahoitusta yksinkertaistetaan ja muutetaan nykyistä läpinäkyvämmäksi. Eri puolille budjettia piilotetut tuet puolueiden nuorisojärjestöille ja opintokeskuksille lakkautetaan tyystin.
Sosiaaliturvan uudistus on seuraavan hallituksen tärkein hanke. Liberaalipuolueen tavoitteena on vapautta lisäävä sekä byrokratiaa ja kannustinloukkuja vähentävä sosiaaliturvauudistus, jossa turvaa kehitetään perustulo- tai perustilimallin suuntaan. Kokonaisuutena uudistus on niin suuri ja merkittävä, että siihen tarvitaan parlamentaarista valmistelua ja varsin todennäköisesti useampia hallituskausia.
Ansiosidonnainen työttömyysturva ulotetaan koskemaan kaikkia työntekijöitä. Samalla sen kestoa lyhennetään 180 päivään ja tukea porrastetaan. Ansiosidonnaiselle palautetaan sen alkuperäinen tarkoitus mahdollistaa tehokas työnhaku lyhyiden työttömyysjaksojen aikana. Kaikkien työttömyysvakuutusjärjestelmän kustannuksiin osallistuvien on myös päästävä nauttimaan turvasta. Osa nykyisestä työttömyysturvasta maksetaan perustulon muodossa. Tukea ei siis leikata määrällisesti, mutta se kohdistetaan toisin.
Esitys Yleisradion rahoituksen rajusta leikkaamisesta 120 miljoonaan euroon on herättänyt paljon vastustusta. Eikö liberaalipuolue pidä riippumatonta tiedonvälitystä tärkeänä?
”Yleisradion tehtävä tiedonvälittäjänä on tärkeä, mutta yhtiön on paisunut liian suureksi. Yleisradion tulee kuten valtionkin keskittyä ydintehtäviinsä. Epäilemme vahvasti Ylen toiminnan olevan kustannustehotonta. Lisäksi liian suuri valtionyhtiö vie yksityisomisteiselta medialta elintilaa. Tämän on hallituskin tunnistanut, eihän ministeri Harakka olisi muutoin ehdottanut uutta mediatukea” puheenjohtaja Kivinen sanoo.
”Kaiken median tekeminen riippuvaiseksi valtion tukiaisista olisi kuitenkin pahimmanlaatuinen karhunpalvelus koko vapaalle yhteiskunnalle, onhan vapaa ja riippumaton tiedonvälitys yksi sen tärkeimpiä edellytyksiä. Oikea tapa toimia on suitsia valtio-omisteista pöhöttynyttä mastodonttia, ei pinota uutta tukea tuen päälle”, Kivinen painottaa.
Maataloustuet korvataan liberaalien mallissa tuotantofutuurimallilla, jossa valtio sitoutuu ostamaan markkinoilta riittäväksi arvioidun määrän tiettyjen huoltovarmuuskriteerien mukaan tuotettuja maataloustuotteita. Normaalioloissa tuotteet myydään takaisin markkinoille, jolloin tuen osuudeksi muodostuu huoltovarman hinnan ja markkinahinnan erotus.
Kannabis vapautetaan viihdekäyttöön ja säädetään kannabisvero. Kieltolaista luopuminen vähentää haittoja ja tuottaa verotuloja kompensoimaan niiden aiheuttamia kustannuksia. Veron arvioitu tuotto on noin 350 miljoonaa euroa vuodessa. Myynti on luvanvaraista ja säänneltyä.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA lakkautetaan. Asuntojen tuotannon ja korjaamisen on oltava jatkossa markkinaehtoisempaa. Vastuu sosiaalisesta asuntotuotannosta ja sen rahoituksesta kuuluu paikallistasolle.
Business Finland lakkautetaan. Yritysten rahoituksen hankinta kuuluu yksityisten markkinoiden hoidettavaksi.
Oikeuslaitokselle myönnetään lisärahoitusta jutturuuhkien purkamiseen. Pahimmillaan useisiin vuosiin venyvät käsittelyajat ovat uhka kansalaisen oikeusturvalle.
Paljon kannatettavilta kuulostavia ehdotuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Huraa sanon jo ennen lukemista, tätä osastoa on kaivattu. EI siis tarvitse nyhtää köyhiltä ja avuttomilta rahaa, vaan turhasta piiperryksestä!
Ja niitä länsimaissa riittää, mistä aloitetaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa lukea koko esitys ennen hurrailuja. Kalliiksi tulisi tavalliselle kansalaiselle, kun leikattu olisi esimerkiksi kansalaisopistolta, teiden huolehtimisesta ja suomi.fi-palvelultakin olisi viety koko rahoitus, minkä tilalle ehdotetaan, että asiakas maksaa palvelusta itse. Käytännössä siis kansalainen maksaisi asioidessaan esimerkiksi veroviraston kanssa sähköisesti. Ei jatkoon (tuskin sitä jatkoon rehellisesti oli tarkoitettukaan).
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Esitys on tehty vakavalla mielellä, siihen on käytetty aivan valtavasti aikaa ja tehty perusteellista työtä. Luonnollisesti kaikkia yksityiskohtia ei ole silti voitu vielä ottaa huomioon, lopullinen budjetti syntyy kuitenkin parlamenttaarisessa prosessissa demokraattisten vaalien jälkeen. Sen prosessin aikana lyödään lukkoon kaikki yksityiskohdat. Voin kuitenkin luvata, että verottajan kanssa asioinnista ei ole tulossa maksullista, kuten ei myöskään terveydenhoidosta. Sosisaaliturvaa emme ole leikkaamassa, heikoimmista huolehdimme, varmistamme kaikkien perustarpeiden (terveys, koulutus, koti, ruoka, hyvinvointi) totetumisen. Ikävä tosiasia on vain se, että nykyisellä mallilla joka ikinen vuosi otetaan miljardeja (siis tuhansia miljoonia) velkaa. Tulot eivät riitä kunnolla edes perustarpeiden rahoittamiseen. Tulevaisuudessa nuo perustarpeet vievät entistä enemmän rahaa, koska eläkeläisten osuus kasvaa kaiken aikaa. Nyt on tehtävä ikäviäkin valintoja, ettemme tulevaisuudessa joudu leikkaamaan niistä perustarpeistakin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos sinullekin kommenteistasi.
On selvää, että olette tehneet valtavan työn. Haluaisin ennen kaikkea antaa palautetta siitä, että lanseeratessanne #leikattavaalöytyy -kampanjan, olette luoneet uskomuksia että helposti ja perustellusti leikattavaa tosiaan löytyisi jopa tuon 9 miljardin arvosta. On kamalan tympeää, jos ja kun keskustelu tyrehtyy tuohon hashtagiin, kun jotkut ovat tehneet oletuksen, että sitä löysää tosiaan on.
Kuten molemmat tiedämme, leikattavaa ei suinkaan ole löytynyt 9 miljardia, vaan olette napsineet ne kokoon osin mielivaltaisestikin. Itse arvostaisin sellaista kampanjaa, johon olisi jätetty vain ne todella löytyneet leikattavat. Ja että ne olisi sitten perusteltu seikkaperäisesti.
Ette varmasti ole ajatelleet, että asioinnista veron kanssa tulisi kansalaiselle maksullista, mutta jos suomi.fi-palvelulta viedään budjetti pois, itse asiassa kaikki sähköinen asiointi viranomaisen kanssa tulee maksulliseksi kansalaisille (itse ehdotatte, että asiakkaan tulisi maksaa).
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä siitä, leikkaukset olisi tehty mielivaltaisesti ja napsimalla sieltä täältä. Ne on tehty perusteellisesti harkiten ja puolueohjelmamme linjauksiin perustuen.
Jos esim. Suomi.fi:n rahoitus lopetetaan, se ei varmuudella tarkoita sitä, ettei asiointi voisi jatkua toisella tavalla. On myös täysin mahdollista, että olemme tehneet yksittäisen momentin osalta virhearvioinnin, joka tarkemmassa kokonaisanalyysissa jouduttaisiin korjaamaan.
Varmaa on, että löysimme 9 miljardia leikattavaa niin, että valtion ydintehtävien hoito ei vaarannu. Koska peräti kolmannes leikkauksista tulee pelkästään työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalta (ts. yritystuista), napsimisesta puhumiselle ei ole perusteita. Vaikka korjattavaa löytyisi vaikkapa 10 %, jäisi leikkausten yhteismääräksi silti 8 miljardia, eli valtion esityksen alijäämän verran.
Edelleen korostan kokonaisuutta, ja sitä, että lopullinen valtion talousarvio syntyy useiden eri puolueiden esitysten perusteella, parlamenttaarisessa prosesissa. Jos siis liberaalien esitys ei ole kaikilta osin täydellinen, se ei voi muodostua esteeksi sille, että se on hyvä pohja jatkotyölle. Ja lisäksi kyseessä on ennennäkemättömän kattava ja perusteellinen työ, johon yksikään muu puolue ei ole isoilla organisaatioillaan edes yrittänyt ryhtyä.
Toki ymmärrän myös, että kokonaisuus ei miellytä kaikkia. Onneksi meillä on monipuoluejärjestelmässä varaa valita itselle parhaiten sopiva puolue.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme erimielisiä, eikä siinä mitään. Toivotan onnea ja menestystä jatkoon aivan vilpittömästi.
Haluaisin silti vastauksen, miten olette harkinneet ja arvioineet esim. Kotuksen ja Tilastokeskuksen tehostamismahdollisuudet?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi.fi-portaalista: Kyseinen palvelu on olemassa nimenomaan julkisen kanssa asiointia varten. Jos sitä ei ole, täytyisi kehittää uusi vastaava. Ette kuitenkaan ehdottanut uutta vastaavaa tilalle, vaan ehdotuksenne oli, että asiakas maksakoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman muuta kaikkea ei voikkaan hyväksyä, mutta listasta on hyvä lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kannabiksen löyhkää kaikkialle, KIITOS EI!
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkialle? Ei missään missä kannabis on laillistettu, tai dekriminalisoitu ole julkisella paikalla käyttäminen mikä aiheuttaa häiriöitä muille sallittua.
Ilmoita asiaton viesti
Sietämätön lemu!
Ilmoita asiaton viesti
Makuasia, itse vihaan hajusteita.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tuo sun ainut syy jatkaa kannabiksen kieltolakia? Aika heikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyisin vielä, kävikö liberaalipuolue läpi ns.yleishyödyllisen järjestökentän?
Ilmoita asiaton viesti
Kävi, tiukalla seulalla. Leikattavaa löytyi paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Ette siinä, ettekä missään muussakaan kohdin ajatelleet mitä nämä leikkaukset tekevät ihmisten hyvinvoinnille ja arjelle?
Ilmoita asiaton viesti
Velkamenot ovat kohta 3 miljardia ja kasvussa. Ajatteletko, mitä se tarkoittaa parin vuoden päästä ihmisten hyvinvoinnille?
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelimme nimenomaan tavallisia ihmisiä. Siksi emme leikanneet senttiäkään sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta, koulutuksesta peruskoulusta yliopistoon ja turvallisuudesta (puolustus, poliisi jne.). Lisäksi esitimme 4,2 mrd (20 % nykyisestä) leikkausta työn verotuksesta. Näin kaikki saavat enemmän omaa rahaa käyttöönsä, ja päättää sen käytöstä itse. Lisäksi esitämme perustuloa tai -tiliä, eli vastikkeetonta perusturvaa kaikille täysi-ikäisille, nimenomaan turvataksemme ihmisten arjen ja hyvinvoinnin. Budjettimme on iso kokonaisuus, jota ei voi tulkita tarkastelemalla yksittäistä leikkausta. ’
Kysyit aiemmin myös taiteen ja harrastustoiminnan (Kansalaisopisto) tukien leikkauksesta. Kun valtion menot ovat vuodesta 2008 asti ylittäneet miljardeilla tulot ja olemme siis eläneet raskaasti velaksi, on pakko tehdä ikäviäkin valintoja. Koska haluamme hoitaa lapset, vanhukset ja kaikkien ihmisten terveyttä, varmistaa kaikken ihmisten terveydenhoidon ja muiden perustarpeiden (ruoka, koti, lämpö, koulutus) rahoituksen, olemme valitettavasti tulleet siihen johtopäätökseen, että kaltaseni keski-luokkaisen ja aika hyvätuloisen ihmisen toive saada taide-elämyksiä ja virikkeitä halvalle tai jopa ilmaiseksi, on vähemmän tärkeä.
Ensin hoidamme valtion ydintehtävät, ja jos rahaa jää, sen jälkeen voidaan siirtyä muille alueilla. Tiedämme kuitenkin jo nyt, että tulevaisuudessa perustarpeetkin (mm. eläkkeensaajia on joka vuosi entistä enemmän suhteessa työtätekeviin, jotka käytännössä maksavat eläkkeet) vievät alati kasvavan määrän rahaa. Nykyisllä tiellä, jossa rahoitus perustuu suurelta osin velanottoon, ei yksinkertaisesti ole varaa jatkaa.
Siksi leikkaamme sieltäkin, jossa se tuntuu meistäkin kurjalta, ja sieltä, jossa se tuntuu nimenomaan omassa kukkarossa. Koska haluamme, että niillä, joilla ei ole voimavaroja tai mahdollisuutta huolehtia edes perustarpeistaan, olisi riittävä toimeentulo ja hyvinvointi.
Toivottavasti onnistuin vastaamaan kysymyksiisi, kysy lisää, teen parhaani.
Ilmoita asiaton viesti
Miten olette päätyneet tiettyihin prosenttiosuuksiin ministeriöiden ja virastojen kohdalla? Kyllä kai jonkinlainen ajatus täytyy olla, että mitä kyseinen virasto leikkauksen jälkeen sitten jättää tekemättä, mitä edelleen tekee, mitä pystyy tekemään, kuinka moni saa kenkää, mitä käy valtionhallinnon houkuttelevuudelle työpaikkana (myös valtionhallintoa vaivaa ja uhkaa työvoimapula)?
Ilmoita asiaton viesti
Emme lähteneet liikkeelle juustohöylällä, eli päättämällä ensin, kuinka monta prosenttia leikataa mistäkin.
Me teimme työn toisin päin. Mietimme ensin, mitkä ovat valtion ydintehtävät, joista ei leikata. Sen jälkeen kävimme puolueohjelmaamme nojaten ja taustatietoja keräten läpi jokaisen menoerän ja harkitsimme, voiko siitä a) luopua kokonaan b) leikata osittain c) jättää ennalleen d) lisätä rahoitusta. Näistä päätöksistä syntyi lopputulos ja kokonaisuus. Ja kokonaisuudesta prosentit.
Ilmoita asiaton viesti
Bravoo….!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys, vastaus löytyy täältä
https://liberaalipuolue.fi/leikattavaaloytyy/
Ilmoita asiaton viesti
Vastaukset löytyvät täältä https://liberaalipuolue.fi/leikattavaaloytyy/
Ilmoita asiaton viesti
Entäs jos juuri puolueet löytyvät monen paljon rahaa kuluttavan mutta vähän mitä todellista hyötyä tuottavan järjestön takaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sieltä löydy vastauksia. Ei siellä kerrota miksi Kotimaisten kielten keskukselta voidaan ottaa 15% tai Tilastokeskukselta 20%. Taiteen tukemisen apurahoineen kuten taiteilijaeläkkeetkin te lakkauttaisitte kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin löytyy puolue joka tekee sitä työtä jota jokaisen puolueen kuuluisi tehdä, eli hoitaa valtion ja sen kansalaisten asioita. Nykyiset muut puolueet ovat vuosikymmeniä vain kahmineet itselleen lisää valtaa ja valtion tukia mitä ihmeellisimmillä keinoilla. Eli jättäneet valtion asiat hoitamatta ja keskittyneet hoitamaan vain omia asioitaan ja samalla ylivelkaannuttaneet valtion, sekä laittaneet kansalaiset valtavan verokuorman alle.
Suosittelen jokaista harkitsemaan Liberaalipuolueen äänestämistä, koska vanhat puolueet ovat ajamassa valtiota konkurssiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lukemaan listan ajatuksen kanssa läpi. Ehdotukset tulisivat hyvin kalliiksi tavan kansalaisille ja pienille yrityksille. Vastuut lisääntyisivät, vapaus vähentyisi, menot kasvaisivat ja ainakin vakuutusyhtiöt käärisivät voitot. Puhumattakaan siitä hyvinvoinnin vähenemisestä, joka yhteiskunnan palvelujen katoamisena tapahtuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulisin mielelläni perustelut sille miten Liberaalipuolueen säästöohjelma tulisi kalliiksi kansalaisille, miten vastuut lisääntyisivät, vapaudet vähentyisivät, menot kasvaisivat ja vakuutusyhtiöt käärisivät voitot? Sekä myös perustelut sille miten hyvinvointi vähenisi?
Jotain tulee kuitenkin tehdä, koska elämme velalla joka jää tuleville sukupolville maksettavaksi. Miten itse säästäisit 9-miljardia vuodessa, jotta valtion ei tarvitsisi ottaa velkaa enempää ja velkaa voisi alkaa lyhentää?
Ilmoita asiaton viesti
Jos luet listaa kohta kohdalta, tulee vastaan monta momenttia, jonka leikkaus kohdistuu suoraan tavalliseen kansalaiseen, pienyrittäjään tai maa-/metsätalousyrittäjään. Ehdotetaan vapaaehtoista vakuuttamista, mikä lisää sekä kansalaisten että yrittäjien kuluja (ja vakuutusyhtiöiden tuloja). Myöskään teistä ei haluta pääteitä lukuunottamatta pitää huolta -> kansalaisten maksettavaksi. Metsistä huolehtimiseen valtion ei pitäisi osallistua -> metsäyrittäjät joutuisivat tilanteeseen, jossa niiden ei ainakaan kannattaisi huolehtia maastaan ja/tai puun hinta nousisi -> ei vientiä jne. Kotimaisen ruoantuotannon ennustaisin huoltovarmuuskaupasta huolimatta tyrehtyvän kokonaan, koska maataloudesta karsitaan kaikki tuet.
Tällaisia asioita jäi mieleen eiliseltä lukukerralta. Saattaa sisältää joitain epätarkkuuksia.
Ei se kuitenkaan niin mene, että esityksen kritisoijan pitäisi ehdottaa vaihtoehto 9 miljardin säästöiksi. Lähtisin joka tapauksessa siitä, että kansalaisten hyvinvoinnista, mahdollisuuksista ja vapauksista (esim. ne kansalaisopiston skumpan maistajaiset, tai hevostutkimus) on niin paljon hyötyä, ettei niistä seurauksitta voi viillellä. Ihmiset tarvitsevat hyvinvointia jaksaakseen ja halutakseen hoitaa omaa osaansa tässä yhteiskunnassa. Riskien ja kulujen jakaminen tuottaa hyvinvointia laajemmalle ja itse asiassa vapauttaa yksittäisen kansalaisen erikseen ottamasta kalliita vakuutuksia tai hoitamasta yksityisiä teitä ym.
Ilmoita asiaton viesti
Eli jatkaisit valtion velanoton linjalla ja ajaisit maamme konkurssiin niin, että IMF päättäisi ennen pitkää taloudestamme.
Ilmoita asiaton viesti
Eli sinä teit virheellisen päättelyketjun.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei mistään voi nipistää, jatkuu velanotto.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtoehdotko ovat ei mistään tai nämä ehdotetut 9 miljardia?
Valtiolla on myös tuloja, eikä Suomi ole velkansa kanssa erityisessä kusessa.
Mulla ei ole omaa ohjelmaa valtiontalouden tasapainottamiseksi. Olen täällä vain tekemässä huomioita tästä leikkauskamppanjasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla ei siis ole omaa ohjelmaa valtiontalouden tasapainottamiseksi, etkä ole perehtynyt siihen, mutta aikaa on ollut perehtyä Liberaalipuolueen säästöohjelmaan ja tyrmätä se. Jos tyrmää jonkun ehdotuksen, olisi hyvä olla vastaehdotus itsellä.
Ilmoita asiaton viesti
Luin sen läpi ja kommentoin siltä pohjalta mitä tiedän.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain valtion säästötoimet pitää aloittaa ja jos vaikka puoletkin Liberaalipuolueen ehdottamista säästöistä voitaisiin toteuttaa, niin se olisi jo erinomainen alku säästötalkoille.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siellä ole realistisesti poistettavissa puolia(kaan).
Edelleenkään ei kukaan ole perustellut mihin virastoista ja ministeriöistä nipsastut prosentit perustuvat.
Leikkauslista myös epähuomioi sen, että vaikka se ei leikkaa esim. sotesta, se leikkaa sellaisista asioista, jotka voivat lisätä soten menoja. Esim. yhdistystoiminta, kulttuuri, taide ja kansalaisopistot tuottavat hyvinvointia, jonka puute voi tuottaa tarpeita sote-palveluille.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni yhdistystoiminta kuuluu niiden rahoitettavaksi, jotka yhdistyksissä ovat mukana, myös lukien mukaan poliittiset yhdistykset. Samoin taiteen ja kulttuurin tukemisen voi aivan hyvin lopettaa ja antaa ihmisten tukea omilla rahoillaan taidetta ja kulttuuria, silloin he saavat sitä taidetta ja kulttuuria jota haluavat ja joka heitä kiinnostaa. Eikä pakkosyötettyä p-skaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan vielä vähän. Taiteen ja kulttuurin tuista iso osa menee elitistisiin taide ja kulttuurihankkeisiin, jota voitaisi rahoittaa aivan hyvin niiden käyttäjien rahoista. Otetaan esimerkiksi ooppera tai teatterit, jotka eivät tuota mitään hyvinvointia tavallisille kansalaisille, vaan sille elitistiselle joukolle joka niissä käy ja heillä olisi varaa maksaa itse oopperansa ja teatterinsa.
Sama kuvataiteen suhteen, apurahat ja muut julkiset tuet vain vääristävät alaa ja laittavat taiteilijat eriarvoiseen asemaan. Taiteilijan pitäisi elää teosmyynneillä ja jos ei sillä elä, niin silloin taiteen tekeminen on harrastus.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka taide, kulttuuri tai yhdistystoiminta ei tuota sinulle hyvinvointia, etkä tunne ketään tai tunnista edes ihmistyyppiä, jolle se hyvinvointia tuottaisi, niin silti laajalti niin ajatellaan ja koetaan.
Et joko ymmärrä, tai paskat nakkaat taiteen päälle.
Huomaa ristiriidat omassa ajattelussasi: miten taide voisi edes olla edes harrastus yhteiskunnassa, jossa harrastamiseen ei saisi tukea yhteiskunnalta?
Lisään vielä, että taideharrastuksiin (olkoot kuinka elitistisiä tahansa) tarvitaan tukea, jotta tavallisten kansalaisten lapsilla on mahdollisuuksia niihin osallistua (jolloin ne eivät lopulta olekaan niin elitistisiä).
Ilmoita asiaton viesti
Olen ammatiltani taidemaalari näin taide ja kulttuuri tuottaa minulle kyllä hyvinvointia. Mutta taiteen julkiset tuet kohtelevat taiteilijoita eriarvoisesti ja niitä jaetaan vain poliittisin perustein, eikä taiteellisin ansioin ja siksi vastustan taiteen julkisia tukia joita nykyään jaetaan.
Poliitikot ovat pikkuhiljaa hivuttaneet valtansa sellaisille yhteiskunnan osa-alueille joille heidän valtansa ei pitäisi kuulua ja taide ja kulttuuri on yksi näistä osa-alueista. On täysin järjetöntä pakko verottaa kansalaisia valtion väkivaltakoneiston voimin ja sitten työllistää valtava määrä byrokraatteja jotka jakavat verotetut rahat poliittisesti sopiville taiteilijoille, Taiteen tulisi olla vapaata ja ihmisten voida itse päättää minkälaiseen taiteeseen ja kulttuuriin rahansa laittavat.
Omalla taidealallani kuvataidealalla meillä ei ole yhtäkään maailmanluokan taidemaalaria, vaikka itsenäisyytemme historian aikana olemme olleet maailmanhuippuja lähes jokaisella muulla alalla jossain vaiheessa. Tämä on seurausta siitä, että poliitikot ja byrokraatit ovat työntäneet näppinsä taidealalle ja julkiset tuet on jaettu aivan muiden ansioiden kuin lahjakkuuden tai osaamisen perusteella. Kyse ei ole siitä etteikö meillä olisi ollut tarpeeksi lahjakkaita ja osaavia tekijöitä, vaan siitä, että heiltä on viety mahdollisuudet ja edellytykset toimia alalla ja mennä uralla eteenpäin.
Siksi minä vastustan taiteen ja kulttuurin julkisia tukia taiteilijana, koska myös taide- ja kulttuurialoilla pitäisi noudattaa normaaleja työelämän sääntöjä ja kansalaisilla tulisi olla valta päättää omista rahoistaan ja tukea omilla rahoillaan juuri sitä taidetta ja kulttuuria jota haluavat tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että taiteilija itse ymmärtää, miksi tuet ovat epäoikeudenmukaisia ja haitallisia kaikkien, myös taiteen tekijöiden kannalta. Sama koskee itse asiassa kaikkia valtion tukia: yritystukia, maataloustukia, sähkötukia jne. Ne kaikki vääristävät kilpailua ja antavat etulyöntiaseman valtion byrokraattien valitsemille tuotteille ja palveluille. Parempi ratkaisu on alentaa reippaasti työn ja yrittämisen verotusta, jolloin ihmisille jää enemmän rahaa omaan käyttöön. Ja he saavat itse päättää, mitä tuotteita ja palveluita (ml. taide) haluavat ostaa. Laadukkaat ja hyvät tuottajat pärjäävät varmasti. Huonot karsiutuvat pois, kuten pitääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin noin. Olen jutellut näin vaalien alla muutamien tuttujen yrittäjien kanssa ja heidän mielestään nyt olisi aika poistaa kaikki tuet taiteelta ja kulttuurilta, sekä myös kaikki yritystuet ja järjestötuet. Järjestötukiin kuuluu myös puoluetuet. Samoin 60% virkamiehistä pitäisi heidän mielestään potkia pihalle ja laittaa töihin yksityiselle sektorille ja nimenomaan johtoportaasta, ei suorittavan työn virkamiehistä.
Sitten kun valtio saadaan velattomaksi, voidaan alkaa uudestaan katsomaan mihin meillä riittää rahat jos joitakin tukia tai lisävirkamiehiä vielä tarvittaisiin johonkin vai pyöriikö systeemi paremmin ilman minkäänlaisia edellä mainittuja tukia ja ylisuurta määrää virkamiehiä.
Eräs tuttu yrittäjä joka verottajan ahdistelemana siirsi toimintansa Viroon, kuvasi asiaa siten. Ettei tuota rekeä jaksa enää kukaan vetää perässään. On tällä hetkellä erittäin tyytyväinen yritystoimintaansa Virossa.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon, että Suomessa ymmärretään vihdoin, miten markkinat toimivat kaikkien parhaaksi. Ettei yrittäjien tai kenenkään muunkaan tarvitse muuttaa Viroon.
Ilmoita asiaton viesti
Katja, sun hommas voiskin olla juuri tämän listan tarkka syynäys. Uskon samoin, ettei kaikkea voi poistaa, mutta on paljon sellaista elitismiä, joihin liittyvät korkeat palkkaluokat ym.
Ilmoita asiaton viesti
Vois olla, ja mielellään sen tekisinkin, mutta on muuta.
Ja kyllä se on leikkauslistan laatijan tehtävä syynätä esityksensä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä ehdotuksia mutta media ei nielaise ja karjalauma menee ruohon perässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kannatan näitä ehdotuksia suurelta osin. Nyt haluaisin vielä tietää, onko tämä liperaalipuolue Suomessa olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
On se, löytyy Muut-kategoriasta. Rekisteröidyt puolueet löytyy netistä.
Vuosia olen tolkuttanut, ettei äänestettäisi vanhoja, istuvia puolueita. Niitä en ole vuosiin äänestänyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Oman asunnon myyntivoiton verovapaudesta luovutaan, samalla myyntitappiosta tulee vähennyskelpoinen.”
Periaate on aivan oikea, mutta jonkinlainen myyntivoiton siirtomahdollisuus tuohon on syytä sisällyttää, jotta se ei vähennä ihmisten liikkuvuutta. Jos vaikka asunnon arvo olisi tuplaantunut, joutuisi toiselle (vastaavan hintatason) paikkakunnalle muuttava tyytymään noin 20% pienempään asuntoon…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kommentti, kiitos. Vaikka kävimme budjetin jokaisen momentin läpi, ykstyiskohtia jäi vielä parlamentaariseen käsittelyyn. Tämä on yksi niistä.
Ilmoita asiaton viesti
En tunne Ruotsin mallia yksityiskohtaisesti, mutta käsittääkseni siellä voi myyntivoiton veronmaksun siirtää, jos ostaa tilalle kalliimman. Se tuntuu ajatuksena kohtuulliselta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yksi vaihtoehto. Jaksottaminen eli voiton jakaminen useammalle vuodelle on myös mahdollinen osa toteutusta. Leikkauksemme ovat siis aloitteita, joiden toteutustavat mietitään ja päätetään normaalissa lainsäädäntöprosessissa eduskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelimme nimenomaan tavallisia ihmisiä. Siksi emme leikanneet senttiäkään sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta, koulutuksesta peruskoulusta yliopistoon ja turvallisuudesta (puolustus, poliisi jne.). Lisäksi esitimme 4,2 mrd (20 % nykyisestä) leikkausta työn verotuksesta. Näin kaikki saavat enemmän omaa rahaa käyttöönsä, ja päättää sen käytöstä itse. Lisäksi esitämme perustuloa tai -tiliä, eli vastikkeetonta perusturvaa kaikille täysi-ikäisille, nimenomaan turvataksemme ihmisten arjen ja hyvinvoinnin. Budjettimme on iso kokonaisuus, jota ei voi tulkita tarkastelemalla yksittäistä leikkausta. ’
Kysyit taiteen ja harrastustoiminnan (Kansalaisopisto) tukien leikkauksesta.
Kun valtion menot ovat vuodesta 2008 asti ylittäneet miljardeilla tulot ja olemme siis eläneet raskaasti velaksi, on pakko tehdä ikäviäkin valintoja. Koska haluamme hoitaa lapset, vanhukset ja varmistaa kaikken ihmisten terveydenhoidon ja muiden perustarpeiden (ruoka, koti, lämpö, koulutus) rahoituksen, olemme valitettavasti tulleet siihen johtopäätökseen, että kaltaseni keski-luokkaisen ja aika hyvätuloisen ihmisen toive saada taide-elämyksiä ja virikkeitä halvalla tai jopa ilmaiseksi, on vähemmän tärkeä.
Ensin hoidamme valtion ydintehtävät, ja jos rahaa jää, sen jälkeen voidaan siirtyä muille alueilla. Tiedämme kuitenkin jo nyt, että tulevaisuudessa perustarpeetkin (mm. eläkkeensaajia on joka vuosi entistä enemmän suhteessa työtätekeviin, jotka käytännössä maksavat eläkkeet) vievät alati kasvavan määrän rahaa. Nykyisllä tiellä, jossa rahoitus perustuu suurelta osin velanottoon, ei yksinkertaisesti ole varaa jatkaa.
Siksi leikkaamme sieltäkin, jossa se tuntuu meistäkin kurjalta, ja sieltä, jossa se tuntuu nimenomaan omassa kukkarossa. Koska haluamme, että niillä, joilla ei ole voimavaroja tai mahdollisuutta huolehtia edes perustarpeistaan, olisi riittävä toimeentulo ja hyvinvointi. Uskomme siihen, että markkinat toimivat niin, että tärkeimmät taiteen palvelut säilyvät sillä, että ihmiset, joilla on varaa, ostavat niitä. On myös lukuisia yksityisiä tahoja, jota tukevat taiteen tekijöitä ja muuta kulttuurituotantoa.
Ilmoita asiaton viesti
Maataloustuki on yritystuista ehkä hyödyllisin, ilman sitä kotimaisen ruuan hinta tuplaantuu, joka taas osuu pienituloisten lompakkoon aika pirun lujaa.
Sitten tuo Veikkauksen lopettaminen peliriipuvuuden varjolla, pieni herätys tässä olisi paikallaan, internetissä voi mennä minkä tahansa maan (yrityksen) rahapelisivustoille pelaamaan jonka jälkeen rahat siirtysivät vain Suomen rajojen ulkopuolelle tehokaammin. Poissa silmistä, poissa mielistä tapa ei toimi lääkkeenä peliriippuvuudelle.
Nopeasti luettuna liberaalipuolueen listan perustelut ovat hyvin pinnallisia ja populistisia ilman kunnon selitystä vaikutuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”perustulomalli” joka tulee samalla esitellyksi kun Liberaalipuolue näyttää taloudellisia kantojansa on kyllä auttamattoman riittämätön. 7,6 miljardia euroa pitäisi saada riittämään… kaikille paitsi eläkeläisille ja lapsille? Ja perheiden pitää pärjätä vanhempien tuloilla plus niillä jollain liikuntaseteleillä.
Tuossa on eräs esimerkkihinnoittelu:
https://vm.fi/documents/10623/12045794/Perustulo+Suomessa+-selvitys/b90b58af-bde6-1335-01de-bcc83bf56649/Perustulo+Suomessa+-selvitys.pdf?t=1565342686000
Perustuloa maksetaan VM:n mallissa yhteensä 37,5 miljardia euroa. Muiden kuin eläkkeensaajien ja opiskelijoiden perustulo on siinä 696,60 euroa/kk (mikä näytti olevan nettona joidenkin graafien perusteella). Hitusen eri mittaluokat kuin mitä Liberaalipuolue esittää.
Oikeastaan jos tuon perustulon on tarkoitus olla verotonta, niin ehkäpä voi laskeakin mitä se tarkoittaisi käytännössä. 7614 M€ / (5.57M suomalaista – 1.6M eläkeläistä – 1.05M alaikäistä) / 12 kuukautta ~= 217.3 euroa kuukaudessa. Pitäisi myös vuokra kaikkien muiden kulujen lisäksi tällä maksaa, niin ei kyllä ole loppuun asti mietitty. Veroja kyllä ”kaikki muut” mallit kasvattavat, kun on myös niiden maksuun enemmän rahaa sitten, kun taas Liberaalipuolue vähentäisi valtion tuloja.
Ilmoita asiaton viesti
Liberaaleilla ei ole valmista perustulo tai -tilimallia vielä olemassa. Keskityimme ensin menojen karsimiseen, seuraavaksi on vuorossa työttömyys-, sosiaali- ja terveysmenojen sekä eläkkeiden rakenteiden ja maksujärjestelmien uudistus, joka on valtava urakka. Se pitää tehdä parlamentaarisesti, yhteistyössä kaikkien eduskuntapuolueiden ja muiden nykyisen järjestelmän osapuolten kanssa. Tuo nykyisessä budjetissamme oleva on vain esimerkki, pääosa em. menoista on budjetissa rakenteellisesti samalla tavalla kuin tällä hetkellä. Siitä on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Jooh, sellainen kuva tulikin. On vaan varsin implisiittiseksi jätetty miten vakavasti otettava tuo budjetti olisi sellaisenaan, niin nostin tuollaisen aika selvän epäkohdan esille. Tarkoilla euromäärillä varustettuna joku voisi ajatella budjettiesitystä hyvinkin tarkaksi.
Mutta on paljon järkeäkin siinä näkökulmassa, että julkinen sektori on liian epätehokas, ja täällä on liian paljon hankaloittavia tekijöitä yrittämiselle ja työmarkkinoiden joustavuudelle. Täten toivotan menestystä Liberaalipuolueelle.
Ilmoita asiaton viesti