Kehittelen ajanvieteautomaattia
Synnyin evakkomatkalla Forssassa 1941. Useiden vuosien kiertelevä elämäntapa vaihtui lopulta maatilan lapsen elämäksi Janakkalassa, mikä tarkoitti kesäisin kokopäivätyötä. Lapsuuden kesät olivat työkeskeisiä.
Talvet kansakoulussa olivat helppoa ja hauskaa aikaa, mutta oppikoulun, Hämeenlinnan Lyseon, ensi vuodet jokseenkin rankkoja: piti herätä kuudelta, kävellä asemalla 2 km, mennä junalla Hämeenlinnaan ja siellä kävellä asemalta kouluun pari kilometriä. Lyhin ruokatauko oli tunnin pituinen ja pisin kolme tuntia, ne menivät kaupungilla luuhaillessa. Takaisin kotona olin puoli kuuden maissa, perjantaisin, jälki-istuntopäivinä vasta kahdeksan jälkeen. Syksyisin piti vielä mennä pellolle töihin ja sitten suoraan nukkumaan. Parina toukokuuna ajoin kouluun pyörällä ja kävin kolmen tunnin ruokatauolla kotona syömässä. Koulumatkaa kertyi niinä päivinä 4 x 20 kilometriä.
Lapsuusvuodet totuttivat työkeskeiseen elämään, mikä varmasti on tuottanut tämän vanhuusiän vaikeuden sopeutua moderniin, viihdekeskeiseen yhteiskuntaan. Koska olen kasvanut työtä tekeväksi ja velvollisuudentuntoiseksi, koen tänäisen maailmanmenon vähintään ongelmalliseksi. Haluaisin olla ajanmukainen eli ajanvietekeskeinen kuluttaja, mutta en osaa. Pelkäsin jo syrjäytyväni, mutta velvollisuudentuntoisena eläjänä ryhdyin lopulta tarmokkaasti etsimään ratkaisua ongelmaani ja uskon sen löytäneeni.
Koska minulla ei ole aikaa viettää aikaa enkä kykene moderniin ajanvietekeskeiseen elämään omin voimin ja konstein, kehittelen verstaassani ajanvieteautomaattia, joka nykyaikaisesti tulee viettämään aikaa puolestani.
Ajanvieteautomaatin idea on melko yksinkertainen. Automaattiin syötetään minusta tarpeelliset tiedot: opinnot, ammatti, harrastukset, filosofian perusteet, uskonto, poliittinen suuntautuneisuus, taiteelliset mieltymykset jne.. Automaatti tulee viettämään aikaa puolestani seuraamalla mm.TV- ohjelmia ja lukemalla Hesaria. Se tuottaa tietokantansa avulla mielipiteitä ja arvosteluja, joita voin käyttää keskusteluissa. En enää joudu tilanteeseen, jossa työpaikan ruokapöytäjutustelussa sain tylyn arvion, ettei kanssani voi lainkaan keskustella, koska en katsonut televisiota eikä minulle tullut Hesaria. Minulla ei siis voinut olla mielipiteitä.
Ajanvieteautomaatti laatii minusta syötetyn tietokannnan ja seuraamiensa TV-ohjelmien, kuuntelemansa musiikin ja lukemiensa lehtien ja kirjojen avulla minulle mielipiteet, jotka voin vaikkapa kännykästä tarpeen tullen vilkaista. Ajanvietautomaatin lausunnot ja mielipiteet rakentuvat tieteellisellä menetelmällä ja ovat siis tosi objektiivisesti omiani. Laitteen teknistä kehittelyä ohjaa kaksi tietotekniikan asiantuntijaa. Kehitystyössä mukana oleva lakimies alustavasti arvelee, että ajanvieteautomaatin laatimat mielipiteet ja lausunnot ovat juridisesti ja pätevästi minun omiani, koska niiden synnylle on vakaa, tieteellinen pohja. Oikein hyvä on, etteivät automaatin tuottamat näkemykset heilahtele mielialani tai kuntoni mukaan.
Odotan innolla ensimmäistä päivää, jona voin elää rauhallisin mielin kuten haluan ja olla samalla, vieläpä vaivatta, nykyaikainen, viihdekeskeinen, kunnon kansalainen, jolla on mielipiteitä ajanmukaisista asioista.
Tuollainen automaatti on melkein jo mahdollinen. GPT-3 pystyy jo mukavasti tuottamaan erilaisia tyylilajeja, ja ennen kaikkea se auttaa ihmisten ryhmittelyssa (ryvästäminen) samanlaisuuden perusteella. Pieni opetusjakso toki tarvittaisiin ja jonkin verran käsin klikkailua (mitkä hesarin jutut saavat sinut painamaan ”samaa mieltä” tai ”olen vastaan” -nappeja).
Näytteenä juuri sinulle sopivasta tekstigeneraatiosta tämä:
———————–
Vuosi sitten Joaquin Phoenix pääsi otsikoihin, kun hän ilmestyi Golden Globen punaiselle matolle yllään smokki ja päässään paperipussi, jossa luki: Olen muodonmuuttaja. En voi muuttaa maailmaa. Voin muuttaa vain itseni. Se oli vala olla muuttamatta imagoaan Hollywoodin muotin mukaiseksi. Phoenix totesikin:
–Luulen, että on todella merkittävää olla mukauttamatta itseään. On tärkeää sanoa: Tämä on minussa ja minua, olen ylpeä siitä enkä häpeä sitä vain siksi, että joku muu haluaisi minun olevan jotain muuta.
Nyt on taas uudet Oscar -juhlat, ja Phoenix on taas mukana. Mutta tällä kertaa hänen julkaisijansa sanoo, että hän tulee olemaan korrektisti pukeutunut, tuli mitä tuli.
Megyn Kelly ei ollut vaikuttunut, ja hän antoi Phoenixin kuulla kunniansa omassa Tonight Showssaan:
–Tiedätkö, minusta tuntuu siltä, että olisit voinut käyttää tuxedoa, hän totesi. Mutta sanot olevasi muodonmuuttaja. En tiedä, voitko muuttaa asuasi, mutta voit muuttaa mieltäsi. Voit muuttaa mieltäsi. Voit muuttaa mieltäsi. Phoenix väittää niin, mutta muutos ei tunnu tarttuneen. Kelly sanoo hänestä tuntuneen, että Phoenix lupaili yhtä ja sitten teki toista.
Kelly kannusti häntä muuttamaan mieltään vielä kerran, mutta Phoenix vastasi, että on liian myöhäistä enää vatuloida. Hän nyt vaan tekee niin kuin pomotaso määrää.
———————
Varsinkin julkkuhömppä ja urheilu on helpohko saattaa tällaisen tekstigeneraation piiriin. Tiedustelupuolella tällaisten GPT -perheen kaltaisten kielimallien tärkeä käyttötarkoitus on mielipidesuuntautuneisuuden analyysi (sentiment analysis). Tämä tekniikka yhdistettnä mm. puhelinliikenteen automaattiseen translitteraatioon (puheen automaattinen tekstinnys) antaa mahdollisuuden vastata seuraaviin ihmiskunnan tärkeisiin eksistentiaalisiin kysymyksiin:
-haluaako hlö ajaa pakettiautolla väkijoukkoon?
-tekeekö Jaskan mieli rakentaa putkipommi?
-aikooko kaljaporukka vetää kaivurilla ja kettingillä eduskuntatalon yhden pylvään nurin toukokuussa?
Vastaus voi hyvinkin olla: Jahka löydetään ensin pitkä kettinki, kaivuri meillä jo on. Ja on hyvä ottaa pari kulmahiomakonetta mukaan, niin saadaan aluksi hyvä kaatolovi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vinkistä Paavo. Luin jo GPT:sta, ja olipa se kiintoisaa ja innostavaa – vähän pelottavaakin.Jatkan siihen perehtymistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Parina toukokuuna ajoin kouluun pyörällä ja kävin kolmen tunnin ruokatauolla kotona syömässä. Koulumatkaa kertyi niinä päivinä 4 x 20 kilometriä.”
Ottaen huomioon kouluvuosiesi olosuhteet; tiestö oli pääsääntöisesti sorapintaista, polkupyörissä vaihteita nolla, kumit olivat huonoja ja polkupyörät teknisesti heikompia kuin nykyisin ja vieläpä sen, ettei Janakkala ole vanhaa merenpohjaa, niin päivittäistä ajokilometrimäärää voi pitää kunnioitettavana.
Moni ei pysty samaan edes sähköavusteisella polkupyörällä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi sen kolmen tunnin ruokatauon voinut käyttää opiskeluun, mutta eipä sellainen kiinnostanut. Kannustimena pyöräilyyn oli myös se, että isä antoi Turenki- Hämeenlinna kuukausilipun hinnan minulle. Pieni summahan se oli, mutta oli mukava ajella sorateitä rahakkaana.
Ilmoita asiaton viesti
Olen syntynyt pari vuotta myöhemmin, työn teko oli normaalia ja jos halusi rahaa piti tehdä sellaisia töitä mistä maksettiin, kun mitään ei ”kuulunut” luonnostaan siihen aikaan.
Muistan kun nuorena poikana tarvitsin rahaa ammuin oravia, nyljin ja myin nahkat kauppiaalle, kun hinta meni huonoksi vein ne kauppaan polkupyörällä (n.70 km edestakaisin) linja-auton sijaan ettei urakka kuse.
Summa oli tosi pieni niinkuin sinullakin mutta rahaa oli liikkeellä niin vähän että sen arvostus oli kokonaan erilaista kuin nykyään.
Ilmoita asiaton viesti