Kehittelen ajanvieteautomaattia

Synnyin evakkomatkalla Forssassa 1941. Useiden vuosien kiertelevä elämäntapa vaihtui lopulta maatilan lapsen elämäksi Janakkalassa, mikä tarkoitti kesäisin kokopäivätyötä.  Lapsuuden kesät olivat työkeskeisiä.

Talvet kansakoulussa olivat helppoa ja hauskaa aikaa, mutta oppikoulun, Hämeenlinnan Lyseon, ensi vuodet jokseenkin rankkoja: piti herätä kuudelta, kävellä asemalla 2 km, mennä junalla Hämeenlinnaan ja siellä kävellä asemalta kouluun pari kilometriä. Lyhin ruokatauko oli tunnin pituinen ja pisin kolme tuntia, ne menivät kaupungilla luuhaillessa.  Takaisin kotona olin puoli kuuden maissa, perjantaisin, jälki-istuntopäivinä vasta kahdeksan jälkeen.  Syksyisin piti vielä mennä pellolle töihin ja sitten suoraan nukkumaan.  Parina toukokuuna ajoin kouluun pyörällä ja kävin kolmen tunnin ruokatauolla kotona syömässä. Koulumatkaa kertyi niinä päivinä 4 x 20 kilometriä.

Lapsuusvuodet totuttivat työkeskeiseen elämään, mikä varmasti on tuottanut tämän vanhuusiän vaikeuden sopeutua moderniin, viihdekeskeiseen yhteiskuntaan.  Koska olen kasvanut työtä tekeväksi ja velvollisuudentuntoiseksi, koen tänäisen maailmanmenon vähintään ongelmalliseksi.  Haluaisin olla ajanmukainen eli ajanvietekeskeinen kuluttaja, mutta en osaa.  Pelkäsin jo syrjäytyväni, mutta velvollisuudentuntoisena eläjänä ryhdyin lopulta tarmokkaasti etsimään ratkaisua ongelmaani ja uskon sen löytäneeni.

Koska minulla ei ole aikaa viettää aikaa enkä kykene moderniin ajanvietekeskeiseen elämään omin voimin ja konstein, kehittelen verstaassani ajanvieteautomaattia, joka nykyaikaisesti tulee viettämään aikaa puolestani.

Ajanvieteautomaatin idea on melko yksinkertainen.  Automaattiin syötetään minusta tarpeelliset tiedot: opinnot, ammatti, harrastukset, filosofian perusteet, uskonto, poliittinen suuntautuneisuus, taiteelliset mieltymykset jne..  Automaatti tulee viettämään aikaa puolestani seuraamalla mm.TV- ohjelmia ja lukemalla Hesaria. Se tuottaa  tietokantansa avulla mielipiteitä ja arvosteluja, joita voin käyttää keskusteluissa. En enää joudu tilanteeseen, jossa työpaikan ruokapöytäjutustelussa sain tylyn arvion, ettei kanssani voi lainkaan keskustella, koska en katsonut televisiota eikä minulle tullut Hesaria.  Minulla ei siis voinut olla mielipiteitä.

Ajanvieteautomaatti laatii minusta syötetyn tietokannnan ja seuraamiensa TV-ohjelmien, kuuntelemansa musiikin ja lukemiensa lehtien ja kirjojen avulla minulle mielipiteet, jotka voin vaikkapa kännykästä tarpeen tullen vilkaista.  Ajanvietautomaatin lausunnot ja mielipiteet rakentuvat tieteellisellä menetelmällä ja ovat siis tosi objektiivisesti omiani.  Laitteen teknistä kehittelyä ohjaa kaksi tietotekniikan asiantuntijaa.  Kehitystyössä mukana oleva lakimies alustavasti arvelee, että ajanvieteautomaatin laatimat mielipiteet ja lausunnot ovat juridisesti ja pätevästi minun omiani, koska niiden synnylle on vakaa, tieteellinen pohja. Oikein hyvä on, etteivät automaatin tuottamat näkemykset heilahtele mielialani tai kuntoni mukaan.

Odotan innolla ensimmäistä päivää, jona voin elää rauhallisin mielin kuten haluan ja olla samalla, vieläpä vaivatta, nykyaikainen, viihdekeskeinen, kunnon kansalainen, jolla on mielipiteitä ajanmukaisista asioista.

+3
taistolainen
Sitoutumaton Tuusula

Olen äänestänyt maalaisliittolaisia, demareita, liberaaleja, kokoomuslaisia, keskustalaisia, vihreitä ja Tuusulan puolesta - kerran RKP:n edustajaakin. Töitä olen tehnyt psykiatrisen osastoryhmän sairaalakolun perustajana ja rehtorina Kellokoskella. Toistakymmentä vuotta olen raatanut maailmalla Namibian koulutusjärjestelmän kehittäjänä (+ 3v) ja Kansainvälisen Punaisen Ristin delegaattina kehittämässä venäjän Punaista Ristiä (2v), Keski-Aasian viiden stanin Punaisia Puolikuita(2v) ja Sri Lankan Punaista
Ristiä (1v).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu