Oliko Talvisota vain pieni kulttuurisota?

Kotini oli Antreassa, mutta synnyin evakkomatkalla Forssassa 1941.  Pääsimme takaisin kotiin 1942, ja evakkoon tuli taas lähtö 1944.  Vietin yhteensä kahdeksan vuotta kiertelevää elämää ennen 1899 syntyneen isäni Janakkalaan rakentamaan kotiin pääsyä.

Imperiumit aiheuttavat kestävää hämmennystä naapureissa ja merien takana.  Suomi on joutunut moneen kertaan imperiumin saalistamaksi, mutta hidasoppiset,  kotikontuiset suomalaiset eivät vieläkään ymmärrä imperialismia.  Varsinkaan Venäjää – Neuvostoliittoa, Venäjää ei Suomessa uskalleta nimetä imperialistiseksi valtioksi, vaikka venäläiset itse ylpeinä tunnustavat ja todistavat olevansa imperialisteja. Kansanedustaja Tuure Junnila rehellisesti – ja varmasti venäläisiä mairittelevasti – puhui Neuvostoimperiumista.  Suomessa häntä tietenkin paheksuttiin.

Olen asunut ja tehnyt töitä (organisaatiokehitystä) Venäjällä ja Ukrainassa 1994 – 1996, myös Keski-Aasian viidessä -stanissa 2001 – 2002,  Sri Lankassa 2005-2006.  Olin aiemmin elänyt joitakin vuosia Espanjassa ja Ranskassa sekä neljä vuotta Brazzavillen Kongossa FINNIDAn projektissa.  En osaa edes hävetä hidasta oppimistani, kun tunnustan melko syvällisesti oppineeni kulttuurierojen vahvan olemassaolon ja erojen syviä ja suuria vaikutuksia vasta Venäjällä ja Keski-Aasiassa.

Niinä vuosina minulle sanottiin mm seuraavia ajatuksia:

 • Te suomalaiset olette niin rikkaita ja ahkeria, teillä on niin kaunis maa. Kyllä teidän pitää liittyä takaisin Venäjään.
 • Vastaukseni: Luuletteko että me olisimme niin rikkaita ja ahkeria ja maamme olisi niin kaunis, jos olisimme osa Venäjää?
 • Venäläisen vastaus:  Vaihdetaan puheenaihetta.
 • Moskovassa Kuusisenkatua ajettaessa autonkuljettajani totesi Otto Ville Kuusisen varmasti olleen kaikkien aikojen suurin suomalainen.
 • Kansainvälisessä koulutusalan konferenssissa Moskovassa venäläinen professori  arveli minulle, ettei hyvän koulutuksen Suomessa hänen tietääkseen lapsille ole ideologista koulutusta, ja siksi suomalaiset lapset eivät vankasti juurru elämään. Hänen pohjois-korealainen kollegansa piti valtion ideologian opettamista koulutuksen tärkeimpänä tehtävänä. Omassa esitelmässäni korostin, ettei lapsen kasvua ja elämää saa turmella ideologian juurruttamisella. Saimme kaikki kolme komeat aplodit. Konferenssijulkaisussa olin minulta kysymättä ylennetty tohtoriksi, vaikka olen vain maisteri. Kurt Vonnegutin sanoin – niin se käy.
 • Toisen maailmansodan tapahtumia käsitelleessä tilaisuudessa esitelmäni jälkeen kaksi Duuman jäsentä tuli kiittämään hyvästä, heille uutta tietoa ja ajatuksia tuoneesta esityksestä. Toinen heistä kannusti Suomea palaamaan osaksi Venäjää.
 • Turkmenistanissa kotonaan teetä ja herkullisia piirakoita tarjonnut vanha isoäiti ei ollut koskaan tavannut ketään ulkomaalaista eikä tietenkään kuullut maasta nimeltä Finland. Tunnustellessaan käsillään miltä ulkomaalainen tuntuu hän yhtäkkiä huudahti:  Stalin!  Stalin vapautti Finlandin!
 • Havaitsin, kuulin ja myös opin, etteivät venäläiset tee sopimuksia itse niitä noudattaakseen, vaan ennen muuta taktisista syistä, saavuttaakseen haluamiaan etuja.

Peter Hopkirk kuvaa kahden imperiumin, Britannian ja Venäjän, sadan vuoden kamppailua Keski-Aasiasta ja Intiasta teoksessaan The Great Game enimmäkseen yksittäisten Great Game pelaajien ja heidän kohtalojensa kautta.  Kirja on paitsi loistava kertomus myös erinomainen oppikirja imperialismista.  Sadan vuoden aikana 1800 luvulla kahden imperiumin välillä solmittiin lukuisia sopimuksia, jotka tietenkään eivät pitäneet.  Hopkirk auttoi minua myös ymmärtämään oman lapsuuteni vaellusvuosien syitä sekä Suomen ja  Neuvostoliiton solmiman hyökkäämättömyys-sopimuksen 1932 kirjoittamatonta päätarkoitusta.  Neuvostoliiton vaatimuksesta sopimus uusittiin jo 1934 kestämään 10 vuotta.  Kulttuurieroja tuntemattomat ja ymmärtämättömät suomalaiset uskoivat sopimuksen molemminpuoliseen noudattamiseen; venäläiset tunsivat suomalaisen kulttuurin ja näin varmistivat, ettei ulkopoliittisesti kokematon Suomi sotilaallisesti varustaudu ja on helppo vallata.  Venäläiset osasivat ja onnistuivat harhautuksessaan täydellisesti.

Tunnettujen venäläisten sanomaa ja toimia vuosien  varsilta:

 • Pietari Suuri piti Venäjän kutsumustehtävänä maailman valloitusta.
 • Katariina Suuri haaveili Intian valtaamisesta. Hänen aikanaan 1772 Krimistä tuli itsenäinen, Venäjän suojeluksessa oleva valtio. Jo 1783 Venäjä vapautti ja miehitti Krimin sekä liitti Venäjään.
 • Aleksanteri I:n 16 hallintovuoden aikana Venäjä kahmi valtavat määrät maata ja hankki 13 miljoonaa uutta alamaista mm. suomalaiset.
 • Nikolai I:  Missä Venäjän lippu on kerran hulmunnut, sitä ei pidä koskaan laskea.
 • Dostojevski: Venäjän tehtävä on pelastaa maailma.
 • Bolsevikit ja Neuvostoliitto tavoittelivat maailmanvallankumousta.
 • Brezhnev lähetti Neuvostoliiton joukot Afganistania valtaamaan 1979. Jo aiemmin Neuvostoliitto kukisti Unkarin kansannousun 1956 ja miehitti Tsekkoslovakian 1968.
 • Zhirinovski uneksi päivästä, jona Venäjän sotilaat voivat pestä jalkansa Intian Valtameren lämpimässä vedessä.
 • Venäjän Strategisen tutkimuksen instituutin pääjohtaja kenraaliluutnantti Leonid Reshetnikov sanoi 2014:  Venäjä voi olla vain imperialistinen kansa, muuten tuhoudumme. Meillä on vastuu Jumalan edessä kansoista, jotka ovat eläneet tai elävät kanssamme.

Talvisodan,

ehkä myös seuranneen Jatkosodan, voi katsoa kulttuurieroista johtuneeksi: imperiumi vain pyrki palauttamaan tuhlaajapojan kotiin; suomalainen, kotikontuinen talonpoika halusi pitää peltonsa ja metsänsä; ahkera työläinen kotinsa ja työpaikkansa. Imperialistinen Neuvostoliitto pyrki kahmaisemaan talonpoikien ja työläisten pienen valtion.

Onneksi silloiset kulttuurieroja tuntemattomat suomalaiset olivat poliittisesti niin kertakaikkisen tyhmiä, että vähäväkisenä ja huonosti aseistautuneena valtiona ryhtyivät torjumaan Suurta ja Mahtavaa, joka ainoana valtiona myös merkittävästi aseisti Suomea – tosin vastahakoisesti.

Muodollisen itsenäisyyden varjeltuamme alamme jo vähitellen uskaltaa olla oikeasti itsenäisiä.  Itsenäisyyttämme on jäsenyys Euroopan Unionissa vahvasti tukenut.

Sana ihmiskunta tarkoittanee yhteisin näyin, tavoittein ja keinoin toimivia maapallon asukkaita.  Ihmiskunta ei siis vielä ole syntynyt.  Tulevaisuuden ratkaisee maapallomme kulttuurien kyky välttää sodat ja tulla toimeen keskenään.  Pahin este, jarru ja uhka on edelleen imperialismi, johon me suomalaiset emme voi hairahtua, jonka tunteminen, tunnustaminen ja  lähentelyn torjuminen meidän on osattava.

 

taistolainen

Olen äänestänyt maalaisliittolaisia, demareita, liberaaleja, kokoomuslaisia, keskustalaisia, vihreitä ja Tuusulan puolesta - kerran RKP:n edustajaakin. Töitä olen tehnyt psykiatrisen osastoryhmän sairaalakolun perustajana ja rehtorina Kellokoskella. Toistakymmentä vuotta olen raatanut maailmalla Namibian koulutusjärjestelmän kehittäjänä (+ 3v) ja Kansainvälisen Punaisen Ristin delegaattina kehittämässä venäjän Punaista Ristiä (2v), Keski-Aasian viiden stanin Punaisia Puolikuita(2v) ja Sri Lankan Punaista Ristiä (1v).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu