Synnyin maailman hirmuisten myllerrysten aikaan

Nyt kansallisen Veteraanipäivän mentyä on hyvä hengähtää ja ihmetellä maailmanmenon kummallisuuksia.

Kun imperialistinen Neuvostoliitto 1939 hyökkäsi Suomeen tavoitteenaan Suomen valtaaminen, maamme sai erinomaisesti myötätuntoa maailman mailta.  Kansainvälisen Punaisen Ristin humanitaarista apua lähettivät lähes kaikki jäsenmaat, vapaaehtoisia taistelijoita tuli monista maista, mutta vain yksi maailman valtio antoi valtavasti aseapua ja sekin vastahakoisesti, Neuvostoliitto. Olimme ja edelleen olemme siitä kiitollisia.

Kun Neuvostoliitto taas hyökkäsi 1941, sillä oli tukenaan mm.  Ranska ja Iso-Britannia, ja myöhemmin U.S.A. vyörytti valtavan materiaali- ja aseavun Neuvostoliitolle, joka edelleen kantaa kiukkuista kaunaa läntisille maille saamastaan pelastavasta tuesta.  Suomellekin löytyi apu, ainoa mahdollinen, Saksa, joka mm. tyrmäsi Molotovin pyynnön Suomen asian lopullisesta käsittelystä. Voisi sanoa Suomen olleen vaihtoehdottomassa erityisen hankalassa välikädessä.

Suomi oli niihin aikoihin vähäväkinen, köyhähkö maatalousmaa, mutta itseluottamus ja usko selviytymiseen olivat maailman huippuluokkaa. Usein käytetty Daavid ja Goljat vertaus on voimasuhteita vääristävä, lähempänä olisi kirppu vastaan elefantti (sukulaiseni alikersantti Toivo Kirppu palkittiin Mannerheim ristillä)

Tuo maailman jättimäinen myllerrys merkitsi minulle 1941 evakkomatkalla Forssassa syntyneelle mm. Antrean kodin menetystä ja kiertelevän elämäntavan viettoa 8 vuoden ajan Savossa, Hämeenkyrössä, Hämeenlinnan Ruununmylyllä, Vanajan Vanhassa Pappilassa, Vanajan Miemalassa, Janakkalan Turengissa ennenkuin isä viisikymppisenä rakensi uuden kodin (maatilan) Turenkiin, Konttilan kylään.

 

taistolainen

Olen äänestänyt maalaisliittolaisia, demareita, liberaaleja, kokoomuslaisia, keskustalaisia, vihreitä ja Tuusulan puolesta - kerran RKP:n edustajaakin. Töitä olen tehnyt psykiatrisen osastoryhmän sairaalakolun perustajana ja rehtorina Kellokoskella. Toistakymmentä vuotta olen raatanut maailmalla Namibian koulutusjärjestelmän kehittäjänä (+ 3v) ja Kansainvälisen Punaisen Ristin delegaattina kehittämässä venäjän Punaista Ristiä (2v), Keski-Aasian viiden stanin Punaisia Puolikuita(2v) ja Sri Lankan Punaista Ristiä (1v).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu