Mikä rasismin syy?

Alkukesästä Suomen julkisuuden täytti rasismi-keskustelu, joka jatkuu edelleen. Asia on tärkeä, mutta se jättää varjoonsa muita tärkeitä kysymyksiä. Onko se harkittua? Halutaanko rasismi-keskustelun avulla itää syrjässä julkisuudesta tulossa olevat presidentinvaalit ja ulkopolitiikka, hyvinvointialueiden rahoitus, valtion tolkuton velanotto, Nato, Ukrainan-sota jne ?

Itse rasismi-keskustelu on pintaliitoa. Varsinaisesti rasismia ja sen asemaa Suomessa ei keskusteluissa pohdita.

Suomessa on hyvä ja tasa-arvoa ylläpitävä koululaitos sekä pätevät opettajat, jotka ovat sitoutuneet koulun opetustavoitteisiin. Siksi on vaikeaa kuvitella, että Suomessa varsinaista rasismia olisi kapeita marginaaliryhmiä lukuun ottamatta.

Keskustelua on syvennettävä, jotta ongelmiin päästään käsiksi. Olisi selvitettävä, mitä suomalainen rasismi on ja miten se voidaan määritellä. Onko kyseessä muukalaisviha ja -fobiat, vai onko rasismille joitakin muita syitä? Onko yksi mahdollinen rasismin syy suomalaisen sosiaalipolitiikan eriarvoisuus, jolloin fobiat kohdistuvat paremmin tukia saaviin ihmisryhmiin? Jos ja kun, kyseessä ovat maahan muuttaneet, asia saa rasistisen juonteen. Tässä rasistinen asenne ei ole lähtökohta ja syy, vaan seuraus, jossa koettu epäoikeudenmukaisuus saa maahanmuuttajiin kohdistuvan rasistisen lisän   . Tässä on vähän sama asia kuin kokoomuksen kansanedustajan kommenteissa, joiden kärki kohdistuu pienituloisiin kantasuomalaisiin, jotka sosiaalitukien avulla riistävät rikkaiden rahat.

Rasismin ongelmaa ei voida ratkaista, jos sen syitä ja seurauksia ei tiedetä.

Tässä nyt aluksi RKP:lle tehtävää hallitukseen vietäväksi.

Tapani Huovila

Fil.tri (aatehistoria)
Dosentti (journalistiikka)
Älä usko kaikkea, mikä on totta
www: huovila.eu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu