Onko journalismin faktasta tullut totuuden kevytversio ?
Tieto määritellään hyvin perustelluksi uskomukseksi tai väitteeksi, joka kertoo ympäristömme asioista mahdollisimman oikein. Toimittajan tehtävä on tietoa välittäessään pitäytyä tosiasioihin. Tämän lisäksi uutisen sisällön ja esitystavan pitää olla objektiivinen.
Mutta kuinka tieto kuvastaa totuutta? Tiede etsii totuutta, mutta tieteenkin käsitykset tiedosta ovat ajan mittaan muuttuvia. Ei voida sanoa, että tiedekään edustaisi ehdotonta totuutta. Jokin uusi tutkimustulos saattaa muuttaa aiempaa tietoa tai antaa sille kokonaan uuden perustan. Tieteellinenkin tieto on totta vain niin pitkään kunnes toisin todistetaan.
Journalismin objektiivisuuden ja siihen perustuvien faktajuttujen esitystavan vastakkaisella laidalla on subjektiivisuus, jota edustavat etenkin mielipidekirjoitukset, mutta myös fiktiiviset tarinat. Lisäksi on eri määrä juttua, jotka sijoittuvat näiden kahden ääripään väliin. Faktoihin perustuva juttu ei ole ollenkaan niin yksiselitteinen kuin ensinäkemältä saattaa tuntua. Tosiasiat ja objektiivisuus jäävät tavoitteiksi, joihin pitää pyrkiä.
Eri juttuja tarkasteltaessa on keskeistä, että lukija tietää, milloin hän on tekemisissä objektiivisen tosiasiajutun ja milloin subjektiivisen fiktiojutun tai näiden kahden erilaisten välimuotojen kanssa.
Journalistisen ympäristön reaktioiden voimakkuus toimittaja Matti Kuuselan juttuja kohtaan yllättää, aina kirjarovioihin verrattavaa juttujen deletointia myöten. Miksi ne on poistettu? Jokainen tietää viimeistään nyt, että jutuissa tosiasiat ja fiktiivisyys ovat molemmat mukana. Lukija pohtikoon ja tehköön omat johtopäätöksensä siitä, ymmärtääkö ja osaako erottaa juttujen tosiasiapohjaiset ja fiktiiviset osuudet toisistaan. Jos journalismin lähtökohtia ei jutuissa ole kunnioitettu, varsinainen vahinkohan on tapahtunut jo silloin, kun kyseiset jutut on julkaistu. Ne muutamat Kuuselan jutut, jotka olen lukenut, ovat kirjallisina tuotteina erinomaisia ja osa journalismin monipuolista toimintakenttää.
En ole kovin huolissani siitä, että lukija ei ymmärtäisi pääosin Kuuselan juttujen fiktiiviosuuksia. Enemmän olen huolissani siitä, että Kuuselaa käytetään osoittamaan viestintävälineiden omaa erinomaisuutta, koska nykyinen toimintaympäristö on vaikea: miten kertoa totuudenmukaisesti oman maan ja maailman tapahtumista nykyisessä kansainvälisen tehokkaan vaikuttamisen ympäristössä? Onko tämän päivän faktasta tullut eräänlainen totuuden kevytversio, jota keskustelulla pyritään nyt piilottelemaan? Jo Persianlahden sodan aikaan sanottiin, että jokainen osaa kirjoittaa mielipiteensä ao sodasta, mutta harva kykenee kertomaan, mitä siellä tosiasiassa tapahtuu.
Fakta on helpommin määriteltävissä, jos tapahtuma on kiistatta nähty ja koettu usein silmin. Tai, että tämä talo tässä on valkoinen – eikö niin ? Ei tule kiistaa edes värisokean kanssa.
Totuus on taas paljon mutkaisempi asia, josta kiistellään, mitä tapahtui, kuka sen aiheutti, mitä siitä seurasi jne.?
Uutistenkin totuus saattaa riippua sen esittäjästä, mediasta ja sen taustoista. Se on uutisessa varmasti totta, jos toistetaan sanatarkasti, mitä esittäjä on sanonut, eikä tulkita sanomisia.
Kuuselan ko. jutuissa, henkilökuvauksissa, luontokuvauksissa on osa fiktiota, haastattelijan tai tulkitsijan väritettyä näkemystä antaa jutulle ”myyvyyttä”.
Jos taas haastateltavan sanomisia on väritetty toimittajan omia tuntoja tulkitseviksi, ollaan väärällä tiellä.
Esimerkkinä on myös omakohtainen tapaus, jossa maakuntalehden toimittaja haastatteli minua kuvin, mikä on maa-artisokka, kuinka sitä viljellään, istutetaan, korjataan ja kuinka sitä käytetään, jalostetaan ja varastoidaan.
Pyysin varmuuden vuoksi päätoimittajalta kokosivun juttua nähtäväkseni etukäteen, koska ”nenäni” sanoi niin.
Juttu oli kaukana siitä, mistä oli ollut kysymys, enemmänkin toimittajan oma näkemys yleensä viljelyistä oleellisten ko. asioiden puuttuessa.
Perustelin ettei tuo ole se juttu, mistä oli puhe ja päätoimittaja veti sen pois.( Olin lehdessä itse töissä).
Periaatteessa lehden ei tarvitse kysellä haastateltavalta hyväksyntää ja tarkistusta kuin poikkeustapauksissa.
Hyvä, että asia on tapetilla ja selvennetään mikä on mitäkin ja, miten toimituksen tulee toimia totuuden ja fiktion kanssa.
Kuuselan jutut sinänsä ovat hyvä, jos täysi totuus unohdetaan.
Ilmoita asiaton viesti