Ainoa elinkautinen – velkavankeus

Suomi on maailman onnellisen maa.

En tiedä mihin tutkimus perustuu, ja onnellisuus kun on vain valitettavasti käsite jota ei voi aidosti mitata.

Jos ja kun  kuitenkin tutkimus pitää paikkaansa, Suomi  osaa myös kääntöpuolen aika hyvin.

Suomalainen perintäjärjestelmä velkojen suhteen on äärettömän sairas. Siis luit oikein sairas. Sen tarkoituksena ei ole siis velallisen pääseminen ”jaloilleen”, vaan yksinkertaisesti sen mahdollisuuden mahdottomaksi tekeminen.

Annetaan esimerkki. Ihminen x on erilaisten asioiden takia velkaantunut 15 000 euroa. Elämä ei ole mennyt suunnitelmien mukaan ja velka on ollut maksamatta työkyvyttömyyden takia 4 vuotta. Elämä, joka sisältää paljon asioita joihin et itse ole voinut vaikuttaa. Vaikka olisitkin voinut me emme ole mikään yhtenäinen ryhmä, joka omistaa samanlaiset kyvyt kestää stressiä ja painetta.

Ja niin, tiedätkö mitä se velka on silloin? Lähemmäs 100 000 euroa.  Sen maksaminen normaaleilla tuloilla (2,5k€/kk)  näillä ulosottokoroilla ja käsittelykuluineen olisi noin 25 vuotta. Se summa mitä olisit lopulta maksanut on vielä tuplat tuosta.

Mihin tällä pyritään? Ainakin siihen, että ulosottoviranomainen saa palkkansa. Eikä se tietenkään häneltä ole väärin. Hän toteuttaa linjaa joka Suomessa on valittu.

On absurdia, että Sanna Marinin, Sipilän ja muut edeltävät hallitukset eivät ole ymmärtäneet yhtä asiaa. Kun ihminen ei pysty maksamaan esimerkkinä sadan euro velkaa. Hän tuskin pystyy maksamaan sitä, jos velka on kymmen – ellei satakertainen. Rikollisuus ja syrjäytyminen on selvä seuraus tästä toimintatavasta.

Velkasaneeraus on ajatuksen hieno. Toteutus sitten kaikkea muuta. Sen ”palvelun” piiriin pääseminen on jo iso osoitus siitä, että olet uhrannut elämäsi velkojen maksuun, joita aidosti et ole edes tehnyt. Siihen pääseminen edellyttää vakituista työpaikkaa, säännöllistä tuloa ja sen keskeyttää (palaat alkupisteeseen) vaikka sairasloma. Siis kyllä. Sairasloma vaikka syövästä.

Suomalainen perintäjärjestelmä mahdollistaa sen, että jopa mielenterveyden kanssa kamppailevien  ihmisten laskut ulkoistetaan muun muassa Intrumille. Heidän liiketoiminnan ydin ei ole ihmisten hyvinvointi tai ajatus siitä, että velallinen saisi velkansa hoidettua. Koska kuka lypsävän lehmän haluaisi tappaa..?

Suomi on ehkä – paino sanalla ehkä – maailman onnellisin maa. Samalla se on maailman yksi ainoista maista, joissa velkojen perintä on laillinen bisnes.  Samoille ihmisille, jotka myös luottoja myöntävät vähävaraisille.

Olen nähnyt kummankin tavan periä velkoja. Toinen on brutaalinen ja ihmisoikeuksia halveksiva, ja toinen on sitten se alamaailman perintä. Jälkimmäisessä saat mitä tilaat.

Kumpikaan näistä tavoista, ei saisi olla osa sivistynyttä yhteiskuntaa. Mutta vain toinen on kriminalisoitu.

 

 

 

+9
Tapani Kalliokoski
Sitoutumaton Jyväskylä

Arvomaailmani koostuu lähtökohtaisesti erilaisuuden hyväksymistä lain asettamissa puitteissa. Minulle ei ihminen ole pelkästään jokin vähemmistö tai enemmistö, vaan ainutlaatuinen ihminen omalla tarinallaan.

Toivon maailmasta paikkaa, jossa kaikille olisi tilaa. Viha ei rakenna siltoja vaan rikkoo niitä. Sanon asiat painokkaasti, mutta seison sanojeni takana.

Työuralla on takana hoitoalaa, esimiestehtäviä rakennus- ja teollisuuden puolella, nykyään markkinointiviestinnän uraa aloittelemassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu