Suomen ”ilmastonmuutosten” nopeudesta

Olin 2014 eduskunnan TUTKAS-ryhmän järjestämässä ilmastoseminaarissa.

Kun kovasti vakuutetaan, että nyt Suomi on lämpenemässä nopeiten maailmassa eikä koskaan ennen ole yhtä nopeaa ilmastonmuutosta tapahtunut, niin tässä siihen liittyvää tietoa meidän ilmastostamme.

FT, dosentti, Markku Oinosen luennosta on kuva, josta kukin voi päätellä, kuinka nopeita tai hitaita muutoksia meidän ilmastossamme on tapahtunut holoseenin aikana ja verrata sitä siihen, mitä viimeisten 150 vuoden aikana on tapahtunut, jolloin keskilämpötilamme on noussut vajaa 2 astetta (alempi kuva).

Tosin nettolisäys on kaikki tapahtunut 1900-luvun ensimmäisillä kolmella vuosikymmenellä, joten nopeaa se oli, syytä ei vaan tiedetä.

Päätin uskaltaa julkaista Oinosen esittämän kuvan, vaikka hän ei ole vastannut lupapyyntööni sähköpostilla. Luento on/oli kuitenkin vapaasti saatavilla eduskunnan virkamieheltä, joten en usko kovin pahaa tekijänoikeusrikkomusta tekeväni, kun kuvan julkaisen tällä alustalla ja lähteen ilmoitan.

Kuvan aikaskaala on toki 10 000 vuotta, joten tarkkoja tulkintoja on vaikea tehdä, mutta hyvinkin sieltä näyttäisi löytyvän muutosvauhteja, jotka ovat jopa nopeampia kuin 2 astetta 150 vuodessa.

Lisäksi luennosta selvisi, että ihmisasutuksesta kertovia merkkejä on meiltä löytynyt vain lämpimien kausien ajalta esihistoriallisella ajalla.

Kuvan mahdollinen sisältö: teksti

Fig. 1

https://link.springer.com/article/10.1007/s00477-014-0992-2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu